V.Landsbergis: veiksmai dėl omonininkų bylos geri, bet pavėluoti

Pirmasis po nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos vadovas Vytautas Landsbergis sveikina ketvirtadienį paskelbtą prokurorų sprendimą. Juo nutarta teismui perduoti buvusių Vilniaus „omonininkų“ bylą, tačiau teigia, kad prokurorai vėlavo aiškindamiesi 1991 metais padarytus nusikaltimus.

„Jis turbūt labai pavėluotas, bet vis tiek geriau vėliau, negu niekad. Jei tai buvo nuosekliai paruošta ir pagrįsta, tai yra gerai, kad tai padaryta. Nes tie žmonės yra padarę nusikaltimus ir palikti nusikaltimą net neiškeltą, net nepateiktą, nesuformuluotą būtų visiškai negerai. Tai užgauna patį teisingumą. Teisingumas - tai ne tik sistema, tai esmė“, - BNS ketvirtadienį sakė V.Landsbergis.

Anot V.Landsbergio, tuometinio Sovietų Sąjungos vidaus reikalų ministerijos vidaus kariuomenės Vilniaus ypatingosios paskirties milicijos padalinio (OMON) vadovų Boleslavo Makutynovičiaus ir Vladimiro Razvodovo veiksmai gali būti traktuojami kaip vadovavimas nusikalstamai gaujai ar teroristinei grupei.

„Apie tai gi visi žino, tiktai galbūt ne apie visus nusikaltimus pakankamai kalbama. Dažniausiai kalbama apie tik apie vieną - Medininkų žudynių nusikaltimą, o tai yra žmonės, kurie vadovavo, galima sakyti, nusikalstamai gaujai, pagal kriminalinę terminlogiją - nusikalstamam susivienijimui arba organizacijai, ginkluotai“, - sakė V.Landsbergis.

„Jie pavogė ginklus iš Lietuvos valstybės ir ėjo prieš ją kaip teroristinė grupė, nes jie važinėdavo po Vilnių užpuldinėdavo pareigūnus, palaikė terorizavimo, gąsdinimo funkciją demonstruodami nebaudžiamumą ir kad jie yra ginkluota jėga, kuri tarimai gina Sovietų Sąjungą“, - pasakojo V.Landsbergis.

„Tai buvo puolimai ir prieš pareigūnus, jų sužalojimai, apiplėšinėjimai, neteisėti suėmimai. Jie buvo suėmę net krašto apsaugos ministrą. Tai visiškai savavališki savivaldžiavimo veiksmai kitoje valstybėje“, - kalbėjo buvęs Aukščiausiosios tarybos - Atkuriamojo Seimo vadovas.

Pasak šiuo metu Europos Parlamente dirbančio politiko, OMON buvo „karinis dalinys jau Sovietų Sąjungos, nes juos išlaikė ir ginklavo kitos valstybės Vidaus reikalų ministerija, kuri manė, kad Lietuva - tai dar vis vidaus reikalai“.

„Jie ir jų užtarėjai vėliau aiškino, kad tada Lietuva dar tebebuvo Sovietų Sąjunga, todėl jie galėjo veikti net iki to kaip Sausio 13 dieną, bet Lietuva buvo paskelbusi atkuriamą nepriklausomybę ir pirmiausia Lietuva buvo neteisėtai okupuota ir inkorporuota. Teisinis Lietuvos statusas buvo okupuota valstybė ir tai buvo suprantama pasaulyje ir taip pripažįstama. Tą pripažino ir Rusija kaip mes rengėme ir pasirašėme tarpvalstybinių santykių sutartį su demokratine Rusija“, - teigė V.Landsbergis.

Jis teigė, kad dabar Rusija kartais atrodo kaip „atsilikusi ir nepripažįstanti savo pačios istorijos faktų“.

„Tai yra gana apgailėtina, bet mes nemanome, kad tai amžinai tęsis. Rusija irgi taps demokratiškesnė ir susitaikanti su savo ne visai kokia, netgi nusikalstama praeitimi“, - sakė V.Landsbergis.

Paklaustas, ar galima tikėtis, kad ateis diena kai Rusija išduos Lietuvai buvusios Vilniaus OMON vadus B.Makutynovičių ir V.Razvodovą, jis sakė: „Aš manau, tai neturi būti pats svarbiausias klausimas“.

„Tai yra ateities klausimas, bet jie gali būti teisiami ir nedalyvaujant. Tai jų pasirinkimas“, - teigė V.Landsbergis.

Generalinė prokuratūra ketvirtadienį pranešė, kad prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl buvusių Vilniaus OMON vadovų nusikaltimų 1991 metais ir ketina perduoti bylą teismui, kad jie galėtų būti teisiami už akių dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui.

„Abu OMON vadai įtariami organizavę jų vadovauto sovietų represinės struktūros padalinio vykdytus nusikaltimus žmoniškumui ir karo nusikaltimus prieš Lietuvos Respublikos gyventojus ir juose dalyvavę“, - sakoma prokuratūros pranešime spaudai.

B.Makutynovičius ir V.Razvodovas gali būti teisiami pagal Lietuvos Baudžiamojo kodekso straipsnius, kurie numato atsakomybę už tarptautinės teisės draudžiamą elgesį su žmonėmis ir tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žalojimą, kankinimą ar kitokį nežmonišką elgesį su jais ir jų turto apsaugos pažeidimą.


Šiame straipsnyje: Vytautas LandsbergisOMON

NAUJAUSI KOMENTARAI

saulynas

saulynas portretas
na pone Lansbergi,jau pagal instrukcijas reikia straipsnelio apie Rusija ir gresme Lietuvai. rasykit,nesislepkit,mes viska zinom apie jus.

frta

frta portretas
Po Kaledu vel atsigavo piktosios dvasios :-)

Copy

Copy portretas
V. Bernatonis prasidėjus diskusijai pasakė istorinę frazę: „Lietuvos nusikaltėlis numeris vienas yra Vytautas Landsbergis, kurio nebaudžiamumas Lietuvoje skatino ir toliau vykdyti ardymo politiką. Ardymo politika yra tai, ką šiandien turi Lietuva. Nesusitvarkęs su valstybės valdymu suprato, pajutęs žmonių nepasitenkinimą, kad gerai nesibaigs, ir jis gali neišlikt valdžioj. Todėl jis išprovokavo, aš buvau tų įvykių liudininkas, kruvinas žudynes Sausio 13-ąją 1991 metais“. Patacko smurtas anaiptol nėra atsitiktinis. 2007 m. speciali Seimo komisija, kuri tyrė J. Abramavičiaus mirties aplinkybes, paskelbė oficialią išvadą - šį karininką nužudė organizacija, turinti teroristinės organizacijos požymių ir ryšių su tuometiniais konservatorių partijos veikėjais. Prisiminkime ir Pakaunės savanorių maištą, Bražuolės tilto sprogdinimą, demonstrantų prie Seimo sušaudymą guminėmis kulkomis 2009 metais. Šiame kontekste nenuostabu, kad valdžia turi ką slėpti ir dėl 1991 sausio 13 įvykių aplinkybių. Juolab, kad ir sausio 13 archyvai paslaptingai dingo...
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių