Dėl skandalingos ataskaitos niršta ir V. Zelenskis: tai – bandymas suversti kaltę aukoms

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis aštriai sukritikavo žmogaus teisių gynimo organizaciją „Amnesty International“, kai ši apkaltino jo šalies pajėgas, kad kovodamos su Rusijos invazija jos pažeidžia tarptautinę teisę ir sukelia pavojų civiliams.

Ketvirtadienį paskelbtoje ataskaitoje „Amnesty International“ paminėjo incidentus 19-oje miestų ir miestelių, kai ukrainiečių pajėgos tikriausiai sukėlė pavojų civiliams, įrengdamos bazes gyvenamuosiuose rajonuose. 

V. Zelenskis savo vakariniame kreipimesi „Amnesty International“ išvadas prilygino bandymui suversti kaltę aukoms.

Pasak prezidento, žmogaus teisių gynimo organizacija bando „amnestuoti teroristinę valstybę ir perkelti atsakomybę nuo agresoriaus aukai“.

„Nėra ir net hipotetiškai negalėtų būti jokių sąlygų, kuriomis būtų pateisinamas koks nors Rusijos smūgis Ukrainai. Agresija prieš mūsų valstybę yra neišprovokuota, grobikiška ir atvirai teroristinė“, – kalbėjo V. Zelenskis.

„Jei kas nors parengia ataskaitą, kurioje auka ir agresorius tariamai kažkuo yra lygūs, jei analizuojami kažkokie duomenys apie auką, o tai, ką tuo metu darė agresorius, ignoruojama, su tuo negalima taikstytis“, – pabrėžė jis.

Po keturis mėnesius trukusio tyrimo parengtoje ataskaitoje „Amnesty International“ teigė nustačiusi, kad ukrainiečių kariuomenė steigė bazes mokyklose bei ligoninėse ir rengė atakas iš gyvenamųjų rajonų. Pasak organizacijos, tokia taktika pažeidžia tarptautinę humanitarinę teisę.

Visgi „Amnesty International“ pažymėjo, kad tokia taktika „jokiu būdu nepateisina Rusijos nesirinktinai vykdomų atakų“.

Ketvirtadienį Rusijos pajėgos bombardavo kelis miestus ir gyvenvietes, įskaitant Mykolajivą šalies pietuose, kur, pasak mero, dviejuose rajonuose buvo apgriauti gyvenamieji pastatai.

Rytų Ukrainoje prie fronto linijos esančiame Torecko miestelyje rusams ketvirtadienį apšaudžius autobuso stotelę žuvo aštuoni žmonės, o dar keturi buvo sužeisti.

Antrame pagal gyventojų skaičių šalies mieste Charkive vietos valdžios institucijos pranešė apie Rusijos raketų smūgius pramoninėms zonoms.

Ukrainos pajėgos vykdo kontrpuolimą šalies pietuose, kur, jų teigimu, jau atkovojo daugiau kaip pusšimtį kaimų, anksčiau kontroliuotų Maskvos.

O. Arestovičius patarė ataskaitą susukti į vamzdelį

Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas Oleksijus Arestovyčius kiek ankčiau taip pat pakomentavo šią skandalingą ataskaitą, pranešė UNIAN.

O. Arestovyčius patarė šią ataskaitą „susukti į vamzdelį“.

Savo reakcija į „Amnesty International“ ataskaitą jis pasidalijo per „YouTube“ transliuojamoje laidoje „Feigin Live“.

Pasak patarėjo, kai kurioms tarptautinėms organizacijoms gali vadovauti Rusijos specialiosios tarnybos. Dėl tokio „vadovavimo“ atsiranda ataskaitos ir skandalingi pareiškimai, kuriuos šalis agresorė gali panaudoti savo propagandai. O šios ataskaitos, kaip pažymėjo O. Arestovyčius, yra labai svarbios, kadangi jos daro poveikį tarptautinei saugumo architektūrai.

„Šiuos vertinimus galite susukti į vamzdelį. Tie žmonės siūlo maitinti žmogėdrą vaikais, kad žmogėdra neįsižeistų. Galiu pasakyti paprastais žodžiais – eikite ...“, – piktinosi Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeVolodymyras ZelenskisAmnesty Internationalataskaitapasmerkimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių