Pasaulio biatlono taurės etape Vokietijoje – N. Romanovo karjeros rekordas

Rūpoldinge (Vokietija) prasidėjo penktasis pasaulio biatlono taurės etapas – ketvirtadienį sportininkai varžėsi vyrų 20 km asmeninėse lenktynėse.

Būtent šioje trasoje praėjusiais metais buvo užfiksuoti geriausi rezultatai nepriklausomos Lietuvos istorijoje, kada Vytautas Strolia sprinte buvo ketvirtas, o persekiojime – penktas. Šiandien mūsiškiai į geriausiųjų 30-uką neprasibrovė, tačiau karjeros rekordą užfiksavo Nikita Romanovas, o Tomas Kaukėnas užėmė aukščiausią vietą šį sezoną.

Rinktinės lyderis V.Strolia tradiciškai „uždirbo“ įskaitinių taškų, patekdamas į 40-uką: asmeninėse lenktynėse jis buvo 32-as (šaudymas 1+1+1+0). Bendroje įskaitoje lietuvis žengia 23-ias (187 tšk.) bei sekmadienį galės startuoti 15 km bendro starto rungtyje – joje dalyvaus tik 30 pajėgiausių planetos biatlonininkų.

Tuo tarpu T.Kaukėnas iki paskutinės šaudyklos kovojo dėl pirmųjų įskaitinių taškų šiemet, tačiau liko 49-as (0+0+0+2). Tai – geriausias trejų olimpinių žaidynių dalyvio rezultatas 2022-2023 metų sezone.

„Prieš sezoną pakankamai pasitikėjau savimi ir jaučiau, kad esu geros formos, bet buvau kažkokioje įtampoje – tai ypač trukdė šaudyti. Tarp švenčių treniravausi namie, daug laiko praleidau su draugais, su šeima ir sutikau savo pirmąjį trenerį, kuris mane labai palaiko ir tiki. Sutikau žmonių, kurie sakė, kad reikia atsipalaiduoti bei mėgautis. Visų jų žodžiai leido atsipalaiduoti, o tai daro įtakos, kad po Naujųjų šaudymas pagerėjo. Norėtųsi, kad ir greitis trasoje būtų geresnis“, – komentavo T.Kaukėnas.

Sportininko taiklumas šį sezoną pakilo iki 75,8 proc., nors iki Naujųjų pataikymo procentas nesiekė nė 70. Įdomu tai, kad 2018 metais, prieš pat Lietuvai rekordines Pjongčango olimpines žaidynes, T.Kaukėnas Rūpoldinge vykusiose asmeninėse lenktynėse su identišku šaudymu buvo 62-as ir per mėnesį sugebėjo pasiekti sportinės formos piką. Pagrindinės šio sezono varžybos jam – sausio gale Šveicarijoje vyksiantis Europos čempionatas.

„Šiandien mėgavausi varžybomis, akcentą dariau šaudymui ir trasoje nesikankinau, kad galėčiau šaudyti kokybiškai. Beveik pavyko, aišku, paskutinis šaudymas nedžiugina. Sunku pasakyti kodėl, bet abu šūviai buvo labai arti. Džiaugiuosi, kad bent šaudymas eina, o fizinę formą tikiuosi pagerinti. Šiais metais akcentas Europos čempionatas, visos mintys ir planai nukreipti jam. Sportas nepastovus, aš pats nepastovus, visko gali būti, bet formą turėtų gerėti“, – teigė T.Kaukėnas.

Ypač sėkmingai ketvirtadienio 20 km asmeninėse lenktynėse pasirodė Nikita Romanovas. 23-ejų biatlonininkas dalyvavo vos trečiose karjeroje pasaulio taurės varžybose. Pernai Otepėje jis buvo 82-as, Ansi – 101-as, tuo tarpu šiandien vilniečiui pavyko palypėti net iki 55 pozicijos (0+0+0+1). N.Romanovas tapo penktuoju Lietuvos biatlonininku, šį sezoną patekusiu į pajėgiausiųjų 60-uką.

„Tikėjausi panašaus rezultato. Jau Osrblėje sprinte (praėjusią savaitę vykusiame IBU taurės etape – aut. past.) pajaučiau gerą savijautą, kad po truputį ateina forma ir galiu laisvai kovoti dėl 20-uko IBU taurėje. Ir pasaulio taurėje norėjosi geresnio rezultato nei parodžiau šiandien“, – komentavo N.Romanovas.

Sportininko šaudymo rezultatai pasaulio taurės varžybose – įspūdingi. Per tris startus N.Romanovas prašovė vos 2 šūvius iš 40 (95 proc. taiklumas). Vis dėlto 20 km asmeninių lenktynių, kurioje už netaiklų šūvį pridedama baudos minutė, šiai dienai biatlonininkas nelaiko savo arkliuku.

„Per paskutinį šaudymą nebuvo jokių minčių, tačiau atėjo nuovargis, drebėjo kojos. Dėl to ir gavau vieną baudą, nes norėjau kuo greičiau atšaudyti ir išvažiuoti. Man parankiausios rungtys – sprintas ir sutrumpinta individuali rungtis. Dar sunku paskirstyti jėgas 20 km distancijoje“, – paaiškino N.Romanovas, kuriam, kaip ir T.Kaukėnui, pagrindinėmis sezono varžybomis taps Europos čempionatas.

Ketvirtas Rūpoldinge startavęs Lietuvos biatlonininkas Karolis Dombrovskis užėmė 68 vietą (0+3+0+1) bei bendroje įskaitoje yra 71-as (10 tšk.). Varžybų nugalėtoju tapo jau aštuntą sezono pergalę iškovojęs norvegas Johannesas Thingnesas Boe (1+0+0+1), kuris 9,9 sek. pranoko tautietį Vetle Sjaastadą Christianseną (0+0+0+1). Bronzą iškovojo 29,3 sek. atsilikęs Slovėnijai atstovaujantis kroatas Jakovas Fakas (0+0+0+0).

V.Strolia nugalėtojui pralaimėjo 4 min. 0,1 sek., T.Kaukėnas – 5 min. 20 sek., N.Romanovas – 6 min. 7,8 sek., o K.Dombrovskis – 7 min. 18,2 sek.

Penktadienį 15 km asmeninėse lenktynėse varžysis Gabrielė Leščinskaitė ir Natalija Kočergina, o šeštadienį vyrų ekipa dalyvaus 4x7,5 km estafetės rungtyje. Planuojama, kad joje Lietuvai atstovaus T.Kaukėnas, K.Dombrovskis, N.Romanovas bei Maksimas Fominas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių