Naujasis ledo ritulio rinktinės kapitonas į stovyklą atvyko po gniuždančių sezonų Norvegijoje

  • Teksto dydis:

Atšaukus 2020 ir 2021 metų pasaulio čempionatus, Lietuvos vyrų ledo ritulio rinktinė po pusantrų metų pertraukos susirinko Vilniuje, kur ruošiasi balandžio 18-21 dienomis Lenkijoje įvyksiančiam tarptautiniam keturių komandų turnyrui. Šį kartą į rinktinę negalėjo atvykti Slovakijoje sezoną dar tęsiantis Nerijus Ališauskas, tad kapitono rolė buvo patikėta 25-erių metų puolėjui Ugniui Čižui.

Norvegijoje rungtyniaujantis žaidėjas pripažįsta, jog mūsų šalies ledo ritulininkai pajautė atšauktų čempionatų pasekmes: „Tikriausiai visi šito jausmo labai, labai pasiilgome. Daug jaunesnių žaidėjų praleido savo jaunimo čempionatus, mes negalėjome žaisti vyrų čempionate. Tai tikrai labai jaučiasi.

Kiekvieno sezono metu tu žaidi ir žinai, kad sezono pabaigoje bus toks desertas – pasaulio čempionatas su rinktine. Tad mums tikrai pasijautė, jog nebuvo pasaulio čempionato bei tikrai pasiilgome vieni kitų.“

Haldeno „Comet“ klube žaidžiančiam U.Čižui pastaraisiais metais rungtynių trūkumas jautėsi ne tik rinktinėje: Norvegijoje antrus metus iš eilės sezonas užbaigiamas nesužaidus visų numatytų rungtynių. Vienai iš stipriausių antrojo šalies diviziono komandų tokie sprendimai atėmė galimybę ant ledo išsikovoti vietą stipriausiame šalies divizione.

Galimybę patekti į aukščiausią šalies lygą „Comet“ susikūrė dar 2019-2020 metų sezone, kai ji liko tarp dviejų stipriausių lygos komandų ir ruošėsi pereinamajai serijai su dviem silpniausiais aukščiausio diviziono klubais. Visgi, šalį užklupus COVID-19 pandemijai, priimtas sprendimas sezoną nutraukti taip ir nepradėjus šios serijos, o komandų likimus sprendė šalies federacija.

Savo ambicijų sugrįžti į aukščiausiąją lygą neslepiančiai „Comet“ komandai galiausiai teko susitaikyti su Norvegijos federacijos kabinetuose priimtu jiems nepalankiu sprendimu: Haldeno klubui teko sugrįžti į antrąjį šalies divizioną, anuliavus atliktą darbą viso sezono metu.

„Jau dvejus metus turėjome gerą sudėtį, gerą kolektyvą, turėjome dideles ambicijas, reguliariajame sezone užėmėme geras pozicijas. Abu metus buvome ties kvalifikacijos riba į aukščiausią šalies lygą, o dabar viską reiktų vėl daryti iš naujo. Dėl to kyla daug klausimų dėl ateities: jau du metus galėjome kovoti aukščiausioje lygoje, o dabar reiktų vėl iš naujo kovoti dėl patekimo aukštyn. Tai tikrai gniuždo“, – nusivylimo neslėpė puolėjas.

Jei praėjusį sezoną nutraukti čempionatai buvo įprasta praktika visame pasaulyje, tai šiemet Norvegija buvo viena iš nedaugelio šalių dar sausį sustabdžiusi visą profesionalų šalies sportą. U.Čižo teigimu, šalyje tai sukėlė nemažai klausimų: „Nežinau, kodėl Norvegijoje buvo priimtas būtent toks sprendimas. Manau, kad daug kas priklauso nuo pačių šalių ir jų požiūrio. Yra daug nepatenkintų žmonių, kad Norvegijoje veikia darželiai ir mokyklos, o aukščiausio lygio sportininkai nuo pat sausio mėnesio nebegalėjo rungtyniauti – buvo uždaryti visi sportai ir visi čempionatai. Daug žmonių su tuo nesutinka, bet kiekvienoje šalyje yra savos taisyklės.“

Du nutraukti čempionatai ir dukart sugniuždytos ambicijos sukėlė daug klausimų dėl ateities tiek ir „Comet“ klube, tiek ir pačiam U.Čižui. Puolėjas pripažįsta, jog teks rimtai svarstyti savo tolimesnę karjeros kryptį: „Šiuo metu ir pati komanda dar nežino kaip viskas bus. Ieškoma naujo trenerio, žadamas sudėties keitimas. Žinoma, su klubu tarsimės ir kalbėsimės, bet dar yra laiko – šiuo metu visos mano mintys sutelktos į pasirodymą su rinktine.“

Į rinktinę negalėjus atvykti visam būriui patyrusių žaidėjų, šį kartą rinktinės stovykloje U.Čižas yra vienas iš vyriausių jos žaidėjų. Puolėjas pripažįsta, jog teko susipažinti su nemažai naujų komandos draugų, bet tai nesutrukdo visiems atiduoti visas jėgas treniruotėse siekiant bendro tikslo.

„Atrodo, kad man tik 25-eri metai, o atvažiavus į stovyklą, pradedi galvoti, kad man net 25-eri. Laikas bėga labai greitai ir todėl labai norisi į rinktinę važiuoti kiekvienais metais – niekada nežinosi, kuris čempionatas tau taps paskutiniu. Keista būti vienu iš vyriausių stovykloje, kai vos prieš kelis metus būdavau vienu iš jauniausių ir per treniruotę tekdavo rinkti ritulius.

Kol kas viskas labai gerai, daug jaunų veidų. Mūsų sudėtis tokia eksperimentinė, kai kurių žaidėjų buvau gyvenime nematęs ir nežinojau vardų. Bet labai malonu, visi susirinkome daryti tai, kas mums patinka labiausiai“, – sakė ledo ritulininkas.

Nuo stovyklos pradžios U.Čižui buvo patikėtos ir komandos kapitono pareigos. Pastaruoju metu „Comet“ puolėjas rinktinėje užimdavo kapitono asistento pareigas, o su nauju titulu jam suteikta ir dar daugiau atsakingumo, padedančio į rinktinės stovyklą žiūrėti dar profesionaliau: „Atsirado daugiau atsakingumo: daugiau bendrauju su treneriais ir turiu būti tarpininku tarp jų ir tarp žaidėjų. Treneriai manimi pasitiki, tuo pačiu turi pasitikėti ir visa komanda. Tai duoda daugiau atsakingumo ir profesionalesnio požiūrio į visą procesą.“

Jau sekmadienį Lietuvos rinktinės stos į pirmąją akistatą Lenkijoje vyksiančiame turnyre. Lietuvių varžovai bus latviai, šiame turnyre išbandysiantys savo artimiausią pamainą. U.Čižo teigimu, šiame turnyre lietuviai bandys kovoti vedami jaunatviško entuziazmo.

„Kai kurie mūsų žaidėjai jau ilgą laiką nečiuožia, o kiti vos prieš savaitę baigė savo sezonus, todėl bendras komandos vaizdas išryškės kiek vėliau. O mūsų stiprybės bus jaunatviškumas ir entuziazmas“, – teigė atletas.

Lietuvos rinktinė „Trijų jūrų taurės“ turnyre Lenkijoje varžysis balandžio 18-21 dienomis. Lietuvių varžovais bus Latvijos U-23, Estijos ir Lenkijos rinktinės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių