Čiuožėja – čempionė, bet medalio dar neturi

Ne vien sporto mėgėjų dėmesį prikaustė Pekino žiemos olimpiadoje įsiplieskęs skandalas, į kurį įsivėlė Rusijos dailiojo čiuožimo žvaigždė Kamila Valijeva.

Atidėjo apdovanojimą

15-metė K.Valijeva su savo šalies rinktine iškovojo olimpinį komandų dailiojo čiuožimo varžybų auksą, pademonstravusi fenomenalų keturgubą šuolį („Salchow jump“).

Tačiau prizininkų apdovanojimo ceremonija buvo atidėta paaiškėjus, kad K.Valijevos organizme aptikta draudžiamo preparato pėdsakų.

Testas buvo atliktas pernai gruodį per Europos dailiojo čiuožimo čempionatą. Rusės mėginyje esą rasta trimetazidino – medžiagų apykaitą paveikiančio preparato, skiriamo gydant krūtinės anginą.

Pasaulio antidopingo agentūra (WADA) jį yra uždraudusi (kaip hormonų ir metabolizmo moduliatorių), šis vaistas, be kita ko, gerina kraujotakos veiksmingumą ir gali padidinti ištvermę.

Tą, kuris skyrė talentingai sportininkei draudžiamą preparatą, reikia sodinti į kalėjimą.

Paskalos ar nusikaltimas?

„Paskalų nekomentuoju“, – pareiškė Rusijos dailiojo čiuožimo trenerė Eteri Tutberidzė, dirbanti ir su K.Valijeva.

„Gandai apie dopingą – spekuliacijos“, – vakar rytą tvirtino Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) atstovas Markas Adamsas ir informavo, kad dėl K.Valijevos vyksta intensyvios TOK ir Tarptautinės čiuožimo sąjungos (ISU) konsultacijos su teisininkais.

„Jeigu tai tiesa – labai skaudu. Tai dūris į nugarą visai šaliai ir visiems mūsų sportininkams, – kalbėjo legendinė Rusijos čiuožėja Irina Rodnina. – Jeigu pasitvirtins, kad ji vis dėlto nesilaikė antidopingo taisyklių, daugiau nekalbėkime, kokia ji sportininkė, – K.Valijeva bus Rusijos įstatymų pažeidėja. Dopingo vartojimas – kriminalinis nusikaltimas, gresia ir įkalinimas. Mes stengiamės apsaugoti saviškius ir kol kas nieko nesame nubaudę pagal šį įstatymą, kuris pas mus galioja nuo 2016 m.“

Rusijoje keliantiems erzelį, esą tai politinis susidorojimas, keturiskart olimpinis biatlono čempionas Aleksandras Tichonovas atkirto: „Prisiminkime Sočio olimpiadą – tada irgi kalbėjome, kad mūsų olimpiečius žlugdo tendencingai, tačiau galiausiai šalis pralaimėjo teisme ir startuojame be savo vėliavos, be himno. Sėdintys Dūmoje verčiau pagalvotų, ką padaryti, kad mūsų įstatymas dėl dopingo būtų iš tiesų veiksmingas, o ne vien popieriaus pluoštas. Šis naujas atvejis – ne politinis susidorojimas, bet mūsų neraštingumo ir neatsakingumo rezultatas. Tą, kuris skyrė talentingai sportininkei draudžiamą preparatą, reikia sodinti į kalėjimą.“

Startavo debiutantės

Vakar moterų slidinėjimo 10 km laisvuoju stiliumi varžybose startavo olimpinių žaidynių debiutantės Eglė Savickaitė ir Ieva Dainytė.

Tarp 98 dalyvių 17-metė E.Savickaitė užėmė 89 vietą (38 min. 26,5 sek.), o 16-metė I.Dainytė – 91 (39 min. 07,04 sek.).

Aukso medalį iškovojo Norvegijos slidininkė Therese Johaug (28 min. 06,3 sek.). Tai iš viso penktas šios sportininkės olimpinis trofėjus ir antras Pekine (33-ejų norvegė anksčiau laimėjo skiatlono rungtį).

Vos 0,4 sek. nuo nugalėtojos atsiliko suomė Kerttu Niskanen ir 31,5 sek. – kita Suomijos olimpietė Krista Parmakoski.

2010 m. ir 2018 m. šios rungties olimpinė čempionė švedė Charlotte Kalla užėmė tik 20 vietą (30 min. 07,6 sek.). Latvė Patricija Eiduka liko 23 pozicijoje (30 min. 34,7 sek.), estė Keidy Kaasiku – 60 vietoje (32 min. 55,4 sek.).

Išbandymas: I.Dainytė – jauniausia Lietuvos olimpietė Pekino žiemos žaidynėse. V. Dranginio / LTOK nuotr.

Latvių duetas – ketvirtas

Per žingsnį nuo medalių liko dviviečių rogučių varžybose dalyvavę latviai Martinas Botas ir Robertas Plume.

Šis duetas užėmė 4 vietą, vos 0,865 sek. pralaimėjęs čempionams vokiečiams Tobiasui Wendlui ir Tobiasui Artlui bei truputį daugiau nei 0,3 sek. – bronzą pelniusiems austrams Thomasui Steu ir Lorenzui Kolleriui.

Antri buvo vokiečiai Tonis Eggertas ir Sascha Beneckenas, penkti – Latvijos atstovai broliai Juris ir Andris Šicai.

Vyrų ledo ritulio turnyro C grupėje Latvijos rinktinė 2:3 pralaimėjo Švedijos komandai, o slovakai 2:6 – suomiams.

B grupėje staigmeną pateikė danai, 2:1 palaužę čekus, o rusai tik po atkaklios kovos 1:0 privertė kapituliuoti šveicarus.


Startai

Vasario 11 d. Biatlonas: G.Leščinskaitė (7,5 km sprinto lenktynės).

11 d. Slidinėjimas: T.Strolia (15 km lenktynės klasikiniu stiliumi).

12 d. Biatlonas: K.Dombrovskis, L.Banys, T.Kaukėnas, V.Strolia (10 km sprinto lenktynės).

12 d. Dailusis čiuožimas: P.Ramanauskaitė ir D.Kizala (ledo šokiai, trumpoji programa).

13 d. Biatlonas: K.Dombrovskis, L.Banys, T.Kaukėnas, V.Strolia (12,5 km persekiojimo lenktynės).

13 d. Biatlonas: G.Leščinskaitė (10 km persekiojimo lenktynės).

13 d. Kalnų slidinėjimas: A.Drukarovas (didysis slalomas).

P.S. Varžybų tvarkaraštis – preliminarus, gali būti pokyčių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

WW

WW portretas
Vis tiek ji kieciausia pasaulyje, o visa kita slykstyniu amerikonu karas pries vaikus....

Žemyna

Žemyna portretas
Pirmose matytose šios mergytės nuotraukose mačiau arba ilgai trunkančių ligų nukankinto, arba lyg kuinas nuvaryto, trenerio nualinto ir įbauginto vaiko veidelis. Galimas daiktas, kad chemikalais palaikomas kūnas buvo alinamas jos jėgas viršijančio kasdienio trenažo ir reikalavimų e medalio namo negrįžti. .

???????? \\\\\.../////

????????  \\\\\...///// portretas
dopingas,dempingas.Kas tai,paprasti narkotikai.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių