B.Statkevičienė: „Įsivaizduosiu, kad nešu taiką“

Kaune iškilmingai į Londoną palydėta XX vasaros olimpinių žaidynių ugnies nešėja Birutė Statkevičienė – pirmoji mūsų šalies plaukikė olimpietė su šeimų krepšinio turnyrų sumanytoju klaipėdiečiu Kazimieru Budriu dalyvaus istorinėje estafetėje.

Olimpinę ugnį nešianti B.Statkevičienė jau daugelį metų patirtimi dalijasi su Lietuvos kūno kultūros akademijos (LKKA) studentais. Ji viename Maskvos universitetų yra apgynusi daktaro disertaciją, o mūsų šalyje geriausiai žinoma kaip pirmoji Lietuvos plaukikė olimpinėse žaidynėse – B.Statkevičienė startavo 1972-aisiais Miunchene. Moteris iki šiol aktyviai sportuoja, dalyvauja veteranų žaidynėse.

"Olimpinė ugnis atsirado dar senovės olimpinėse žaidynėse. Tai nėra paprasta ugnis. Tai – saulė, o saulė – tai gyvybė, sveikata ir taika. Laikydama deglą su olimpine ugnimi įsivaizduosiu, kad nešu taiką. Norėčiau, kad taika pasklistų po visą pasaulį", – sakė olimpinio deglo nešėja.

Ji prisiminė, kad vykstant olimpinėms žaidynėms pasaulyje buvo nutraukiami karai. "Labai norėčiau, kad karų nebūtų ir šiomis dienomis", – sakė B.Statkevičienė.

Lietuviai į Didžiąją Britaniją išvyks ateinantį antradienį. Liepos 18-ąją Doverio uosto prieigose B.Statkevičienė įveiks savąją 300 m atkarpą. Kitą dieną tą pačią procedūrą atliks ir K.Budrys. Abu lietuviai į tėvynę grįš ketvirtadienį.

"Didžiuojuosi, kad Birutė neš ir mažą mūsų universiteto dvasios ugnelę. Tikiuosi, kad Londono olimpinės žaidynės Lietuvos olimpiečiams susiklostys sėkmingai. Jei jiems pavyktų iškovoti kelis medalius, tikiu, kad šaliai tai būtų didelė šventė", – vylėsi LKKA rektorius Albertas Skurvydas.

"Iki šiol olimpinį deglą nešė tik LKKA auklėtiniai. Malonu, kad ši tradicija nebus pažeista ir šiemet. Birutė – iš tų žmonių, kurie neša ugnį ne tik Londone, bet ir kasdieniame gyvenime", – kalbėjo Lietuvos studentų sporto asociacijos (LSSA) vadovas Česlovas Garbaliauskas.


Estafetė

2012-ųjų olimpinių žaidynių ugnis buvo įžiebta gegužės 10-ąją Atėnuose.

Deglas, kurį neš iš viso beveik 8 000 žmonių (iš jų 700 – sportininkų) nukeliaus beveik 13 tūkst. km, kol pasieks Londono olimpinį stadioną. Olimpiados atidarymas vyks liepos 27-ąją.

Olimpinė ugnis kelionę per Didžiąją Britaniją pradėjo nuo toliausio vakarinio taško – Kornvalio grafystėje esančio Lendsendo.

Neįprastoje estafetėje deglas jau keliavo valtimi, jį nešė raitelis, rankoje laikė tramvajaus vairuotojas, neįgaliojo vežimėlyje prikaustytas buvęs karys, oro baliono pilotas, motociklininkas.

2008-ųjų Pekino olimpiados ugnies deglą nešė Radviliškio gimnazijos direktorius Jonas Varkulevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių