Įraše – rusų kario įsiūtis ant savų vadų: kodėl mes šaudome į įsivaizduojamus priešus?

  • Teksto dydis:

Į išlaisvintą Chersono miestą vakar iš anksto neskelbęs atvyko Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Centrinėje aikštėje, sveikindamasis su vietiniais gyventojais V. Zelenskis pabrėžė, kad miesto išlaisvinimas yra karo pabaigos pradžia, Ukraina žingsnis po žingsnio atkovoja okupuotas teritorijas. Vis dėlto, dabar pagrindinis darbas – išminuoti teritoriją ir atkurti svarbiausias komunikacijas, pasakojama LNK reportaže.

V. Zelenskiui apsilankius Chersone mieste oficialiai iškilo šalies vėliava. Gyventojams vis dar rieda laimės ašaros.

„Ką aš jaučiu? Laimę. Aš sujaudinta iki sielos gelmių. Nuo pat pradžių, kai mums pasakė, kad čia mūsiškiai, mūsų kariai, sunkiai galėjome tuo patikėti. Net ir dabar prisiminę tą akimirką negalime nustoti verkti. Esame labai dėkingi savo vaikinams ir jų tėvams“, – pasakojo Chersono gyventoja.

„Nepaisant to, kad Rusija sakė, jog ji čia bus amžinai, mes tikėjome savo vaikinais. Net kai okupantai bandė įrodyti, kad jiems nieko nepavyks. Žinojome, kad mūsų kariai yra jėga, jie gina savo žmones, savo tėvynę. O tie rusų kariai tik sugebėjo mus apvogti. Šlovė Ukrainai, šlovė didvyriams“, – sakė kita miesto gyventoja.

Pasak V. Zelenskio, darbininkai stengiasi kuo greičiau atkurti sugriautą regiono svarbiausią infrastruktūrą, įskaitant vandens, elektros, interneto, televizijos tinklus. Taip pat transporto ir pašto paslaugas.

„Ar tai karo pabaigos pradžia? Žinoma. Matote mūsų stiprią kariuomenę. Mes žingsnis po žingsnio einame per savo šalį į visas laikinai okupuotas teritorijas. Žinoma, gaila, bet tai ilgas ir sunkus kelias, nes šis karas pareikalavo geriausių mūsų šalies didvyrių“, – kalbėjo V. Zelenskis.

V. Zelenskis pareiškė, kad miestą susigrąžinusios Ukrainos pajėgos rado naujų, maždaug dar 400 Rusijos okupantų karo nusikaltimų įrodymų.

Nuo Rusijos invazijos pradžios Ukrainos prokurorai įvairiose šalies vietose iš viso jau užfiksavo per 46 tūkst. įvairių okupantų nusikaltimų.

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius pranešė, kad Rusijos kariai, kuriems su savo daliniais taip ir nepavyko pasitraukti iš išlaisvinto Chersono regiono, persirengė civiliais, bandydami išvengti arešto ir atsakomybės už karo nusikaltimus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Chersono regione Rusijos kariuomenė paliko tokius pačius žiaurumus, kaip ir kituose mūsų šalies regionuose, kur ji galėjo patekti. Kiekvieną žudiką rasime ir patrauksime atsakomybėn, be jokios abejonės“, – sakė V. Zelenskis.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas perspėjo, kad neseniai išlaisvintose Chersono srities teritorijose netrukus gali padaugėti Rusijos atakų. Amerikos ekspertų teigimu, artimiausiomis savaitėmis suintensyvės Rusijos puolimas Donecko srityje, nes pajėgas, atitrauktas iš vakarų Chersono srities, dar papildys mobilizuoti kariai.

Tuo metu Rusijoje, regis, auga į karą siunčiamų vyrų nepasitenkinimas. Socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašas, kuriame esą matyti konfliktas tarp rusų šauktinių ir jų vadų poligone netoli Maskvos. Į karą pašaukti vyrai piktai ir naudodami necenzūrinius žodžius priekaištauja karininkams dėl prasto apmokymo, prastos įrangos ir abejingo požiūrio.

„Mes tik kartą buvome šauliams skirtame poligone, visą laiką gaištame tankų poligone. Kokie čia mokymai? Gal jūs kartu su manimi pasimokykite? Pabėgiokit, kodėl mes šaudome į įsivaizduojamus priešus, kodėl nėra pasikeliančių, judančių taikinių? Mes dvi savaitės gulėjome, tada po penkias minutes lakstėme. Iššovėme penkiolika šovinių. Ką reiškia – taip nustatyta? Aš jums tuojau jūsų vietą nustatysiu ir ji bus tokia, kokios jūs nusipelnote“, – kalbėjo mobilizuotas Rusijos karys.


Šiame straipsnyje: LNK turinyskaras UkrainojeVolodymyras ZelenskisChersonasUkraina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių