Skandalingas Kauno komandos žaidėjų istorijas narplios teisininkai?

Kauno “Stumbro” klubas nutarė dar kartą atsikirsti kritikos bangai. Tiesa, šį kartą užsieniečių valdomą ekipą prie sienos ėmė remti įtakinga organizacija – Pasaulinė žaidėjų sąjunga (FIFAPro).

Į FIFAPro nemalonę „Stumbras“ pateko po ekipą palikusio legionieriaus Ibrahimo Soumah sukelto triukšmo. Šis legionierius į kauną atvyko vos prieš keletą mėnesių, tačiau esą neapsikentęs sąlygų pabėgo į Portugaliją.

FIFAPro išplatintame pranešime teigiama, kad  organizaciją pasiekė ne vieno „Stumbro“ žaidėjo skundai apie esą jau trečią mėnesį pavėluotai išmokamus atlyginimus, kurie klube yra labai maži, lyginant ne tik su A lygos, bet ir kai kuriomis I lygos komandomis – vos keli šimtai eurų. Tuo tarpu futbolininkas, norėdamas savavališkai nutraukti kontraktą „Stumbro“ klubui privalo sumokėti net 3 mln. eurų siekiančią išpirką, o pats klubas žaidėją neva gali išmesti bet kada, apie savo sprendimą informavęs prieš parą.

Ketvirtadienį „Stumbras“ išplatino savo pareiškimą. Pateikiame jo fragmentus:

„Jaučiame pareigą informuoti visuomenę apie pasirodžiusį FIFPro (Pasaulinės žaidėjų sąjungos) pranešimą. Esame labai nusivylę ir nemaloniai nustebinti, kad žaidėjų interesus ginanti FIFPro išplatino viešą neigiamą pranešimą apie mūsų klubą. FIFPro niekuomet nebuvo susisiekusi su mūsų klubu, Lietuvos futbolo federacija ar Lietuvos futbolo žaidėjų sąjunga. Nebuvo atliktas ar inicijuotas tyrimas, o pranešime yra daug faktinių, realybės neatitinkančių teiginių. Mūsų klubas kreipsis į FIFPro ir reikalaus paneigti realybės neatitinkančią informaciją. Esame pasiruošę FIFPro suteikti visą informaciją tam, kad būtų atliktas tikras tyrimas. Esame labai nusivylę, kad tokia organizacija viešai svaidosi pareiškimais išklausiusi tik vieno agento ir dviejų iš klubo pabėgusių žaidėjų pasakojimų, turinčių vieną tikslą – vienašališkai nutraukti galiojančią sutartį. Akivaizdu, kad agentas Paulo Teixeira griebiasi visų įmanomų priemonių tam, kad vienašališkai nutrauktų žaidėjų galiojančias sutartis. Visomis įmanomomis priemonėmis kenkiama klubo reputacijai, bandoma sukurti spaudimą siekiant savo tikslo. Norime priminti, kad šis agentas anksčiau FIFA buvo suspenduotas už šmeižtą, taip pat jam buvo skirtos rimtos finansinės sankcijos. Apie šio agento veiklą yra viešai kalbėję ne vieno Europoje garsaus klubo atstovai. „Stumbras“ tiek anksčiau, tiek po FIFPro pranešimo sulaukė šio agento pasiūlymų paleisti žaidėjus, priešingu atveju tikindamas, kad „įdomios naujienos“ nesibaigs. Tai galime suprasti tik kaip šantažą. Norime informuoti, kad klubą savavališkai dėl „nepakeliamų sąlygų“ palikęs Ibrahima Sory netrukus viešai „Stumbro“ komandos draugams ir administracijai padėkojo už puikų laiką komandoje, šiltą priėmimą ir laiką kartu, taip pat atsiprašė už tai, kad ekipą teko palikti „tokiu nemaloniu būdu“. Kitas komandą palikęs žaidėjas Kgaogelo Sekgota į mūsų klubą atvyko agento prašymu. Šis futbolininką prašė pasilikti be atlygio, tiesiog suteikiant šansą rungtyniauti Europoje. Nepaisant to, mūsų klubas savo iniciatyva nusprendė K. Sekgotai mokėti atlyginimą, kuris vėliau buvo padidintas. Futbolininkas sėkmingai tobulėjo ir tapo vienu komandos lyderių, tačiau savavališkai ekipą paliko prieš pat startą UEFA Europos lygoje. Žaidėjui sublizgėjus tuo iš karto panoro pasinaudoti jau minėtas agentas. Norime informuoti, kad FIFPro paskelbta informacija apie galimybę bet kada vienašališkai nutraukti sutartis su klubo futbolininkais neatitinka realybės.

Jokia paslaptis, kad vienas iš mūsų klubo tikslų – jaunų žaidėjų auginimas. Norime tapti sėkmingu tramplinu futbolininkams išvykti į didesnius klubus. Didelė išpirkos suma šiuo atveju yra garantas, kad sužibėjęs žaidėjas negalės lengvai palikti mūsų klubo, tačiau tai nereiškia, kad iš susidomėjusių komandų reikalausime tokios sumos, ką parodo keli anksčiau sėkmingai įvykę sandoriai su „Lille“ ir „Maritimo“. „Stumbro“ klube yra mokami įvairūs atlyginimai priklausomai nuo žaidėjų kvalifikacijos. Nemanome, kad jaunam, profesionalaus futbolo niekada nežaidusiam futbolininkui, minimalus atlyginimas, apgyvendinimas ir maitinimas yra blogos sąlygos, ypatingai Lietuvos kontekste. Dar kartą visus žiniasklaidos atstovus kviečiame savo akimis įsitikinti gyvenimo ir treniruočių sąlygomis. Esame pasiruošę visiems aprodyti kaip ir kur žaidėjai gyvena, kur ir ką valgo bei kur treniruojasi. Esame atviri ir neturime ko slėpti. Per pastaruosius keletą metų jauniems lietuviams futbolininkams suteikėme galimybę stažuotis ar dalyvauti tokių klubų peržiūrose kaip: „Sporting“, „Benfica“, „Monaco“, „Bordeaux“, „Lille“, „Perugia“, „Maritimo“, „Cork City“ ir kitur. Mūsų kryptingai gerėjantys rezultatai tik parodo, kad einame teisingu keliu. Galbūt lengviausia dabartinėje situacijoje būtų pasiduoti, tačiau mes renkamės kitą – sudėtingesnį, bet teisingą kelią. Neleisime savęs šmeižti ir teisiniu keliu ginsime savo teises“, - rašoma „Stumbro“ pareiškime.


Šiame straipsnyje: StumbrasFIFAProskandalas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių