Laipiojimo sporto federacija nusprendė leisti varžytis rusams ir baltarusiams

  • Teksto dydis:

Laipiojimas pirmadienį tapo naujausia olimpine sporto šaka, pareiškusia, kad priims atgal Rusijos ir Baltarusijos sportininkus.

Tarptautinė laipiojimo sporto federacija (IFSC) paskelbė, kad abiejų šalių laipiotojams, kuriems nuo 2022 metų vasario mėnesio invazijos į Ukrainą buvo uždrausta dalyvauti varžybose, nuo 2024 metų bus leista varžytis po neutralia vėliava.

Laipiojimas prisijungė prie kelių dešimčių sporto šakų, kurios įsiklausė į kovo mėnesį Tarptautinio olimpinio komiteto vadovo Thomaso Bacho (Tomaso Bacho) išsakytą raginimą rasti kelią sportininkams iš Rusijos ir Baltarusijos bent jau bandyti patekti į 2024 metų olimpines žaidynes Paryžiuje.

Fechtavimo, dviračių sporto ir dziudo atstovai iš karto leido grąžinti rusus ir baltarusius, o IFSC vykdomasis komitetas nusprendė tik „pradėti Rusijos ar Baltarusijos pasus turinčių sportininkų, kaip neutralių sportininkų, grąžinimo procesą nuo 2024 metų“.

„Sportininkai, turintys Rusijos arba Baltarusijos pasus, privalės gauti neutralias licencijas, kad nuo 2024 metų galėtų užsiregistruoti į IFSC renginius“, – teigiama IFSC pranešime.

Federacija nenurodė, kaip sportininkai gaus licencijas.

„Sprendimas pradėti Rusijos ir Baltarusijos pasus turinčių sportininkų grąžinimo procesą nebuvo lengvas ir nebuvo priimtas lengvai, – sakė IFSC prezidentas Marco Scolaris (Markas Skolaris).

„IFSC ir toliau griežtai smerkia Rusijos agresiją Ukrainoje ir palaiko Ukrainos nacionalinę federaciją, laipiotojus ir Ukrainos žmones. Tikime olimpizmo ir įtraukties vertybėmis“, – teigė jis.

„Taip pat žinome, kad visame pasaulyje tragiškai daugiau ar mažiau siautėja daugiau nei šimtas ginkluotų konfliktų. Todėl stengėmės rasti pusiausvyrą tarp skirtingų pozicijų ir sukurti sistemą, kurią ateityje būtų galima sąžiningai taikyti ir konfliktų įvairiose srityse atveju“, – pridūrė jis.

2021 metais Tokijuje vykusiose olimpinėse žaidynėse pirmą kartą buvo pristatytas laipiojimo sportas, skiriant aukso medalius vyrų ir moterų kombinuotose rungtyse, sudarytose iš greitojo lipimo, boulderingo ir sudėtingojo lipimo.

Tokijuje Rusijos alpinistai varžėsi kaip Rusijos olimpinio komiteto sportininkai. Geriausiai iš jų pasirodė Viktorija Meškova, užėmusi devintą vietą moterų varžybose, ir Aleksejus Rubcovas, likęs 13-as vyrų kombinuotoje rungtyje.

Atranka į Paryžiaus olimpiadą jau prasidėjo, o rusams ir baltarusiams ir toliau draudžiama dalyvauti rugpjūtį Berne vyksiančiame pasaulio čempionate ir rudenį numatytose žemyno atrankos varžybose.

Tačiau šis sprendimas reiškia, kad rusai ir baltarusiai gali ir toliau svajoti apie vietą olimpinėse žaidynėse paskutinėse varžybose, kuriose galima iškovoti vietą olimpiadoje. Ją galima iškovoti 2024 metų kovo–birželio mėnesiais vyksiančiose kviestinėse olimpinės atrankos varžybose.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pakrante

Pakrante portretas
Galės toliau laipioti per nekaltų žmonių lavonus !

4

4 portretas
Jeigu kažkokie tai politikai dėl savo naudos draudžia sportininkams dalivauti bet kurio lygio varžybose, tai tokios varžybos turi tokį pat statusą kaip kiemo vaikų žaidimai, jokio įdomumo daugiau nėra žiūrėti ir sekti rezultatų, kur politikai sprendžia kas turi laimėti ir varžytis. Visus pasaulio politikus reikia išvežti į džiungles, tegul ten vadovauja ir bendrauja su savo bendrapročiais

Bus

Bus portretas
Šakės laipiotojams rušistams
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių