Lietuvoje daugėja Baltarusijos studentų

Nepaisant Baltarusijos opozicijos nepasitenkinimo, Lietuvai išdavus jos žmogaus teisių gynėjo duomenis, daugėja iš Baltarusijos atvykstančių studentų.

Iš Minsko ištremtame Europos humanitariniame universitete Vilniuje naujus studijų metus šiemet pradėjo jau apie porą tūkstančių studentų.

Nauji studijų metai iš Baltarusijos išvarytame ir jau septynerius metus Vilniuje veikiančiame universitete prasideda, kai tarp Lietuvos ir provakarietiškosios Baltarusijos opozicijos tvyro šaltukas. Politinis skandalas kilo po to, kai Lietuva Baltarusijos valdžiai išdavė vieno iš opozicijos atstovų Alesiaus Beliackio finansinius duomenis.

Tačiau ši politinė sankirta įtakos iš Baltarusijos į Lietuvą atvykstantiems studentams nepadarė. Europos Komisijos ir įvairių šalių palaikomame kaip demokratijos sklaidos Baltarusijos piliečiams Europos humanitariniame universitete tiesiogiai ar nuotoliniu būdu šiemet studentų mokysis daugiau nei pernai – iš viso apie 2 tūkst.

Lietuvos politikai ir universiteto administracija teigia, kad nepaisant to, jog dauguma dėstytojų ir studentų nepritaria Aleksandro Lukašenkos valdžiai, Lietuvoje veikiantį universitetą nuo politinių įtakų stengiamasi apsaugoti.

„Mes esame palaikomi Lietuvos, bet nesame politinė struktūra. Deja, kartais tarp politikų konfrontacija juntama“, – sako Europos humanitarinio universiteto rektorius Anatolijus Michailovas.

„Mūsų dėmesys permainoms, kurios reikalingos Baltarusijai, visada išlieka toks pat. Tai dėmesys ir šiam universitetui – kaip simbolis mūsų rūpesčio Baltarusijos raida europinių vertybių link – išlieka toks pat stiprus kaip visada“, – sako Premjeras Andrius Kubilius.

Vis dėlto iš pačios Baltarusijos opozicijos, anot universiteto, palaikymas ne toks stiprus ir nuoseklus.

„Mums yra skaudžiausia, kad kai kurios Baltarusijos opozicijos grupės mato universitetą arba kaip konkurentą, arba kelia neuniversitetinius reikalavimus. Mes vis dėlto nesame politinė organizacija ir niekada ja nebūsim.

Jeigu pripažįstame, kad universitetas yra akademinė institucija, tai šito supratimo mums trūksta iš Baltarusijos opozicijos“, – teigia Europos humanitarinio universiteto prorektorė Irena Vaišvilaitė.

Anot Vilniuje veikiančio baltarusiško universiteto, po studijų dauguma studentų sugrįžta į Baltarusiją, tačiau jau įgiję demokratinį ir analitinį požiūrį į šalyje vykstančius politinius procesus.


Šiame straipsnyje: Baltarusijastudentai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių