Lenktynės Palangoje – rekordinis renginys ir moderniausia TV transliacija

  • Teksto dydis:

Savaitgalį Palangą sudrebinusios „Aurum 1006 km lenktynės“ stebino pasiektais rekordais ir įspūdinga modernia transliacija, kurios metu žiūrovai galėjo mėgautis tiesioginiu vaizdu ir iš lenktynių automobilių.

Tarptautinės 1006 km lenktynės baigėsi belgų „Palanga Spa Hotel by EMG Motorsport“ komandos triumfu.

Rekordus mušė ne tik lenktynių dalyviai. Renginio TV transliacija buvo išskirtinai moderni.

„Šiemet lenktynes transliavome pasitelkę rekordinį skaičių kamerų – 21. Kamera ant troso pit-lane zonoje galėjo atsidurti beveik prie kiekvieno bokso. 6 kameros buvo sumontuotos automobiliuose, jos padėjo perteikti, ką jaučia vairuotojas kiekvienoje konkrečioje situacijoje. Transliacijos komandą sudarė 34 žmonės – didelis darnus savo srities profesionalų orkestras. Transliacija prasidėjo 11 valandą, baigėsi 22 valandą. Darbas non-stop. Operatoriai ypatingai ištvermingi, saulėkaitoje išbuvo po 13 valandų ir dirbo maksimaliai susikaupę“, – apie išskirtines darbo sąlygas pasakojo transliacijos režisierius Tomas Skamaročius.

Kad visas tas valandas, kai lenktynės buvo transliuojamos internetu ir TV eteryje žiūrovai nenuobodžiautų, komanda turėjo parengti ir išskirtinius siužetus bei pasakojimus apie lenktynių užkulisius.

„Lenktynės – kietas riešutėlis ne tik sportininkams, bet ir TV transliacijos komandai. Dirbome taip, kad transliacija būtų įdomi ir žiūrovui mėgėjui, ir lenktynių fanui, žinovui. Ne tik apžvelgėme visus lenktynių renginius, bet ir papasakojome, kokia trasa yra saugi, kokios lenktynėse naudojamos padangos, pateikėme kitų įdomių detalių“, – atskleidė TV3 turinio prodiuserė Jolita Vitkauskaitė. 

Lenktynių TV transliacijos vedėjas Mindaugas Rainys įsitikinęs, jog šių, devynioliktųjų, lenktynių transliacija buvo geriausia ir kokybiškiausia per visus tuos metus.       „TV6 eteryje žiūrovus supažindinome su drifto varžybomis, moterų raliu, žvaigždžių dragu ir parodėme užkulisius, kuriuos įprastai sunku pamatyti. Manau, ūgtelėjo visi – lenktynininkai, žiūrovai, o TV transliacija niekuo nenusileido kitų Europos ar pasaulio šalių žiedinių lenktynių transliacijoms“, – pasakojo M. Rainys.

Šiemet pirmą kartą lenktynėse surengtas moterų ralis, kurį inicijavo TV8 televizija. Jis iškart sulaukė didžiulio moterų iš visos Lietuvos susidomėjimo, dalyvavo net 59 ekipažai. TV8 kanalui ralyje atstovavo laidų vedėjos Vaida Skaisgirė, Kristina Rimienė ir Gerda Žemaitė. Nors merginoms nepavyko užimti prizinės vietos, jos buvo netikėtai patenkintos užimta 25-ąja vieta. „Skiriame šį savo rezultatą TV3 televizijos 25-ajam gimtadieniu“, – po finišo juokėsi Kristina Rimienė.

Lenktynių skaičiai ir faktai

Pasibaigusios ilgų nuotolių automobilių lenktynės Palangoje pirmą kartą turėjo „Aurum 1006 km lenktynių“ vardą.

Devynioliktą kartą pamečiui „Promo Events“ surengtose tarptautinėse 1006 km lenktynėse, vykusiose Palangoje 2018 m. liepos 18 – 21 d., dalyvavo 38 komandos iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Belgijos ir Olandijos.

Komandų sudėtyse – 134 sportininkai ir 38 komandų vadovai.

„Aurum 1006 km lenktynėse“ varžėsi Lietuvos, Latvijos, Estijos, Belgijos, Olandijos, Didžiosios Britanijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų sportininkai.

Po 2 komandas į lenktynes delegavo Estija ir Belgija, po vieną – Latvija ir Olandija, visas kitas – Lietuva.

Vyriausias sportininkas - „Autoverslas - Rolfo Ego Racing team“ komandos narys, 67-erių Valdemaras Zakarauskas, kuriam tai buvo jubiliejinis, 15-tasis startas Palangoje.

Lenktynėse debiutavo jauniausias jų dalyvis, „Diesel Animals - Vilkas Racing“ atstovaujantis penkiolikmetis Dovidas Najus.

Ir toliau populiariausiu lenktynių automobiliu išliko BMW. Įvairių modifikacijų BMW automobilių 1006 km lenktynėse buvo 16.

Antrąja-ketvirtąja pozicijas populiariausiųjų sąraše pasidalijo „Porsche“, „Volkswagen“ ir „Seat“ (po 4), penktąja-šeštąja „Honda“ ir „Audi“ (po 2), po vieną automobilį ratus trasoje suko „Alfa Romeo“, „Lotus“, „Maserati“, „Subaru“, „Hyundai“ ir „Lada“.  

Antrą kartą per visą lenktynių Palangoje istoriją visos komandos naudojo vienodas „Hankook“ padangas, kurias jiems pateikė gamintojai.

Kvalifikacines varžybas laimėjo „Palanga Spa Hotel by EMG Motorsport“ komanda su „Porsche 911 GT3 Cup“, o geriausią laiką – 1 min. 10,18 sek. – užfiksavo komandos lenktynininkas Robertas Kupčikas.

Trasos greičio rekordas liko nepagerintas ir priklauso latviui Konstantinui Calko, kai jis vieną to paties ilgio ratą 2014 m. įveikė per 1 min. 07,046 sek.

„Aurum 1006 km lenktynes“ laimėjo belgų „Palanga Spa Hotel by EMG Motorsport“ komanda, kurios lenktynininkas Steve Vanbellingen su „Porsche 911 GT3 Cup“ finišo liniją kirto nuvažiavęs visą 373 ratų distanciją per 8 val. 41 min. 59,272 sek.

Kartu su S. Vanbellingen važiavo ir Robertas Kupčikas su Nemunu Dagiliu.

Nugalėtojų komanda pasiekė ir šių lenktynių trukmės rekordą. Ankstesnės trumpiausios lenktynės, vykusios prieš dvejus metus, truko 8 val. 44 min. 55,924 sek.

Tai dar viena „Porsche“ vairavusių komandų pergalė. Iš devyniolikos jau įvykusių maratoninių lenktynių Palangoje dvylika laimėjo būtent vairavę šios markės įvairių modifikacijų automobilius.

Antroji prizinė bendrosios įskaitos vieta atiteko „Circle K milesPLUS racing team“ komandai, kurios sportininkai Jonas Gelžinis, Ralf Aron, Jonas Karklys ir Ignas Gelžinis vairavo „Porsche 911 GT3 Cup“.

Trečiąją vietą iškovojo dar viena svečių iš Belgijos „Palanga Spa Hotel 2 by SpeedLover“ komanda, kurios pilotai Wim Meulders, Thomas Piessens ir Johan Vanloo vairavo irgi „Porsche 911 GT3 Cup“.

Pasibaigusios lenktynės unikalios ir tuo, kad visos trys pirmosios komandos finišavo lygiai tokia pačia tvarka, kaip ir startavo.

1. Mažą stebuklą sukūrė „TCR Baltic Trophy“ įskaitoje rungtyniavusios komandos, iš kurių dvi išsirikiavo iškart po trijų greitųjų „Porsche“ automobilių.

2. Aukštą ketvirtąją bendrosios įskaitos vietą užėmė „TCR Baltic Trophy“ nugalėtojai - estų „ALM Motorsport“ komanda, kurioje kartu su estu Robin Vaks, latviu Reiniu Nitinšu „Seat Leon Cupra TCR“ automobilį vairavo ir jaunas Lietuvos sportininkas Justas Jonušis.

3. Antrąją TCR ir penktą vietą bendrojoje įskaitoje iškovojo „DHL Racing Team“ ekipa - Ramūnas Čapkauskas, Audrius Stasiulevičius, Kasparas Vaškelis ir Saulius Girdauskas.

4. Daugiausia ratų – po 373 – nuvažiavo lenktynių laimėtojai ir antrieji prizininkai, mažiausia – tik 16 – „Sparti reklama-PF Kekava Racing Team“.  

5. Pirmą kartą lenktynių komisarų gretas papildė vienas autoritetingiausių šios srities užsienio specialistų – olandas Martin van de Pavert, teisėjavęs ir vadovavęs didelį prestižą pasaulyje išsikovojusioms lenktynėms, tokioms kaip Le Mano 24 val, 12 ir 24 val Creventic ir kt.

6. Susisiekimo ministerija pirmąkart įsteigė „Lenktynių džentelmeno“ prizą. Pirmuoju jo laimėtoju viceministras Paulius Martinkus paskelbė „Palanga Spa Hotel2 by Speedlover“ komandos vadovą Andre van Hoof.

7. Lenktynių spaudos centre akredituota 119 spaudos, informacinių agentūrų, portalų, radijo ir televizijos žurnalistų. Pirmą kartą lenktynes nušvietė kaimyninės Baltarusijos žurnalistai.

8. Pirmą kartą „Aurum 1006 km lenktynių“ renginių programoje vietos rado ir „108 km moterų iššūkio Powered by Kristiana“ ralis, kurį iniciavo moterų televizija TV8 ir kuriame dalyvavo net 59 ekipažai.

9. Nemenko populiarumo susilaukė H2auto greituminio, „Hankook Juta slalomo“ varžybos, kuriose savo įgūdžius tikrinosi profesionalai ir mėgėjai, „Drag Show Bracket“, „Žvaigždžių lenktynių #suTV6pramogaujuKITAIP“ ir kitos lenktynės.

10. Neatskiriama lenktynių dalimi tapusį komandų mechanikų 1006 metrų bėgimą laimėjo „Igorio lankų“ ekipos mechanikas Augustinas Baltramiejūnas, pranokęs antruoju finišavusį kolegą iš „Tarzanijos“ Edvardą Barisą ir trečiąją vietą užėmusį „Diesel Animals - Vilkas Racing“ atstovą Andžej Vasilevski.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių