D. Barakauskas: nuo gegužės atlyginimai policininkams nedidės

Vidaus reikalų ministras „tvarkietis“ Dailis Alfonsas Barakauskas ketvirtadienį pripažino, kad nepavyks ištesėti vos tapus ministru duoto pažado nuo gegužės 1-osios padidinti atlyginimus policijos pareigūnams.

„Padaryti tokį žingsnį, žinant kokia situacija yra su valstybės biudžetu, juoba kad valstybė įsipareigojusi ir Europos Sąjungos institucijoms dėl fiskalinės drausmės, be to, paskelbta, kad valstybė sieks euro įvedimo, manau, kad šiuo metu esant tokiai situacijai dėl pačių atlyginimų negaliu tvirtinti, kad tai bus galimybė Vyriausybei ir Seimui padaryti“, - ketvirtadienį per susitikimą su Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija sakė ministras, kai liberalai priminė gruodį duotą pažadą.

Pastarieji apkaltino ministrą melavus.

„Akivaizdžiai matyti, kad ministras atsiima savo žodžius, kitaip tariant yra apsimelavęs tiek dėl atlyginimų policininkams padidinimo nuo gegužės mėnesio, tiek dėl to, kad yra premjero pavedimai ieškoti tų pinigų“, - po susitikimo žurnalistams sakė opozicinės Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis.

Vidaus reikalų ministerijos vadovas pranešė perskirstęs ES fondų lėšas ir Policijos departamentui papildomai skyręs 2,4 mln. litų, Valstybės sienos apsaugos tarnybai (VSAT) - 9,8 mln. litų.

„Tas lėšas bus galima panaudoti ir kurui, ir automobiliams tvarkyti“, - tvirtino D. A. Barakauskas ir pabrėžė, kad dėl to nereikės taupyti atlyginimams skirtų lėšų, kad būtų už ką nupirkti kuro ar suremontuoti automobilį.

Pasak vidaus reikalų ministro, iš viso jo kuruojamai sričiai priskiriamoms tarnyboms šiemet trūksta 390 mln. litų.

„Dar labai didelė bėda yra ta, kad pareigūnai, kurie dirba VSAT ir policijoje, išeina į kitas tarnybas, nes yra labai didelė diskriminacija dėl atlyginimų. (...) Šiandien muitinėje ir policijoje pradedančių dirbti pareigūnų atlyginimai skiriasi 1 tūkst. litų. Tai pagrindinė priežastis, kodėl išeina žmonės iš policijos ir pasienio. Katastrofiškai per ketverius metus sumažėjęs pareigūnų skaičius - 1400“, - tvirtino D. A. Barakauskas.

Jis dar atkreipė dėmesį, kad būtina įvykdyti Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimus ir išmokėti priteistas neišmokėtas pareigūnų pensijas. Pagal teismo sprendimus tam reikia 6 mln. litų, o iš viso - 32 mln. litų.

Ministras pranešė, kad iki birželio 10 dienos turėtų būti parengtas Policijos departamento ir specializuotų įstaigų pertvarkymo planas. Ketinama atsisakyti besidubliuojančių funkcijų.

D. A. Barakauskas patvirtino Liberalų sąjūdžio frakcijos nario Vitalijaus Gailiaus informaciją, kad šiemet rotacija turėtų paleisti 106 pareigūnus.

„Viena vertus, tai gerai, nes rotacija leis įstatymo nustatyta tvarka atsisakyti pareigūnų ar perkelti į kitas darbo vietas tuos, kurie turėjo prisiimti atsakomybę, bet jos neprisiėmė. Tai susiję ir su situacija Šiauliuose, ir kitur“, - dėstė vidaus reikalų ministras.

Jis taip pat pranešė, kad viena iš Vidaus reikalų ministerijos ketinamų įgyvendinti idėjų - leisti pareigūnams likti tarnyboje papildomai penkerius metus ir išeiti į pensiją vėliau.

D. A. Barakauskas minėjo, kad šiuo metu peržiūrimi ir sveikatos reikalavimai kandidatams į pareigūnus. Mat dabar iš dešimties kandidatų du-trys įvykdo sveikatos reikalavimus

„Jeigu kartelė būtų nuleista ir kas nors atsitiktų su pareigūnu, valstybė turėtų prisiimti įsipareigojimus dengti jiems socialines garantijas“, - kalbėjo ministras.

Kita vertus, jis pripažino, kad policijoje pareigūnų ima katastrofiškai trūkti.

„Ar žinote, kad viešojo saugumo padalinio kovotojui keliami mažesni reikalavimai negu policijos patruliui?“ - teiravosi V. Gailius.

„Matyti, kad ministras nelabai kontroliuoja situacijos ministerijoje ir pavaldžiose tarnybose. Nieko negali išgirsti, kokios struktūrinės permainos numatomos“, - po susitikimo su D. A. Barakausku pareiškė liberalas Eugenijus Gentvilas.

Kita vertus, anot E. Masiulio, kalbėti apie interpeliaciją ministrui kol kas anksti.

„Šiandien svarbiau įsitikinti, ar ministras D. A. Barakauskas pajėgus eiti pareigas, ar supranta, kur jis yra, ką jis daro ir už ką atsakingas. Interpeliacija yra politinis klausimas, kelti ją tik tam, kad keltume, nenorime gaišinti Seimo laiko“, - teigė E. Masiulis.

D. A. Barakauską į vidaus reikalų ministro postą delegavo partija „Tvarka ir teisingumas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
geras truksta ponam policininkam rubliu.savaites anekdotas.

k

k portretas
Ar daug davęs, kad žinai?

u

u portretas
užtai daugės seimūnų padėjėjų ir didės jų algos?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių