Naują čiuožėjų porą įkvepia žvaigždžių patarimai

Nuo Povilo Vanago ir Margaritos Drobiazko pergalių prabėgo daugiau kaip dešimtmetis, o Lietuva vis dar ieško, kas galėtų jai sugrąžinti buvusias pozicijas dailiojo čiuožimo arenose. Po liūdnai pasibaigusių istorijų su Deividu Stagniūnu ir jo partnerėmis iš Jungtinių Amerikos Valstijų, lietuviai rankų nenuleidžia, o kruopščiai lipdo naują porą.

Rankų nenuleidžia

Lietuva dar nepamiršo D.Stagniūno ir Isabellos Tobias sportinių skyrybų, kai, trisdešimtmečiam kauniečiui nutarus baigti karjerą, Lietuvos pilietybę gavusi amerikietė pasirinko naują tėvynę – Izraelį.

Prieš tai Lietuvos čiuožimas patyrė skaudų smūgį, kai to paties D.Stagniūno kitai partnerei kelią į Vankuverio olimpines žaidynes užkirto prezidentūros sprendimas nesuteikti šiai Lietuvos pilietybės.

Šiomis dienomis Kaune treniruočių stovyklą surengė naujasis Lietuvos duetas Goda Butkutė ir Nikita Jermolajevas. Rengti naująją programą jiems padeda P.Vanagas ir M.Drobiazko, savo perpildytame šou renginių ir pasirodymų grafike radę keletą dienų padirbėti su savo įpėdiniais. Tiesa, šešiolikmetė kaunietė ir 24 metų rusas sportines aukštumas šturmuoja ne kaip jų pirmtakai – ledo šokių, o dailiojo čiuožimo rungtyje.

Šių metų pradžioje Europos čempionate Bratislavoje debiutantai iš Lietuvos užėmė 11-ąją vietą. Keliais mėnesiais vėliau vykusiame debiutiniame Lietuvos poriniam čiuožimui pasaulio čempionate Bostone duetas buvo septynioliktas.

"Mūsų poros progresas – akivaizdus. 17-oji vieta pasaulyje iš pažiūros gal nėra aukšta, tačiau tarp Europos duetų mūsiškiai per keletą mėnesių palypėjo net dviem laipteliais aukščiau ir buvo devinti. Toks rezultatų augimas tikrai džiugina", – pabrėžė Lietuvos dailiojo čiuožimo federacijos prezidentė Lilija Vanagienė.

Susitiko Latvijoje

Iš Karmėlavos kilusi G.Butkutė čiuožti pradėjo būdama vos trejų. Itin darbšti mergina gana greit tapo vienu ryškiausių talentų šalyje ir ėmė skinti vieną pergalę po kitos, ne sykį tapo Lietuvos dailiojo čiuožimo čempione įvairiose amžiaus grupėse.

Vėliau, nutarus pasukti į porų rungtį, jai iškilo problema dėl partnerio. Taip prieš penkerius metus lietuvė atsidūrė Sankt Peterburge. Ten kelią į sportines aukštumas skynėsi N.Jermolajevas. Aštuoneriais metais už partnerę vyresnis vaikinas savo ateitį siejo su individualia vyrų čiuožimo rungtimi. Ilgą laiką atkaklus jaunuolis demonstravo neblogus rezultatus ir buvo įtraukiamas į įvairaus amžiaus šalies rinktinių kandidatų sąrašus. Viską aukštyn kojomis apvertė sunki kelio trauma. Dėl jos rusas buvo priverstas praleisti visą sezoną ir jo traukinys į aukščiausią lygį jau buvo nuvažiavęs.

"Iš esmės visi porininkai pradeda panašiai. Iš pradžių bando skintis kelią asmeninėse varžybose, o vėliau arba lieka ten, arba bando sugrįžti per porų rungtį. Taip nutiko ir man", – sakė N.Jermolajevas.

Ruso ir mergaičiukės iš Lietuvos keliai pirmą sykį susikirto Godai atvykus į Latvijoje vykusią treniruočių stovyklą, kurioje dalyvavo ir Nikita.

"Iš pradžių ji čiuožė su kitu partneriu, bet šiam kažkas nepatiko ir jis išėjo. Kaip tik ir aš buvau likęs be poros. Tad nenuostabu, kad netrukus susilipdėme į duetą. Tiesa, po to dėl amžiaus skirtumo dar porą metų negalėjome normaliai dalyvauti oficialiose varžybose. Čiuoždavome drauge su kitais dalyviais, bet mūsų pasirodymai nebuvo vertinami vietomis, negalėjome pretenduoti į medalius", – prisiminė pašnekovas.

Pažįsta nuo vaikystės

Būtent dėl itin jauno G.Butkutės amžiaus pora negalėjo dalyvauti Europos ir pasaulio čiuožimo čempionatuose. Tad ji kaupė patirtį dalyvaudama įvairiuose turnyruose. Bene prieš dešimtmetį P.Vanago ir M.Drobiazko debiutuoti jų rengiamame šou "Liepsnojantis Kalėdų ledas" pakviesta G.Butkutė tikrąja to žodžio prasme užaugo jų akyse.

"Godą pažinojome nuo pat vaikystės, kai ji dar buvo mažas deimančiukas. Dabar šis brangakmenis šlifuojamas, kad atsiskleistų jau visu grožiu, – aiškino M.Drobiazko. – Godai labai pasisekė, kad pateko į geras rankas, mokosi pas visame pasaulyje žinomos Sankt Peterburgo dailiojo čiuožimo mokyklos specialistus. Be to, jai pasisekė ir dėl partnerio. Juk ji buvo dar pusiau vaikas, su besiformuojančiu charakteriu. O Nikita – ramus, patikimas partneris, į kurį ji galėjo bet kada atsiremti. Taip pamažu jie išaugo į itin perspektyvų duetą."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių