Dėl įžūlių manipuliacijų - LDF raginimas atsakingoms institucijoms

Lietuvos dziudo federaciją pasiekė signalai dėl šį šeštadienį, kovo 6-ąją, planuojamų rengti varžybų Plungėje, skambiai pavadintų Lietuvos jaunimo čempionatu. Federacija šį renginį vertina ne tik kaip klaidinantį visuomenę, tačiau ir galimai pažeidžiantį šalies įstatymus bei nelegalų.

Lietuvos dziudo federacija artimiausiu metu ketina kreiptis į atsakingas šalies bei tarptautines sporto organizacijas, taip pat ragina atkreipti dėmesį ir šalies teisėsaugos institucijas dėl įžūlaus sporto bendruomenės klaidinimo bei galimo piktnaudžiavimo aukštojo meistriškumo sąvoka. Šiuos veiksmus išprovokavo šeštadienį, kovo 6 d., Plungėje rengiamos varžybos, pavadintos Lietuvos jaunimo dziudo čempionatu, kurį organizuoja NDA - federacijai oponuojanti organizacija. Šios varžybos neturi nieko bendra su oficialiais bei įstatymų pripažintais šalies dziudo čempionatais. Teisę rengti tokius nacionalinius čempionatus turi tik oficiali šalies dziudo federacija (LDF). Tai ne kartą patvirtino ir Tarptautinė dziudo federacija (IJF), ir Europos dziudo sąjunga (EJU). Šiomis dienomis savo laiške Lietuvos žiniasklaidos atstovams IJF generalinis sekretorius Jeanas-Lucas Rouge dar sykį pabrėžė, jog NDA veikla mūsų šalyje nėra ir nebus pripažinta bei legitimizuota tarptautinių institucijų.

„Mus stebina tokios įžūlios manipuliacijos. Nei vienos tarptautinės federacijos, nei mūsų šalies sporto institucijų nepripažįstama organizacija nutarė pasisavinti Lietuvos čempionatą. Neabejoju, jog šie asmenys supranta, jog tokias varžybas gali rengti tik oficiali šalies federacija. Antraip, pagal jų logiką, lygiai taip pat jie galėtų pasiskelbti, kad jie organizuoja Amerikos ar Japonijos dziudo čempionatą. Nes nei ten, nei čia jie neturi jokių leidimų ar įgaliojimų. Tačiau šie piliečiai vis tiek klaidina sporto visuomenę bei institucijas, skaldo dziudo bendruomenę. Manome, kad tai yra sąmoningas kenkėjiškas veiksmas, už kurį jie turės atsakyti“, - komentavo LDF prezidentas Vigmantas Sinkevičius.

Jo teigimu, LDF pasiekė informacija, jog klaidinimo mastas jau peržengė ir teisines ribas. Mat niekur nepripažintose NDA varžybose dalyvaujantys kai kurių klubų sportininkai ir treneriai, ne tik išsidalina jokio teisėto statuso neturinčius meistriškumo laipsnius, bet ir pretenduoja į valstybės ar savivaldybės išmokas. Pavyzdžiui, rajonų sporto centruose pateikdami neaiškios vertės bei legalumo savo pasiekimus NDA renginiuose, jie bando pagrįsti įvairias išmokas – trenerių tarifikacijos, komandiruočių išmokas, maistpinigius ir t.t.

Beje, dar praėjusių metų pabaigoje šalies Vyriausybei sugriežtinus karantino sąlygas buvo uždraustos visos fizinio aktyvumo veiklos. Išimtys taikomos tik aukštojo sportinio meistriškumo veiklai. Kilus diskusijoms, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) sporto šakų vadovams atsiuntė raginimą nepiktnaudžiauti aukštojo meistriškumo sąvoka. Taip pat ŠMSM priminė keletą faktinių požymių, pagal kuriuos būtų galima identifikuoti, kad organizacija galės įrodyti, jog vykdo aukštojo meistriškumo pratybas bei varžybas. Pirmasis paminėtas punktas: organizacija gauna valstybės biudžeto lėšų dotacijas aukštojo meistriškumo programai vykdyti. Šio kriterijaus NDA neatitinka. Kaip ir to, jog organizacija turi būti pripažinta tarptautinių federacijų. Taip pat varžybos turi būti įtrauktos į metinį oficialios nacionalinės federacijos varžybų kalendorių.

„Esame įsitikinę, kad ir šios NDA varžybos Plungėje neatitinka aukštojo sportinio meistriškumo sąvokos. Todėl karantino laikotarpiu jos negali būti vykdomos net jei ir nesivadintų Lietuvos čempionatu, o juo labiau, pasitelkus klaidinantį pavadinimą. Dėl visų šių manipuliacijų norime atkreipti ir Plungės savivaldybės administracijos dėmesį, nes nėra jokių garantijų, kad per jų mieste rengiamas masines varžybas nebus užfiksuota užsikrėtimo COVID-19 atvejų ar elementarių traumų. Įdomu, kas tada prisiims atsakomybę už šiuos atvejus?“, - klausė V. Sinkevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių