Kaune renovuojama Endokrinologijos klinika

Apie Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK) Endokrinologijos klinikos – šiauriausio visoje teritorijoje korpuso pastatą nuo pavasario verda renovavimo darbai, kuriuos labai sparčiai ir tvarkingai atlieka bendrovė „Kausta“. Šie labai svarbūs ir medikams, ir čia besigydantiems ligoniams darbai atliekami beveik vien ES struktūrinių fondų lėšomis.

Nebaisios jokios žiemos

Kam teko šių metų pradžioje užsukti į KMUK Endokrinologijos kliniką ar gydytis jos palatose, niekada neužmirš beviltiškų personalo pastangų sustabdyti pro senus langus ir sienas besiskverbiantį šaltį. Tad šią nuožmią žiemą medikų darbo, o ligonių gydymosi sąlygos buvo beveik kaip po karo.

Renovuojamos Endokrinologijos klinikos vadovas profesorius Gintautas Kazanavičius prisimena, kad šis KMUK komplekso pastatas buvo įrengtas 1987 m. Nors bėgant metams šiame pastate įsikūrusi klinika neprarado Lietuvos endokrinologijos sostinės vardo, pats pastatas gerokai senstelėjo morališkai ir fiziškai. Tai ypač išryškino praėjusi šalta žiema.

„Nelaukdami renovacijos pradžios, praėjusią žiemą vietos tarnybų jėgomis buvome priversti įvairiomis priemonėmis apšiltinti sovietmečio laikus menančius langus, pro kuriuos skverbėsi nuožmus žiemys. Temperatūra klinikos palatose šalčiausiomis paromis vos pakildavo iki 13 laipsnių šilumos. Ypač buvo neramu dėl garbaus amžiaus ir mažųjų ligonių, kad jie neperšaltų. Dabar jau galėsime lengvai atsikvėpti – tokių šiltų sienų, stogo ir langų mums daug kas gali pavydėti, nes visi langai dabar turi po du stiklo paketus, o stogas, sienos ir net pastato cokolis apšiltinami taip, kad mūsų ligoniams nebus baisios jokios kaprizingos Lietuvos žiemos“, – džiaugėsi renovacija G.Kazanavičius.

Įgyvendinami net šeši projektai

Anot KMUK direktoriaus ūkio ir inžinerijos reikalams Juozo Dekerio, šiuo metu klinikos įgyvendina net šešis 120 mln. vertės projektus, kuriems gauta parama iš ES struktūrinių fondų.

KMUK Endokrinologijos klinikos pastatas renovuojamas su centriniu KMUK korpusu (jame bus keičiami tik langai) beveik vien ES struktūrinių fondų paramos lėšomis. Šiems dviem objektams renovuoti prireiks beveik 8 mln. litų (7 982 225,00 Lt). ES parama renovacijai sudaro beveik 6,8 mln. litų (6 784 891,25 Lt). Endokrinologijos pastatui atnaujinti skirti 4 mln. litų.

Šios viešosios paskirties pastatų atnaujinimo tikslas – sumažinti pastatuose naudojamos energijos sąnaudas, taip pat rekonstruoti pastatų išorinius atitvarus, modernizuoti energetikos sistemas ir pagerinti jų energinius duomenis. Po šios rekonstrukcijos, be abejonės, labai pagerės medicinos personalo darbo ir pacientų gydymo sąlygos, ir tai leis sutrumpinti gydymosi trukmę ir taupyti sveikatos apsaugai skiriamas lėšas. Už sutaupytus pinigus klinikos galės papildomai įsigyti įrangos, medikamentų, padidinti darbuotojų darbo užmokestį.

Įvairiapusė renovacijos nauda

„Labai džiaugiamės, kad mums pavyko gauti ES struktūrinių fondų paramą, nes savo lėšomis mes nepajėgūs atlikti tokio masto darbų, – pripažino J.Dekeris. – Dėl šios efektyvios finansinės paramos per metus sutaupysime 2018 MWh šilumos energijos, t. y. 326 342 litus esant dabartinėms kainoms. Taip pat bus pagerinta pastatų būklė ir mikroklimatas juose“, – vardijo J.Dekeris.

Anot pašnekovo, įgyvendinus šį projektą, bus ne tik taupoma šilumos energija, pagerinta pastatų būklė, bet ir sveikatos priežiūros paslaugų kokybė, jų prieinamumas, sumažės gamtos išteklių naudojimas – tai turės teigiamą įtaką ir pasaulinei klimato kaitai. Juk apšiltinus pastatus bus sunaudojama mažiau energijos išteklių – tik 240 tūkst. kub. m dujų per metus. Vadinasi, sumažės anglies dvideginio emisija, o tai reiškia, kad dėl sumažėjusios aplinkos taršos pagerės gyvenimo kokybė Kaune, sumažės gyventojų sergamumas.

ES struktūrinė parama Lietuvai 2007-2013 m.

Prieš trejus metus prasidėjusio antrojo ES struktūrinės paramos etapo pagrindinis tikslas – sumažinti Lietuvos atotrūkį nuo senųjų ES narių ir iki 2015 m. jas pasivyti ekonominės ir socialinės gerovės prasme.

ES struktūrinių fondų parama Lietuvai, 2007–2013 m. sieksianti 23 mlrd. litų, teikiama pagal mūsų šalies 2007–2013 m. ES struktūrinės paramos panaudojimo strategiją ir keturias veiksmų programas.

Šių metų birželio 3 d. duomenimis, Lietuvoje dabar įgyvendinami 2879 projektai, finansuojami iš ES struktūrinių fondų. Bendra šių projektų vertė – 15,7 mlrd. litų, o projektams skirto finansavimo iš ES fondų dalis sudaro 11,9 mlrd. litų.

2007–2013 m. Lietuvą pasieks 23 mlrd. litų lėšų iš ES struktūrinių fondų.

ES struktūrinė parama įgyvendinama per projektus – finansuojami atskiri projektai, turintys aiškią pradžią ir pabaigą, skirti konkrečiai problemai spręsti ir turintys užtikrinti aiškų poveikį projekte numatytai tikslinei grupei.

 

ES struktūrinė parama Kauno apskričiai  2007-2013 m.

Šių metų birželio 16 d. duomenimis, Kauno apskrityje įgyvendinama 510 ES finansuojamų projektų, kuriems skiriama 2,01 mlrd. litų.


Šiame straipsnyje: Europa Kauno mieste

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių