Išdalyti Lietuvos sporto apdovanojimai: pagerbti geriausi šalies atletai

  • Teksto dydis:

2021-iesiems skaičiuojant paskutines dienas, Vilniuje pagerbiami geriausi Lietuvos sportininkai.

Po metų pertraukos į parodų rūmus „Litexpo“ sugrįžo prestižiniai Lietuvos sporto apdovanojimai – antradienio vakarą šimtai susirinkusių svečių sveikina olimpinio ir paralimpinio sporto atletus, jų trenerius.

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK), Lietuvos paralimpinio komiteto (LPAK) ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) organizuojamas renginys jau tapo gražia tradicija – geriausi Lietuvos sportininkai kasmet apdovanojami nuo 1994-ųjų, praneša LTOK.

Antradienį šventiniu raudonu kilimu žengė būrys pasipuošusių sporto entuziastų, tarp jų – atletai, jų komandos nariai, sporto, kultūros ir švietimo pasaulio atstovai, politikai, diplomatai ir daugelis kitų.

„Ši šventė – dar viena proga padėkoti mūsų sportininkams, treneriams, medikams ir kitiems specialistams už atsidavusį ir sunkų darbą, kurio dėka Lietuvos vardas garsiai skamba pasaulyje. Pastarieji metai sporto bendruomenei nebuvo lengvi, todėl noriu mums visiems palinkėti vienybės, įsiklausymo ir dar glaudesnio darbo sporto ir sportininkų labui“, – sakė olimpinė čempionė, LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Šešiose nominacijose bus apdovanoti ir olimpinio, ir paralimpinio sporto atletai.

„Džiaugiuosi, kad šiemet kartu apdovanojame olimpinio ir paralimpinio sporto atstovus. Tai – ne tik ilgus metus besitęsiančio bendradarbiavimo su Lietuvos paralimpiniu komitetu, bet ir lygybės sporte simbolis“, – įsitikinusi D. Gudzinevičiūtė.

Vienybe apdovanojant sportininkus džiaugėsi ir LPAK prezidentas Mindaugas Bilius. Pasak jo, tai, kad vienoje scenoje skiriamas dėmesys tiek olimpiečiams, tiek paralimpiečiams rodo, kad visuomenė tampa vis brandesnė.

„Sveikinu atletus laureatus, kurie savo pergalėmis džiugino Lietuvos žmones, įkvėpė jiems pasididžiavimo savo šalimi, tikėjimo jos ateitimi. Dėkoju jiems už sunkų darbą ir atsidavimą, gerbėjams – už neįtikėtiną palaikymą, kurio sulaukėme šiais metais. Ačiū visiems remiantiems sportą ir taip prisidedantiems prie Trispalvės kelionių per visą pasaulį. Ačiū Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui už kvietimą švęsti kartu, o sporto bendruomenei – susitelkimo ir vienybės ieškant sprendimų, kurie leistų išsaugoti ilgametį įdirbį – šiandienos ir ateities Lietuvos pergalių garantą“, – kalbėjo M. Bilius.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė kalbėjo, kad nors pastarieji metai ir nebuvo lengvi, net sudėtingomis sąlygomis sportininkams pavyko pasiekti puikių laimėjimų.

„Jūsų pasiaukojimas, pergalių siekis kiekvienam mūsų yra sektinas pavyzdys. Gerinti rezultatams reikia ne tik didinti finansavimą sportui, bet ir esminių pokyčių. Tikiuosi, kad jau parengti sporto bendruomenės siūlymai, kaip keisti ir tobulinti šalies sporto sistemą, kad ši gebėtų paruošti aukščiausio lygio sportininkų, padės grąžinti mūsų sportą į patį aukščiausią lygį“, – kalbėjo J. Šiugždinienė.

Šventinis Lietuvos sporto apdovanojimų vakaras prasidėjo muzikine programa – susirinkusius su simboline daina „Aš esu vėliava“ sveikino Vidas Bareikis. Renginio vedėjų vairas buvo patikėtas jo vedėjams, patyrusiems televizijos vilkams Ievai Stasiulevičiūtei ir Mindaugui Stasiuliui.

Tarę sveikinimo žodį jie pristatė visas nominacijas ir pirmuosius nugalėtojus. Šias metais sportininkai buvo vertiname keliose skirtingose kategorijose, į geriausių sportininkų vardą pretendavo olimpinių sporto šakų atstovai, atskirai buvo pagerbti ir paralimpiečiai.

Apdovanojimų metu olimpinio ir paralimpinio sporto atletai pagerbiami šiose nominacijų kategorijose: „Metų sportininkas“, „Metų sportininkė“, „Metų komanda“, „Metų treneris(-ė)“, „Metų proveržis“.

Lietuvos sporto apdovanojimų olimpinio sporto laureatus rinko Lietuvos sporto apdovanojimų taryba, sudaryta iš ŠMSM, LTOK, LPAK, Lietuvos sporto žurnalistų federacijos, Lietuvos savivaldybių sporto padalinių vadovų asociacijos, Nacionalinės sportininkų asociacijos atstovų. Nominantai buvo renkami atsižvelgiant į 2021-aisiais olimpinių sporto šakų olimpinėse rungtyse (ar kategorijose) pasiektus rezultatus.

Balsuoti buvo kviečiami ir sporto gerbėjai, savo nuomonę iki gruodžio 14 dienos jie galėjo išreikšti portale LTOK.lt. Renkant nugalėtojus visuomenės balsas sudarė 25 proc.

NUGALĖTOJAI

Olimpinio sporto laureatai:

Metų komanda: irkluotojos Milda Valčiukaitė ir Donata Karalienė.

Metų proveržis: Lietuvos regbio rinktinė 7×7.

Metų sportininkas: irkluotojas Mindaugas Griškonis.

Metų sportininkė: penkiakovininkė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė.

Metų treneris(-ė): Tokijo žaidynėse 2 vietą užėmusios penkiakovininkės Lauros Asadauskaitės-Zadneprovskienės treneris Andrejus Zadneprovskis.

Paralimpinio sporto laureatai:

Metų sportininkas: plaukikas Edgaras Matakas.

Metų sportininkė: lengvaatletė Oksana Dobrovolskaja.

Metų komanda: Lietuvos vyrų golbolo rinktinė.

Metų treneris(-ė): plaukimo treneris Ramūnas Leonas.

Metų proveržis: dziudo imtynininkas Osvaldas Bareikis.

Apdovanojimų ceremonijoje atskirai buvo pagerbtas ir „Už gyvenimo nuopelnus“ apdovanotas žymus pedagogas, biomedicinos mokslų daktaras, socialinių mokslų habilituotas daktaras, sporto mokslininkas, sporto meistras, nusipelnęs treneris, profesorius Juozas Skernevičius.

Šventiniame renginyje tarp apdovanojimų susirinkusiems svečiams koncertavo garsiausi šalies atlikėjai, muzikinius kūrinius dovanojo Inga Jankauskaitė, Monika Pundzdiūtė-Monique, Gabrielė Vilkickytė, Justinas Jarutis ir Jessica Shy, išskirtinį kvapą gniaužiantį pasirodymą surengė geriausia Lietuvos breiko šokėja Dominika Banevič–Bgirl Nicka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių