Disko metikas, rutulio stūmikas ar amerikietiško futbolo žaidėjas – kas iš tikrųjų tas R. Stona?

Dar prieš 20 metų Atėnuose Lietuvos lengvaatletis Virgilijus Alekna užfiksavo olimpinį rekordą, diską numetęs 69 metrus ir 81 centimetrą. Šiose olimpinėse žaidynėse jau iš anksto buvo prognozuota, jog rekordas bus pagerintas. Didžiausiu favoritu buvo laikomas ne kas kitas, o Virgilijaus jaunesnysis sūnus, 21-erių Mykolas Alekna.

M. Alekna šiuo metu yra pagerinęs pasaulio rekordą – šių metų balandžio 14 dieną JAV vykusiose varžybose M. Alekna diską nušveitė net 74 m ir 35 cm. Jis pagerino 37 metus gyvavusį pasaulio rekordą.

Visgi Paryžiuje M. Aleknai nepavyko iškovoti aukso medalio. Turnyro finale, kuris vyko legendiniame „Stade de France“ stadione, lietuvis diską antruoju savo metimu nuskraidino net 69 metrus ir 97 centimetrus ir trumpam pagerino savo tėčio 20-metį neliestą olimpinį rekordą.

Ilgai džiaugtis lietuviui neteko – netrukus į sektorių žengė Roje Stona, kuris diską nušveitė net iki 70-ies metrų žymos. Tai tapo nauju olimpiniu rekordu, o kaip paaiškėjo vėliau – šis metimas jamaikiečiui atnešė aukso medalį, mat nei M. Alekna, nei kiti jo varžovai finale nesugebėjo disko numesti toliau.

Tai tapo staigmena disko metimo sporto bendruomenei. Nors R. Stona buvo laikomas vienu perspektyviausių šių laikų metiku, vis dėlto medalį jam prieš Paryžiaus žaidynes prognozavo nedaug kas.

25-erių atletas tapo pirmuoju Jamaikos atstovu, olimpinėse žaidynėse laimėjusių šią rungtį.

Tiesa, M. Alekną nustebino, kad auksą iškovojo ir olimpiniu rekordininku tapo būtent R. Stona, per pirmuosius tris mėginimus diską toliausiai numetęs 66 m 16 cm, o jo asmeninis rekordas iki šiol buvo 69 m 5 cm.

„Tai tikrai netikėtumas. Žinoma, dėl to, kad jis yra labai talentingas disko metikas, niekada nekilo abejonių. Bet kad iššaus būtent taip olimpinėse žaidynėse, tikrai mažai kas tikėjo“, – sakė lietuvis.

Scanpix nuotr.

Jam pritarė ir kitas disko metimo rungties finale dalyvavęs lietuvis Andrius Gudžius, kuris visą finalą pavadinu „kosmosu“ ir pripažino, jog R. Stona jam nebuvo įstrigęs, kaip potencialus laimėtojas.

Lengvaatletis, visus nustebinęs Paryžiuje, užaugo Santjago de la Vegos mieste, pietryčių Jamaikoje. Vėliau persikėlė į JAV, kur mokėsi Klemsono ir Arkanzaso universitetuose.

Bene įdomiausias faktas apie šį atletą – sportininkas dar nėra iki galo apsisprendęs, kurioje sporto šakoje nori tęsti karjerą.

Lengvojoje atletikoje R. Stona taip pat varžosi rutulio stūmimo rungtyje. Jis jau spėjo penkis kartus sudalyvauti šios sporto šakos varžybose. Jo dabartinis treneris – vienas geriausių visų laikų JAV rutulio stūmikas Ryanas Crouseris. Paryžiuje vykusiose rutulio stūmimo varžybose pastarasis jau spėjo pasidabinti aukso medaliu. Taip pat jis tokios pat prabos medalius iškovojo ir Tokijo bei Rio de Žaneiro olimpiadose.

Scanpix nuotr.

Balandį, tose pačiose disko metimo varžybose, kuriose M. Alekna užfiksavo pasaulio rekordą, dalyvavęs R. Stona taip pat buvo kviestas į profesionalaus amerikietiškojo futbolo klubų peržiūras. Dvimetrinis atletas pasirodė „Green Bay Packers“ ir Naujojo Orleano „Saints“ komandoms.

Kol kas jam nėra prognozuojama ateitis šioje sporto šakoje, o ir įvykdęs disko metimo rungties normatyvą, R. Stona susikoncentravo pasiruošimui vasaros olimpinėms žaidynėms.

Keturiems metams R. Stona įsirašė į olimpinių žaidynių metraščius, o 2028 metais vyksiančiose Los Andželo olimpinėse žaidynėse lengvaatlečiai rinksis norėdami pagerinti būtent jamaikiečio fiksuotą rekordą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stona

Stona portretas
Jamaica - nebe regio alis
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių