Lietuvos vasaros biatlono čempionate V. Strolią ir M. Fominą skyrė vos sekundė

  • Teksto dydis:

Šeštadienį Otepėje (Estija) prasidėjusio atviro Lietuvos vasaros biatlono čempionato sprinte lyderiams teko paplušėti. Rungties čempionais tapo estai, o įdomiausia kova vyko vyrų riedslidėmis rungtyje, kurioje varžėsi net aštuoni olimpiečiai.

10 km distancijoje daugkartinį Lietuvos bei Baltijos čempioną Vytautą Strolią pranoko estas Rene Zahkna. Pastarasis šaudykloje užvertė visus taikinius, tuo tarpu lietuvis dukart suklydo stovėdamas (šaudymas 0+2). Nugalėtojui anykštėnas pralaimėjo 23 sekundėmis.

„Startą vertinu vidutiniškai, nes pritrūko kelių gerų dalykų. Šaudykloje buvo padarytos gana grubios klaidos ir negaliu pasakyti, kad trasoje labai gerai jaučiausi. Bet tai pirmos normalaus formato varžybos šiemet, dar reikia įsivažiuoti, tad gan neblogai“, – komentavo V.Strolia.

Po olimpinio žiemos sezono pajėgiausias Lietuvos biatlonininkas varžybose dalyvavo vos sykį: rugpjūčio gale su ryškiausiomis planetos biatlono žvaigždėmis varžėsi Martino Fourcade‘o organizuojame „Nordic Festival“ renginyje, kuriame užėmė aukštą šeštą vietą.

„Šita vasara šiek tiek skirtinga nei buvo prieš tai. Šiek tiek pasirengimas skirtingas, dėl to dar nesijaučiu toks užtikrintas, koks praeitais metais. Pernai vasarą geriau jaučiausi, šiemet nėra taip, kad visada savijauta būtų gera. Banguoju, bet viskas tikrai neblogai“, – teigė V.Strolia.

Šita vasara šiek tiek skirtinga nei buvo prieš tai.

Nedaug trūko, jog stipriausiu tarp lietuvių būtų tapęs pasaulio jaunimo čempionas Maksimas Fominas. Be klaidų distanciją įveikęs visaginietis V.Stroliai nusileido 1,1 sek. bei iškovojo sprinto rungties bronzą.

„Visa komanda šiandien atrodome daug lygesnė, lyginant vieną su kitu. Mano akimis žiūrint, lygis tikrai pakilo. Maksimas tikrai manęs šiais metais nestebina, nes per treniruotes matau, kad jis kitame lygyje nei buvo pernai. Labai džiaugiuosi už jį, kad duoda mums konkurencijos ir visi kartu galime augti“, – komandos draugu džiaugėsi V.Strolia.

Tarp 22 vyrų sprinto riedslidėmis dalyvių buvo ir po dėl diskvalifikacijos dėl antidopingo taisyklių pažeidimo sugrįžęs Europos čempionas Andrejus Rastorgujevas iš Latvijos. M.Fominas pranoko ne tik jį, bet ir tris komandos draugus, dalyvavusius Pekino olimpinėse žaidynėse – Karolį Dombrovskį (0+1, ketvirta vieta), Tomą Kaukėną (1+4, aštunta) bei Liną Banį (3+0, trylikta).

„Pasakysiu tiesą, kad tikėjau, jog įmanoma kovoti, bet esu nustebęs. Galvojau, ketvirtą-penktą vietą įmanoma užimti, bet prizinės – ne. Esu nustebintas ir laimingas. Pirmą kartą startuoju tarp vyrų ir iškart medalis“, – džiūgavo M.Fominas.

Vis dėlto V.Strolią kylančiai biatlono žvaigždei norėjosi aplenkti: jis pirmavo beveik visą paskutinį distancijos ratą.

„Dėl šito (pralaimėjimo sekunde – aut. past.) labiausiai ir gaila. Padariau savo darbą, šoviau nulį ir netoli finišo treneris sakė, kad dar laimiu prieš Vytautą dviem sekundėmis. Finiše stovėjau ir laukiau, kol komentatorius pasakys, ar laimėjau, ar ne. Truputį gaila, bet dar bus masinis startas, pakovosiu“, – teigė M.Fominas.

Tarp moterų čempione tapo estė Tuuli Tomingas (0+1), 15,5 sek. pranokusi komandos draugę Susaną Kuelm (0+2). Bronzą iškovojo pirmą kartą tarp Lietuvos moterų stipriausia tapusi Lidija Žurauskaitė – ji suko vieną baudos ratą (0+1), o čempionei nusileido 55,4 sek.

„Net jei esi geresnis už kažką, tai nereiškia, jog esi labai stiprus. Negaliu pasakyti, kad esu patenkinta, padariau kvailą klaidą šaudydama stovint. Taip pat nebuvau pakankamai gera trasoje, buvo sunku prisiversti dirbti paskutiniame rate, raginau save sakydama, kad tai nebe treniruotė, o varžybos. Tai nutinka, kai varžybose dalyvauji po ilgesnės pertraukos“, – komentavo L.Žurauskaitė.

Tiek pati sportininkė, tiek biatlono specialistai pastebi didžiulį sportininkės progresą.

„Atlikau daug darbo, ypač tokio tipo, kurį galiu matyti tik aš. Praėję metai man buvo sudėtingi psichologiškai ir turiu pasakyti, kad man tai yra sunkiausia dalis sporte. Jaučiuosi labiau pasitikinti savo šaudymu, seniau tai buvo problema. Taip pat atlikome kelis gerus pakitimus slidinėjimo technikoje ir tai atnešė pozityvių rezultatų dirbant ištvermei“, – dėstė L.Žurauskaitė.

Nors suaugusiųjų grupėje lietuviai liko be aukso medalių, mūsiškiams pavyko atsigriebti tarp jaunimo: merginų sprinte čempione tapo Marija Kresik (0+0), vaikinų – Nikita Čigak (1+1).

Sekmadienį sportininkai varžysis bendro starto riedslidėmis rungtyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių