Žaibiškas ukrainiečių smūgis Kurske: rusai gauna į kaulus savo žemėje

  • Teksto dydis:

Rusija nuolat giriasi tuo, kad lėtai, bet užtikrintai stumia ukrainiečių pozicijas ir tai nėra melas. Ukraina parodė, kad turi kuo atsakyti.

Sausumos operacijos Rusijos teritorijoje – ne naujiena. Už Ukrainą kovojantys rusų savanorių daliniai jau ne kartą vykdė žaibiškus išpuolius su Charkivu besiribojančioje Belgorodo srityje. Rugpjūčio 6 d. ukrainiečiai smogė Kursko sričiai ir, nepatvirtintais duomenimis, nežada lengvai pasitraukti iš užimtų pozicijų.

Leidinys „The Moscow Times“ apžvelgė, ką apie tai rašo prokremliški karo apžvalgininkai socialiniuose tinkluose ir matyti, kad rusų nuotaikos nekokios: skirtingai nuo Gynybos ministerijos pranešimų apie tai, kad „ukrainiečių puolimą sustabdė rusų pasieniečiai“, pačių okupantų apžvalgininkai pripažįsta, kad Ukrainos pajėgų pasiekimai – įspūdingi.

Informacija chaotiška, bet iš jos galima spręsti, kad vienu smūgiu ukrainiečiai pasistūmėjo 15 km į Rusijos teritoriją ir rugpjūčio 7 d. rytą kontroliavo vienuolika pasienio kaimų. Pasak apžvalgininkų pranešimų, saugumiečiams FSB priklausančios pasienio pajėgos rimtesnio pasipriešinimo ukrainiečiams neparodė, o juos remiantys armijos šauktiniai masiškai bėgo. Tą patį padarė ir „legendinis“ čečėnų pulkas „Achmat“, turėjęs prižiūrėti, kad nebėgtų rusų kareiviai.

Filmuota medžiaga patvirtina, kad ukrainiečiai paėmė į nelaisvę kažkiek rusų kareivių ir dar apie 150 rusų laiko apsuptyje. Numuštas mažiausiai vienas sraigtasparnis Ka-52. Anot nepatvritintų pranešimų, Rusijos aviacija vykdo kiliminius Sudžos apylinkių bombardavimus, nelaukdama, kol iš ten pasitrauks civiliai.

„Telegram“ kanalo „Rybar“ autorius, buvęs Rusijos Gynybos ministerijos darbuotojas Michailas Zvinčiukas pranešė, kad Kursko srityje pozicijas laiko apie 400 Ukrainos karių, o dar 2000 eina jiems į pagalbą. Susirėmimai vyksta 10 km ilgio ruože. M. Zvinčiuko vertinimu, Rusijos armija nesitikėjo tokio ukrainiečių proveržio ir nespėjo perkelti pastiprinimų, o tuo metu ukrainiečiai įsitvirtino užimtose rusų pozicijose, kurias gali išlaikyti dar bent „kelias dienas“.

Kito rusų „Telegram“ kanalo „Dva majora“ žiniomis, rugpjūčio 7 d. ukrainiečiai tęsia puolimą, o Kursko srities socialinių tinklų grupėse apstu pranešimų apie masiškai bėgančius arba evakuacijos prašančius civilius. Jokių duomenų apie panašius valdžios veiksmus nėra.

Kanalo „Archangel“ nuomone, ukrainiečių tikslas – pažeisti per Kursko sritį einantį rusų dujotiekį. Kanalo autorius taip pat primena, kad 90 km nuo Sudžos yra Kurčatovo atominė elektrinė.

Rusų apžvalgininkų duomenimis, okupantai neteko dviejų tankų, dviejų vilkikų ir šturmo sraigtasparnio. Ukrainiečiai prarado vieną sovietinį oro gynybos kompleksą, vieną pėstininkų kovos mašiną ir du šarvuotus automobilius.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeKurskasukrainiečių puolimasRusijos teritorija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių