Atmintinomis norima padaryti Klasės susitikimų, Tolerancijos dienas

Parlamentarai ketvirtadienį pradėjo svarstyti siūlymus dar pailginti atmintinų dienų sąrašą.

Po pateikimo pritarta trijų skirtingų Seimo narių siūlymams dėl trijų naujų atmintinų dienų įrašymo.

Konservatorius Vytautas Juozapaitis siūlo į Atmintinų dienų įstatymą įrašyti Tolerancijos dieną. Ji būtų minima lapkričio 16-ąją.

Anot projekto autoriaus, UNESCO 1995 metų lapkričio 16-ąją paskelbė Tarptautine tolerancijos diena, kuri kasmet minima daugelyje demokratinių šalių.

„Tolerancija šiandien neretai įvardijama kaip “pavojuje esanti vertybė„. Neteisingumas ir prievarta, diskriminavimas ir noras sumenkinti yra bendros netolerancijos formos. Labai dažnai netolerancijos šaknys glūdi nežinojime. Neretai bijome kažko, ko nesuprantame, nepažįstame – kitų asmenybių, kitų kultūrų, tautų, religijų. Netolerancija taip pat glaudžiai susijusi su perdėtu savęs vertinimu ir pasididžiavimu asmenine, tautine ar religine prasme. Kova su netolerancija reikalauja atviro priėjimo prie informacijos, individualaus supratimo bei įsisąmoninimo, vietinių sprendimų ir švietimo“, - savo projekto reikalingumą grindė V. Juozapaitis.

„Darbietis“ Vytautas Gapšys pirmą rugsėjo šeštadienį siūlo minėti kaip Klasės susitikimo dieną.

„Šios dienos pažymėjimas skatins bendruomeniškumą, ryšių palaikymą su buvusia mokykla ir jos bendruomene, aplankyti klasės auklėtoją, skatinti mokyklos kaip vertybės suvokimą“, - tvirtino politikas ir pabrėžė, kad šį projektą pristato rimtai, nejuokaudamas.

Seimo Žmogaus teisių komiteto vadovas, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos narys Leonardas Talmontas sausio 25 dieną ragina paskelbti Lietuvos tautinių bendrijų diena.

„Įvairių tautinių bendrijų atstovai sudaro beveik penktadalį Lietuvos gyventojų, jų gyvenimo mūsų šalyje laikas svyruoja nuo tūkstančio iki šimto meto ar kelių dešimtmečių. Lietuvos tautinių bendrijų atstovai įvairiais istorijos laikotarpiais aktyviai dalyvavo Lietuvos valstybingumo kūrimo ir įtvirtinimo procesuose, todėl būtų tikslinga minėti Lietuvos tautinių bendrijų dieną“, - teigė L. Talmontas.

Anot jo, Tautinių bendrijų dieną kaip atmintiną, geriausiai įprasmintų sausio 25-oji, kai dar 1323 metais Gediminas išsiuntė žinią Liubeko, Zundo, Bremeno, Magdeburgo, Kelno ir kitų miestų piliečiams, įvairių profesijų ir amatų atstovams, kviesdamas juos atvykti į Lietuvą, apsigyventi joje, kur jiems žadėjo sudaryti kuo palankiausias gyvenimo ir darbo sąlygas.

Parlamentaro įsitikinimu, šis laiškas simbolizuoja tolerancijos, draugiško įvairių tautų sugyvenimo dvasią Lietuvoje per daugelį amžių.

Minėtus projektus toliau svarstys Seimo komitetai.

Šiuo metu atmintinų dienų sąraše yra 55 dienos.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ar

ar portretas
ar daugiau nieko nebesugalvojo ???

ir dar

ir dar portretas
sišlau visas 365 dienas paskelbti atmintinomis :)

atsiprašau

atsiprašau portretas
antrame koment įsivėlė klaida-turi būti "siūlau" :)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių