Lengvaatlečių viltys prieš Europos čempionatą: noruose – daugiau nei vienas medalis

  • Teksto dydis:

Kartelė užkelta aukštai. Rugpjūčio 15-21 dienomis Miunchene (Vokietija) vyksiančiame Europos lengvosios atletikos čempionate Lietuvai atstovaus 19 sportininkų, iš kurių dėl aukščiausių pozicijų varžysis ne vienas atletas.

Prieš ketverius metus Berlyne vykusios pirmenybės lietuviams tapo sėkmingiausiomis istorijoje. Ar Fortūna Vokietijoje mūsiškius aplankys darsyk?

Rinktinės lyderiais žemyno čempionate bus prieš mažiau nei mėnesį planetos pirmenybėse medalius iškovoję disko metikai Mykolas Alekna ir Andrius Gudžius bei Deimantinės lygos etapuose dukart tarp prizininkių prasibrovusi ietininkė Liveta Jasiūnaitė. Pagal geriausią sezono rezultatą prie lyderių priskiriamos Modesta Morauskaitė (400 m, reitinge penkta) ir Jogailė Petrokaitė (šuoliai į tolį, reitinge devinta).

„Tie, kurie dalyvavo pasaulio čempionate, yra geros sportinės formos. Kiti atletai, kurie papildė rinktinės gretas ir vyks į Europos čempionatą, tikimės, taip pat yra gerai pasirengę. Matėme per Baltijos šalių čempionatą Valmieroje, kad geros sportinės formos yra mūsų trišuolininkė Dovilė Kilty, šuolininkė į tolį Jogailė Petrokaitė, pagal reitingą šuoliuose į aukštį pakankamai aukštai rikiuojasi Juozas Baikštys – viliamės juos matyti finaluose. Turime keletą ryškių lyderių, iš jų ir tikimės geriausių rezultatų“, – sakė Lietuvos lengvosios atletikos federacijos viceprezidentė Nijolė Medvedeva.

Praėjusiame Europos čempionate į geriausiųjų šešetukus prasibrovė net septyni lietuviai: auksu pasidabino A.Gudžius, bronza – L.Jasiūnaitė, ketvirtas vietas užėmė ėjikė Brigita Virbalytė ir šuolininkė į aukštį Airinė Palšytė, ėjikė Živilė Vaiciukevičiūtė finišavo penkta, o bėgikai Agnė Šerkšnienė ir Simas Bertašius šeštas pozicijas užėmė atitinkamai 400 m bei 1500 m rungtyse.

„Kažką prognozuoti, prisižadėti yra labai sudėtinga, kadangi sezonas buvo neįprastas – dvi rimtos varžybos per nepilną mėnesį. Drįstu paatvirauti, kad medalių tikimės. Kiek jų bus ir kiek tų sportininkų pateks į aštuntukus, spėlioti nenorėčiau“, – komentavo N.Medvedeva.

Beje, Lietuvos lengvaatlečių delegacija Europos čempionate galėjo būti kur kas didesnė. Teisę dalyvauti iškovojo, bet Miunchene nesivaržys net septynios lengvaatletės: dėl traumų nestartuos B.Virbalytė ir A.Šerkšnienė, tuo tarpu kitos sportininkės vykti į pirmenybes atsisakė pačios.

„Maratono bėgikė Monika Bytautienė turėjo normatyvą, tačiau ji dar pavasarį pranešė, kad aktyvią sportinę karjerą baigia. Kai kurie sportininkai atsisakė dalyvauti čempionate, galėjo dalyvauti net trys ėjikės, tačiau jos nelabai tikėjosi, jog pateks į čempionatą ir nėra tokios sportinės formos, kokios norėtųsi. Matėme, kad pagal reitingą tikrai turėtų patekti maratonininkė Vaida Žūsinaitė, bet ji dar vasaros pradžioje atsisakė dalyvauti Europos čempionate, teigdama, kad ji nėra tinkamai pasirengusi“, – dėstė N.Medvedeva.

Šis Europos čempionatas lengvaatlečiams išskirtinis, kadangi pirmą kartą lengvoji atletika tapo kelių sporto šakų žemyno pirmenybių dalimi. Tai, pasak N.Medvedevos, darė įtaką ir atrankos sistemai – patekti į čempionatą buvo sunkiau.

„Tai turėjo įtakos atrankos sistemai, nes dalyvių skaičius negali būti begalinis net ir tokiam miestui kaip Miunchenas. Dalyvių skaičius buvo sumažintas ir rungtyse startuos ženkliai mažiau dalyvių nei buvo įprasta. Patekimas į čempionatą pasunkėjo, ypač ištvermės rungtyse kaip maratonas ar ėjimas. Kasmet darosi vis sunkiau įvykdyti atrankos kriterijus, bet, kaip sakau, stipriems viskas tinka, o kurie dar nepatenka tarp lyderių pasaulyje kaskart reikia įdėti didžiules pastangas vien kad patektų ir galėtų atstovauti šaliai svarbiausiuose čempionatuose. Miunchene turėsime ir debiutantų, norisi visiems palinkėti kuo didesnės sėkmės“, – linkėjo N.Medvedeva.

Rugpjūčio 15-21 d. vyksiančias lengvaatlečių kovas transliuos LRT PLIUS bei LRT.lt

Lietuvos komanda:

Andrius Gudžius (disko metimas)

Mykolas Alekna (disko metimas)

Liveta Jasiūnaitė (ieties metimas)

Modesta Morauskaitė (400 m)

Loreta Kančytė (maratonas)

Artur Mastianica (20 km sportinis ėjimas, 35 km sportinis ėjimas)

Marius Žiūkas (20 km sportinis ėjimas)

Juozas Baikštys (šuoliai į aukštį)

Jogailė Petrokaitė (šuoliai į tolį)

Aina Grikšaitė (trišuolis)

Dovilė Kilty (trišuolis)

Ieva Zarankaitė (disko metimas)

Urtė Baikštytė (šuoliai į aukštį)

Gediminas Truskauskas (200 m)

Greta Karinauskaitė (3000 m kliūtinis bėgimas)

Gabija Galvydytė (800 m)

Simas Bertašius (1500 m)

Ignas Brasevičius (maratonas)

Remigijus Kančys (maratonas)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių