Lietuvos lengvaatletes užbūrė atmosfera sausakimšame „Stade de France“ stadione

  • Teksto dydis:

Paryžiaus olimpinių žaidynių lengvosios atletikos vakarinėse varžybose sausakimšame 80 tūkst. vietų „Stade de France“ stadione penktadienį startavo keturios Lietuvos sportininkės.

Džiaugsmas dėl išsipildžiusios svajonės ir lemtingas milimetras

Moterų trišuolio atrankoje jėgas išmėgino dvi lietuvės – Dovilė Kilty ir Diana Zagainova.

Šios rungties dalyvėms finalo duris iškart atvėrė 14 m 35 cm rezultatas. Šią ribą pavyko įveikti net septynioms lengvaatletėms, o dar penkios į finalą pateko pasiekusios geriausius rezultatus tarp kitų trišuolininkių.

Olimpinių žaidynių debiutantė D.Kilty, trečiuoju bandymu nušokusi 13 m 64 cm, užėmė 25 vietą. Jos pirmojo bandymo rezultatas – 13 m 63 cm, antrojo – 13 m 51 cm.

12 m 86 cm rezultatą pasiekusi D.Zagainova liko 30-ta. Pirmieji du jos bandymai nebuvo įskaityti dėl peržengtos atsispyrimo lentelės. Tokijo olimpinėse žaidynėse Lietuvos rekordininkė buvo 28-ta.

Toliausiai atrankoje nuskriejo kubietė Perez Hernandez (14 m 68 cm), o paskutinį kelialapį į finalą iškovojo 12-ąją vietą užėmusi prancūzė Ilionis Guillaume (14 m 5 cm).

„Rezultatą vertinu nekaip. Esu dalyvavusi nemažai tarptautinių varžybų, bet olimpinėse niekada nestartavau. Jaudulys buvo didelis. Atmosfera čia nuostabi, stadionas pilnas. Bet, manau, emocijos ėmė viršų.

Mano istorija bandant patekti į olimpines žaidynes labai ilga. Todėl stovėdama takelyje sakiau sau – nebandai peržengti, turi pataikyti ir būti olimpiete. Tačiau pirmajame bandyme atsispyriau dar net prieš lentelę. O gal tas šuolis būtų nunešęs į finalą.

Aš širdyje žinojau, kad būsiu olimpietė. Visą laiką tuo tikėjau. O 2028 metais Los Andžele net palinkėsiu sau patekti į finalą“, – po olimpinio debiuto kalbėjo lietuvė, ištekėjusi už britų sprinterio olimpiečio Richardo Kilty, su kuriuo augina sūnų Richardą jaunesnįjį.

Paryžiuje išsipildė šeimos svajonė startuoti tose pačiose olimpinėse žaidynėse. „Sūnus gali didžiuotis turėdamas abu tėvus olimpiečius“, – džiaugėsi trišuolininkė.

Savo rezultatu nebuvo patenkinta ir D.Zagainova. Tačiau jaudulį ji pajuto tik tada, kai ir antruoju bandymu peržengė atsispyrimo lentelės ribą.

„Išsigandau, kad tik neperžengti trečiąkart. Papūtė vėjas, laukiau, gal pasikeis kryptis ir reikės šokti prieš vėją. Pajutau, kad beveik sustojau“, – prisiminė Lietuvos rekordininkė.

Antruoju bandymu peržengusi ribą, anot sportininkės, vos milimetru, ji po varžybų su komanda nuėjo peržiūrėti atsispyrimo vaizdo įrašą. Paaiškėjo, lengvaatletė kirto lazerio, matuojančio atsispyrimo momentą, spindulį bato priekiu. Ir nors ant pačios ribos nebuvo minta, pagal naujas taisykles to pakanka, kad bandymas nebūtų įskaitytas.

Ties, sportininkė nespėliojo, koks galėjo būti jos antrojo šuolio ilgis, nes buvo susitelkusi į likusį vienintelį bandymą. Bet iš trenerės išgirdo, kad šuolis buvo geras.

„Tai yra technikos dalykas ir įsibėgėjimas daug lemia. Tikrai negaliu pasakyti, kad koją pakišo tai, jog čia olimpinės žaidynės ar atmosfera stadione. Šiandien yra ta viena diena per ketverius metus, kai turi jaustis gerai. Ir kai taip jautiesi, bandai daryti savo darbą maksimaliai, atlikti šuolį. Bet kartais nutinka taip, kaip man šiandien“, – kalbėjo D.Zagainova.

D.Kilty geriausias šio sezono rezultatas – 14 m 12 cm, asmeninis rekordas – 14 m 28 cm. D.Zagainova šiemet toliausiai nuskriejo 13 m 81 cm, o jai priklausantis Lietuvos rekordas yra 14 m 43 cm.

Disko metikė džiaugėsi pasiektu tikslu

„Mano tikslas šį sezoną buvo patekti į olimpines žaidynes, o dabar dar ir virš 60 metrų numečiau, tai labai džiaugiuosi“, – po disko metikių atrankos A grupės varžybų geros nuotaikos neslėpė Ieva Gumbs.

Olimpinių žaidynių debiutantė antruoju iš trijų bandymų nusviedė diską 60 m 37 cm ir A grupėje užėmė septintąją vietą. Pirmas jos bandymas buvo neįskaitytas, o trečiuoju lietuvė įrankį numetė 56 m 88 cm. „Mesdama pirmąkart kiek sustresavau, o galvoje kompiuteris nesuveikė. O trečio metimo truputį gaila. Kiek supanikavau.

Kvalifikacinis normatyvas, leidęs iškart patekti į finalą, buvo 64 m. A grupėje jį įvykdė dvi metikės. O kitoms teko laukti, kol baigsis vėliau prasidėjusios B grupės kovos. Prieš jas I.Gumbs sakė: „Stabėsiu, gal pavyks per plauką praslysti. Nors nuojauta sako, kad ne.“

Nuojauta diskinininkės neapgavo – net 15 iš 16 B grupės dalyvių metė diską toliau nei lietuvė. Ji galutinėje įskaitoje užėmė 22 vietą tarp 32 sportininkių. Į finalą pateko 12.

Lietuvos sportininkės šiemet pasiektas asmeninis rekordas yra 64 m 98 cm.

I.Gumbs džiaugėsi tribūnose turėdama tvirtą užnugarį – ne tik ją treniruojančią mamą, su kuria kartu dalyvavo atidarymo iškilmėse, bet ir didžiulį būrį artimųjų. „Visa šeima suvažiavo, teta, kaimynai, geriausia draugė, iš Amerikos atskrido mano vyras ir jo brolis su šeima“, – džiaugėsi I.Gumbs, su vyru Michaelu Gumbsu gyvenanti Oklahomos valstijoje JAV.

Tame pačiame disko metimo sektoriuje rugpjūčio 5 d. olimpines kovas pradės broliai Mykolas ir Martynas Aleknos bei Andrius Gudžius.

Paprašyta įvertinti sektorių, I.Gumbs sakė: „Labai geras, man patiko. Sektorius nėra per greitas, aš greitų, slidžių nemėgstu. Greitį man patinka susikurti pačiai. Manau, patiks ir mūsų vaikinams.“ Jiems sportininkė linkėjo: „Linkiu, kad nesupanikuotų, ramiai dalyvautų, pasitikėtų savo technika ir mėgautųsi akimirka.“

I.Gumbs atskleidė, kokiu patarimu pasinaudojo „Stade de France“ stadione. „Įėjusi į stadioną net šiek tiek susigraudinau, nes tokiame stadione su tiek žiūrovų nesu buvusi. Tiek žmonių, tiek triukšmo. Prieš antrą metimą pasinaudojau patarimu, gautu dar prieš atvykstant čia, kai anksčiau olimpinėse žaidynėse buvusių lengvaatlečių klausinėjau, kas galėtų palengvinti debiutą. Šuolininkai į aukštį Raivydas Stanys ir  Airinė Palšytė patarė pasiimti ausų kamštukus. Prieš antrą metimą juos ir įsikišau į ausis. Tikrai padėjo, garsas aprimo.“

Asmeninis žaidynių debiutantės rekordas

Paskutinė iš Lietuvos lengvaatlečių penktadienį startavo Gabija Galvydytė. 800 m distancijos pirmajame etape kovojusi lietuvė atsidūrė arčiausiai kito etapo, patekti į kurį dar neprarado vilties.

800 m distancijos bėgimo atrankoje startavo net 54 lengvaatletės. Po tris kiekvieno iš šešių bėgimų atstoves pateko į pusfinalį, o visos kitos finišą pasiekusios sportininkės kitą dieną lenktyniaus paguodos varžybose.

Žaidynių debiutantė G.Galvydytė, pasaulio reitinge užimanti 42-ąją vietą, lenktyniavo šeštajame bėgime ir nedaug trūko, kad tiesiausiu keliu būtų įbėgusi į pusfinalį. Asmeninį rekordą – 1 min. 59,18 sek. –pasiekusi Lietuvos sportininkė finišavo ketvirta, 0,35 sek. atsilikusi nuo taip pat geriausią karjeros rezultatą pasiekusios Lilian Odiros iš Kenijos.

Ankstesnis asmeninis G.Galvydytės rekordas, pasiektas šį sezoną, buvo 2 min. 0,1 sek.

Po finišo sportininkė džiaugėsi Lietuvos būste olimpiniame kaimelyje tvyrančia atmosfera. „Nuostabus jausmas, negaliu apsakyti kaip esu dėkinga LTOK, visai komandai, nes sudarė tokias sąlygas. Ta atmosfera man taip padėjo nukreipti savo mintis nuo varžybų, kad aš atėjau kupina energijos, jėgų, pozityvumo ir parodžiau ką galiu geriausiai, tiesiog mėgavausi akimirka.

Susiburti su komanda ir būti visiems yra vienas iš tų gerų dalykų. Kaip žinote, neišeina susitikti su visais tiesiog Lietuvoje. Sunku tą padaryti, bet čia visiems būnant vienoje vietoje džiaugiamės būdami kartu, nes susipažįstame. Visi turime tiek bendro.

Aš dažniausiai mėgstu susikaupti varžybose, bet atvykusi čia, supratau, kad noriu pasiimti kiekvieną akimirką būdama čia. Leidau sau atsipalaiduoti ir negalvoti tik apie bėgimą. Aišku, ruošiesi, bet tos mintys yra nukreiptos ir į bendravimą su komandos nariais, puikus jausmas tapti olimpiete. Manau, kad man labai į naudą išeina, galvoju, kad ateityje panaudosiu tai, atsipalaiduoti prieš startus yra labai gerai“, – tikino olimpinių žaidynių debiutantė.

Šeštadienį paguodos varžybose bus surenti keturi bėgimai, kuriuose startuos po devynias sportininkes. Į pusfinalį pateks tik bėgimų nugalėtojos ir dvi geriausius rezultatus tarp likusiųjų pasiekusios lengvaatletės.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių