Duris į olimpiadą užtrenkė higenaminas

"Tai man – tarsi baisus sapnas, iš kurio negaliu pabusti. Iki šiol sunku patikėti, kad taip nutiko, bet mano sąžinė švari", – pareiškė irkluotoja Ieva Adomavičiūtė, už Antidopingo taisyklių pažeidimą diskvalifikuota dvejiems metams.

Nelemti augalai

2020 m. rugpjūčio 19-ąją I.Adomavičiūtė buvo testuojama ne varžybų metu. Ištyrus mėginį paaiškėjo, kad jos organizme aptikta higenamino, kuris nuo 2017-ųjų sausio 1-osios įtrauktas į Pasaulio antidopingo agentūros (WADA) draudžiamų medžiagų sąrašą.

Pasak Lietuvos irklavimo komandos gydytojo Mantvydo Šilkūno, higenaminas – natūrali augaluose randama medžiaga, ji gali padidinti širdies ritmą, stimuliuoti kraujotaką. Higenaminas į organizmą patenka su maistu ar jo papildais ir išbūna labai trumpai, jo skilimo pusperiodis – kelios valandos.

M.Šilkūno teigimu, higenamino poveikis irklavimo sportui labai ribotas, nes jis tik papildo kitas medžiagas ir vienas, kaip stimuliantas, nenaudojamas.

Higenaminas slepiasi po įvairiais pavadinimais, tarp jų – lotoso šaknies ar laukinio imbiero, plačiai vartojamo Azijos virtuvėje, tad valgant azijietišką maistą įmanoma be jokios reikšmingos tyčios ar aplaidumo su prieskoniais suvartoti ir draudžiamos medžiagos.

Higenaminas nuo 2017-ųjų sausio 1-osios įtrauktas į Pasaulio antidopingo agentūros (WADA) draudžiamų medžiagų sąrašą.

Klastingi valgiai

"Žinojau, kad sportininkas, išgėręs vaistų nuo peršalimo, gali sulaukti teigiamo dopingo testo rezultato, todėl visada labai atsargiai rinkdavausi vaistus, pirkdavau tik pasikonsultavusi su gydytoju, – pasakojo I.Adomavičiūtė. – Sulaukusi žinios apie pažeidimą pradėjau tikrinti visų savo vartotų papildų sudėtis, tačiau tos medžiagos neradome."

Irkluotoja neslėpė, kad atostogavo Tailande, nevengia pirkti įvairių azijietiškų pusgaminių, kad mėgsta gaminti tailandietišką sriubą, tarp kurios ingredientų yra laukinis imbieras.

2020-ųjų rugpjūčio 14-osios vakarą I.Adomavičiūtė vakarieniavo kinų maisto smuklėje. Po poros dienų gėrė žaliosios arbatos su imbieru, o dar vėliau valgė tailandietiškus makaronus. Kitos dienos rytą ją patikrino dėl dopingo.

"Sportininkams, ypač aukšto meistriškumo atletams, kurie gali gauti ir individualias konsultacijas, akcentuojame: būkite atsargūs su žolelėmis. WADA leidžiamą higenamino ribą netgi yra kilstelėjusi iki 10 nanogramų mililitre, kad toks šios medžiagos kiekis, į organizmą patekęs su maistu, arbata ar kremu, nebūtų rizikingas ir vertinamas kaip taisyklių pažeidimas", – interviu LRT sakė Lietuvos antidopingo agentūros (LAA) direktorė Rūta Banytė.

Maistas niekuo dėtas?

"Į LAA argumentą, kad I.Adomavičiūtė yra aukšto meistriškumo sportininkė, išklausiusi specializuotus mokymus, galima atsakyti, jog atletai privalo stebėti naudojamų medikamentų ar maisto papildų sudedamąsias dalis, tačiau apie įtartinus egzotinius vaisius, prieskonius, šaknis ir kitokį maistą nėra jokio švietimo. Ši aplinkybė liudija, kad subjektyvusis kaltės elementas irkluotojos elgesyje aiškintinas sportininkės naudai – turėtų būti jai taikytinas santykinai lengvas kaltės laipsnis", – svarstė I.Adomavičiūtės advokatė Salomėja Zaksaitė.

Advokatė atkreipė dėmesį, kad higenamino gali pasitaikyti tarp maisto papildų, kurių etiketėje nenurodyta ši konkreti medžiaga. Dauguma tokių papildų buvo parduodami kaip skirti svoriui mesti arba energijos papildai.

"I.Adomavičiūtės ir jos atstovų komentarai dėl maisto produktų įtakos teigiamam dopingo kontrolės testui yra tik nepagrįstos ir neįrodytos sportininkės gynybos versijos. Maisto produktuose, kuriuos sportininkė teigia valgiusi, nebuvo nustatyta jokių draudžiamųjų medžiagų. Sportininkės nurodomas laukinis imbieras, kuriame galima rasti draudžiamųjų medžiagų, yra visai kitas augalas, nei tas, kurį dauguma vartojame kasdien, ir jis Lietuvoje net nenaudojamas, o daugumos mėgstamoje imbierų ar žaliojoje arbatoje nenustatyta jokių draudžiamųjų medžiagų", – teigiama LAA pranešime.

Į Tokiją nevyks

Vasario 8-ąją Antidopingo taisyklių pažeidimo bylų nagrinėjimo komisija paskelbė: I.Adomavičiūtei skirta dvejų metų (nuo 2020 m. rugsėjo 15 d. iki 2022 m. rugsėjo 15 d.) diskvalifikacija.

Taip pat panaikinti visi sportininkės varžybų rezultatai nuo mėginio paėmimo (2020 rugpjūčio 19 d.) iki laikinojo suspendavimo (2020 m. rugsėjo 15 d.).

Anot Lietuvos irklavimo federacijos (LIF) prezidento Dainiaus Pavilionio, šis įvykis – neeilinis, nes irkluotojai visada laikosi antidopingo reikalavimų.

I.Adomavičiūtė – įvairių amžiaus grupių penkiskart pasaulio čempionė (2011, 2012, 2015, 2016 ir 2018 m.), su Milda Valčiukaite 2018-aisiais iškovojo Europos čempionato bronzos medalius, o 2019-aisiais – kelialapį į Tokijo olimpines žaidynes.

"Labai gaila, kad taip nutiko jaunai ir labai perspektyviai sportininkei. Lietuvos tautinis olimpinis komitetas griežtai netoleruoja draudžiamų preparatų vartojimo ir palaiko tik švarų sportą. Nuolat kartojame, kad sportininkai privalo atidžiai prižiūrėti tiek savo maistą, tiek vartojamus papildus, medikamentus. Juk draudžiamų preparatų galima rasti ir vaistuose nuo peršalimo, – sakė LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė. – Viena olimpinių vertybių yra pagarba. Gerbti turime ne tik varžovus, bet ir patį sportą, varžydamiesi švariai ir sąžiningai."



NAUJAUSI KOMENTARAI

chi - juokas

chi - juokas portretas
Kam "pūsti miglą" apie maistą - čia tas pats, kaip aiškinti pastojimą nuo "šventosios dvasios"
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių