Kova iš bokso ringo persikėlė į kabinetus

  • Teksto dydis:

„Iš mūsų boksininkės buvo atimtas mažiausiai sidabro, o galbūt net ir aukso medalis“, – pareiškė Lietuvos bokso federacijos (LBF) prezidentas Darius Šalūga, Europos jaunimo čempionate kilus teisėjavimo skandalui.

Nustebo net nugalėtoja

Poreče (Kroatija) surengto Europos jaunimo (iki 23 metų) bokso čempionato pusfinalyje Gabrielė Stonkutė (svorio kategorija iki 81 kg) kovėsi su rumune Alexandra Petcu.

Po pirmo raundo trys iš penkių teisėjų įžvelgė lietuvės pranašumą (10:9). Antrą raundą rumunė patyrė nokdauną, tad jau keturi teisėjai pergalę raunde skyrė lietuvei, tik Vengrijos arbitras Gyorgy Hydvegis – Rumunijos boksininkei. Trečią raundą du teisėjai buvo lietuvės, trys – rumunės pusėje.

Susumavus rezultatus, teisėjai Stuartas Mannas (Anglija) ir Latifas Demollis (Kosovas) nugalėtoja pripažino G.Stonkutę (30:27), o G.Hydvegis, Jurijus Liubarskis (Ukraina) ir Ana Babanli (Azerbaidžanas) – A.Petcu (29:28).

Pergalė 3:2 teko rumunei.

Arbitrų sprendimas nustebino net pačią A.Petcu, kai ringo teisėjas ją paskelbė pusfinalio kovos laimėtoja.

Tuo, kas įvyko, negalėjo patikėti ir Lietuvos rinktinės treneriai, kurie netgi nulipo nuo ringo pažiūrėti į rezultatus skelbiantį monitorių, ar ringo teisėjas nesuklydo paskelbdamas nugalėtoją.

Jeigu manipuliacijos rezultatais pasitvirtins, teisėjai neteks licencijos iki gyvos galvos.

Protestas – pas U.Kremliovą

Lietuvos atstovai norėjo iškart teikti protestą, tačiau Europos čempionato techninis delegatas iš Rumunijos pareiškė, kad pagal taisykles protestai dėl teisėjavimo negali būti teikiami.

„Tuomet parašėme oficialų protestą Tarptautinei bokso asociacijai (IBA) ir Europos bokso konfederacijai (EUBC). IBA prezidentas Umaras Kremliovas mus informavo, kad peržiūrėjo G.Stonkutės ir A.Petcu kovos vaizdo įrašą, buvo susisiekęs su EUBC vadovais ir ieško sprendimo. U.Kremliovas man asmeniškai patvirtino, kad ši medžiaga bus perduota ankstesnius teisėjavimo skandalus bokso varžybose tyrusiam profesoriui Richardui McLarenui. Jeigu manipuliacijos rezultatais pasitvirtins, teisėjai neteks licencijos iki gyvos galvos, – sakė LBF prezidentas Darius Šaluga. – Tačiau mus tai kol kas menkai guodžia. Reikalavome, kad būtų kuo skubiau anuliuoti rezultatai ir G.Stonkutė galėtų kovoti Europos čempionato finale.“

Finalo varžybos buvo numatytos vakar, tačiau išankstiniame dvikovų sąraše A.Petcu varžovė buvo ne lietuvė, o lenkė Martyna Jancelewicz, kitame pusfinalyje nugalėjusi ukrainietę Olesią Krysiuk.

Kreipsis į IOC

Skandalingą Europos čempionato kovą įvertino vaizdo įrašus įdėmiai peržiūrėję geriausi Lietuvos bokso teisėjai.

Dviejose olimpiadose (Londone ir Rio de Ženeire) teisėjavęs Kęstutis Bagdanavičius, Tokijo žaidynėse dirbęs Gintaras Šniukšta ir LBF teisėjų kolegijos pirmininkas Anatolijus Kriukovas vienbalsiai pripažino: pergalė turėjo būti skirta G.Stonkutei.

Pasak D.Šalugos, jeigu nebus pakeistas sprendimas ir G.Stonkutė neteks teisės kovoti Europos čempionato finale, LBF, tarpininkaujant Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui (LTOK), kreipsis ir į Tarptautinį olimpinį komitetą (IOC).

Dėl teisėjavimų skandalų IOC jau buvo suspendavęs IBA, iš šios organizacijos buvo atimta teisė rengti olimpinių žaidynių atrankos varžybas.

G.Stonkutė buvo sutriuškinusi A.Petcu (5:0) šiemet vasarį Bulgarijoje vykusio „Strandja“ turnyro ketvirtfinalyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių