Lietuvoje pradėtas „Anderlecht“ sistemos diegimas: belgai vedė pirmąsias treniruotes

  • Teksto dydis:

Lietuvos futbolo akademijų treneriai dalyvavo Vilniuje ir Kaune surengtuose teoriniuose seminaruose ir treniruotėse, kuriose apmokymus vykdė Briuselio „Anderlecht“ (RSCA) klubo akademijos ir treniruočių proceso valdymo platformos „ProSoccerData“ specialistai.

Birželio 11-12 dienomis vykusiuose apmokymuose dalyvavo 18 programoje dalyvaujančių futbolo organizacijų atstovai. Renginiai prasidėjo nuo teorinių seminarų, o popietėmis LFF ir NFA stadionuose surengtos atvirosios treniruotės, kurias galėjo stebėti visi norintys.

Deimantas Bička, vadovaujantis „Anderlecht“ ugdymo programai įdiegti projektui, pasidalino savo ir specialistų iš Belgijos įspūdžiais apie per šį vizitą nuveiktą darbą.

– Kaip vertinate pirmąjį teorinį seminarą ir treniruotes?

– Viskas vyko gana gerai ir sklandžiai. Pirmoje seminaro dalyje per „ProSoccerData“ specialistų pristatymą pamatėme šios elektroninės platformos galimybes, ką galime turėti ją naudojant. Sutarta, kad pirmas žingsnis bus atskirų platformų sukūrimas futbolo akademijoms, po to ji bus pildoma turiniu, treniruočių blokais, įvairiomis žaidėjų įvertinimo formomis. Didžioji dalis organizacijų jau turi prisijungimus prie „ProSoccerData“ platformos, bet visa apimtimi šios platformos turėtų būti veiklios nuo rugpjūčio–rugsėjo mėnesio. Antroje dalyje buvo „Anderlecht“ akademijos techninio direktoriaus J. Kindermanso pristatymas, diskutuojant apie žaidimo modelį ir metodinės dalis.

Treniruotėse pirmieji pasirodė patys jauniausieji 2010 metų gimimo žaidėjai. Iš karto krito į akis trenerių darbas, jų energija, patarimai žaidėjams, pastabos. Matosi, koks turėtų būti treniruočių intensyvumas. Iš kitos pusės, suprantu, kad vaikams išbandymas, nes buvo atliekami nauji pratimai ir visa tai buvo pateikiama anglų kalba, bet, kai tai taps reguliaru, manau, nebekils problemų. Šiai dienai yra pakviestos geriausios šalies akademijos, todėl manau, kad joms turėtų viskas pasisekti.

– Kas labiausiai domino akademijų atstovus seminarų metu?

– Kilo daug klausimų ir į juos buvo atsakyta. Treneriams aktualu – prisijungimai prie elektroninės sistemos, koks yra treniruočių turinys – ar tai bus „Anderlecht“ pratimai, ar adaptuoti Lietuvai. Prisijungimus turės ir žaidėjai, jų tėvai. „ProSoccerData“ atstovai minėjo, kad netikslinga kelti užduoties viską per vieną dieną įsisavinti – tai yra nuoseklus darbas. Darbas su „ProSoccerData“ platforma, kiek jis susijęs su treneriais ir techniniais direktoriais, neturėtų užimti didžiają dalį dienos laiko. Kaip ir kievienam naujam darbui, tam reikia laiko pasiruošti, todėl vasara, manau, yra tinkamas laikas.

– Kuo skyrėsi treniruotės Vilniuje ir Kaune?

– LFF stadione vykusių treniruočių metu akcentuoti pratimai, kuriuos naudoja įvairaus amžiaus „Anderlecht“ akademijos žaidėjai, siekiant tobulinti vaikų techniką, kamuolio valdymą abiem kojomis. Kaune vyko poziciniai ir struktūriniai žaidimai – kamuolio valdymas grupėje, perdavimai, žaidimo aspektai. Viešintiems belgų treneriams patiko darbas intensyvioje treniruotėje su jaunaisiais žaidėjais.

– Ar tikėjotės, kad atvirosios treniruotės stadionuose pritrauks nemažai žiūrovų?

– Sunku pasakyti, ar čia daug, ar mažai. Atvažiavo visų programoje dalyvaujančių akademijų atstovai, matėme asmenis iš kitų futbolo mokyklų, buvo ir susidomėjusių žaidėjų tėvų. Malonu, kad atvirosios treniruotės sulaukė susidomėjimo, nepaisant didelės temperatūros ir popietinės laiko.

– Kokie sekantys veiklos žingsniai?

– Liepos mėnesio pabaigoje planuojamas Lietuvos futbolo organizacijų, dalyvaujančių projekte, techninių direktorių vizitas į Belgiją, Hogstrateną, kur techniniai direktoriai stebės ir analizuos naujam sezonui besirengiančių „Anderlecht“ jaunimo komandų treniruočių procesą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių