Čempiono garaže – ir vaikiškas gokartas

"Jaučiuosi esąs labiau olandas nei belgas", – pakartojo Maxas Verstappenas. Naujasis automobilių "Formulė-1" (F1) pasaulio čempionas, švęsdamas pergalę, buvo išskleidęs Nyderlandų vėliavą, nors turi ir savo gimtosios Belgijos pasą.

Laimėjo lemiamą etapą

24-erių M.Verstappenas nutraukė 36-erių Lewiso Hamiltono hegemoniją: britas nuo 2014-ųjų buvo laimėjęs šešis (iš septynių) F1 pasaulio čempionatus.

Šių metų sezono pabaigtuvės buvo itin dramatiškos.

Prieš lemiamą etapą M.Verstappenas ir L.Hamiltonas turėjo po 369,5 taško. Čempionas paaiškėjo po varžybų Abu Dabyje, kai tik paskutiniame rate Maxas aplenkė Lewisą.

Be to, lenktyninkų tarpusavio akistatos neišvengė avarijų – M.Verstappenas ir L.Hamiltonas šiemet susidūrė tris kartus. Teisėjai dažniausiai baudė būsimą čempioną.

Kai kuriuos kitus su Maxo ir Lewiso konkurencine kova susijusius arbitrų sprendimus F1 specialistai bei buvę sportininkai įvertino kaip tendencingus – palankius britui.

Karjera: vaikystėje pergales Maxas iškovojo vairuodamas tėčio Joso dovanotą gokartą. "Instagram" nuotr.

Maxas – "Oranje" gerbėjas

Galiausiai džiūgavo ir Belgijos miestelio Haselto, kuriame gimė M.Verstappenas, ir pasienyje su Nyderlandais esančio Maseiko, kur jis pirmąkart sėdo prie vairo, bendruomenės.

Kai žaidžia Belgijos ir Nyderlandų futbolo rinktinės, Maxas palaiko "Oranje" vienuolikę.

Kai Maxas pradėjo skinti pergales tarptautinėse varžybose, Belgijos žiniasklaida jį vadino belgu, Nyderlandų – olandu.

"Kai jam sukaks aštuoniolika metų, tik tuomet jis galės prašyti Nyderlandų pilietybės, o šiuo metu turi vienintelį pasą – Belgijos", – anuomet tvirtino M.Verstappeno mama belgė Sophie Kumpen, buvusi lenktynininkė, kartingo varžybose kovojusi su legendiniais Jensonu Buttonu ir Giancarlo Fisichella.

"Maxui varžybose galioja Nyderlandų automobilių sporto federacijos licencija, tad jis labiau olandas nei belgas, – kalbėjo M.Verstappeno tėtis olandas Josas Verstappenas. – Kai žaidžia Belgijos ir Nyderlandų futbolo rinktinės, Maxas palaiko "Oranje" vienuolikę."

M.Verstappeno prosenelis ir senelis kilę iš Nyderlandų.

Kolegos: Maxo ir Joso Verstappenų sportines biografijas sieja elitinės varžybos – F1 lenktynės. "Instagram" nuotr.

Tėvo įtaka

Sulaukęs aštuoniolikos, M.Verstappenas oficialiai tapo ir Nyderlandų Karalystės piliečiu.

"Belgijoje tik pernakvodavau, o dienomis laiką leidau su draugais Nyderlanduose. Esu išauklėtas kaip olandas", – viename interviu apie savo vaikystės metus yra pasakojęs F1 pasaulio čempionas.

2015-aisiais lenktynininkas persikėlė gyventi į Monaką.

"Jeigu ne tėvas, šiuo metu tikriausiai veikčiau ką nors kita. Jis, baigęs F1 profesionalo karjerą, visą laiką skyrė man. Iki šiol saugau tėvo padovanotą vaikišką gokartą – mašinytė nebuvo greita, dažnai gesdavo karbiuratorius, bet tai – nepamirštama mano pirmoji patirtis", – dalijosi prisiminimais M.Verstappenas, savo garaže taip pat turintis ir 2,8 mln. eurų kainuojantį "Aston Martin Valkyrie", ir "Ferrari Monza SP2", už kurį paklojo 1,6 mln. eurų.

Maxo tėtis Josas, dalyvavęs F1 lenktynėse 1994–2003 m., anksti įžvelgė sūnaus talentą.

"Jis varžėsi su keliais metais vyresniais konkurentais ir laimėdavo, o pergales dažniausiai iškovodavo charakteriu ir sumanumu", – teigė J.Verstappenas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių