Olando ir ruso dvikova – ne bokso varžybų ringe

Tarptautinė bokso asociacija (IBA) paskelbė pradedanti sportininkių registraciją į pasaulio moterų bokso čempionatą, vyksiantį Indijoje, tačiau Lietuvos kovotojų ten nebus.

Principingas sprendimas

IBA savo varžybose leidžia dalyvauti karą Ukrainoje sukėlusios Rusijos ir agresorius remiančios Baltarusijos atstovams.

Lietuvos bokso federacijos (LBF) vykdomasis komitetas (VK) nusprendė, kad mūsų šalies nacionalinės rinktinės nebus registruojamos ir nevyks į tarptautines varžybas, kuriose ketina dalyvauti Rusijos ir Baltarusijos sportininkai.

Pasak LBF, dėl šio sprendimo Lietuvos boksininkai šiemet praleis keturis Europos ir du planetos čempionatus. Be to, LBF VK pateikė griežtą rekomendaciją į tuos pačius tarptautinius renginius nevykti Lietuvos bokso teisėjams.

Keli Afrikos šalių bokso organizacijų vadovai sakė: jūsų programa – puiki, tačiau kiek mums sumokėsite?

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) pabrėžė, kad palaiko LBF sprendimą.

Pernai Turkijoje pasaulio čempione tapo Gabrielė Stonkutė.

Maitina „Gazprom“

Virš IBA tebetvyro juodi debesys: pernai gruodį Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) įspėjo ruso Umaro Kremliovo vadovaujamą organizaciją, kad boksas gali būti išbrauktas iš Paryžiaus olimpiados programos, jeigu IBA toliau ignoruos pastabas dėl asociacijos valdymo ir veiklos skaidrumo.

IBA, nepaisydama TOK pozicijos, atnaujino rėmimo sutartį su Rusijos dujų koncernu „Gazprom“, kuriam taikomos tarptautinės sankcijos.

Skandalų šleifas, susijęs su pernai įvykusiais IBA rinkimais, tebeplevėsuoja iki šiol.

Gegužę Stambule (Turkija) prezidento kėdės siekė U. Kremliovas ir olandas Borisas van der Vorstas, tačiau pastarojo kandidatūra, likus dienai iki balsavimo, pripažinta negaliojančia ir B. van der Vorstui neleista dalyvauti rinkimuose.

Olandas kreipėsi į Tarptautinį sporto arbitražo teismą (CAS), o U. Kremliovas tuo metu jau džiaugėsi perrinktas IBA vadovu.

Afrikiečiams – vokeliai?

CAS pripažino, kad B. van der Vorstas buvo nepagrįstai eliminuotas iš rinkimų, dėl to atsakingas ir U. Kremliovas.

Tačiau IBA savo neeiliniame kongrese Jerevane (Armėnija) nusprendė nerengti pakartotinių rinkimų, o U. Kremliovas žengė dar toliau – viceprezidentu paskyrė savo bendražygį Abdulmutalimą Abakarovą, buvusį Rusijos bokso federacijos vykdomojo komiteto narį.

B. van der Vorstas interviu Nyderlandų dienraščiui „de Volksrant“ papasakojo apie IBA kongreso Jerevane užkulisius.

Olando teigimu, prieš šį renginį U. Kremliovo šalininkai surengė konferenciją su Afrikos atstovais ir įteikė jiems vokelius su pinigais – neva įsigyti naują bokso ekipuotę, įrangą treniruotėms.

Pasak B. van der Vorsto, po konferencijos į namus grįžtantys kai kurių Afrikos šalių bokso federacijų atstovai buvo sulaikyti muitinėje, nes turėjo per daug grynųjų.

„Keli šio kontinento bokso organizacijų vadovai man skambino ir sakė: kolega, jūsų programa – puiki, tačiau, kiek ketinate mums sumokėti?“ – dėstė dienraščiui B. van der Vorstas.

Laukia TOK verdikto

Olandas pripažino, kad saugumo sumetimais į IBA kongresą Jerevane atvyko lydimas trijų asmens sargybinių.

„Tuo pasirūpino amerikiečiai“, – atskleidė B. van der Vorstas.

Pasak jo, renginio išvakarėse vienas kolega įspėjo, kad balsavimas dėl pakartotinių rinkimų bus sužlugdytas.

„Taip ir įvyko – 45 minutes nebuvo elektros. Negalėjau reikalauti balsavimo raštu, nes apskritai man nesuteikė jokios galimybės pasisakyti“, – tvirtino olandas.

IBA savo ruožtu apkaltino B. van der Vorstą šmeižtu apie Afrikos delegatų papirkinėjimą.

Olando nuomone, TOK dvikova su IBA baigsis tik tuomet, kai U. Kremliovo vadovaujama organizacija bus išmesta iš olimpinės šeimos ir bus įkurta nauja šios sporto šakos tarptautinė federacija.

B. van der Vorstas vadovauja aljansui „Common Cause“, kurį taip pat sudaro Australijos, Kanados, Anglijos, Prancūzijos, Airijos, Nyderlandų, Filipinų, JAV bokso federacijos ir asociacijos.

Tikėtina, kad „Common Cause“ pretenduos į vietą TOK pastogėje, kai iš ten bus išspirta IBA. Tokios galimybės neatmetė ir B. van der Vorstas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių