V. Zelenskis invazijos metinių išvakarėse: Ukraina nugalės

Ukraina nugalės įsiveržusias Rusijos pajėgas, nors baiminamasi smūgių per pirmąsias karo metines, ketvirtadienį pareiškė ukrainiečių prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Dėl beveik metus trunkančio karo Vakarų lyderiai sustiprino savo paramą Kyjivui, o ketvirtadienį, Jungtinių Tautų Generalinei Asamblėjai rengiantis balsuoti dėl pasiūlymo, kuriuo raginama užtikrinti ilgalaikę taiką, Didžiojo septyneto (G-7) ministrai aptarė naujas sankcijas Rusijai.

„Mes nepalūžome, mes ištvėrėme daug sunkių išmėginimų ir mes nugalėsime. Patrauksime atsakomybėn visus, kas atnešė šį blogį, šį karą į mūsų žemę“, – socialiniuose tinkluose rašė V. Zelenskis.

Sostinės Kyjivo, kurio slenkstį praėjusių metų vasarį surengtos invazijos pradžioje pasiekė Rusijos kariuomenė, ir kuriame nesiliauja atakos prieš energetikos infrastruktūrą, gyventojai išliko stiprūs.

„Tai buvo sunkiausi metai mano ir visų ukrainiečių gyvenime“, – sakė 23 metų leidykloje dirbanti Diana Šestakova, kurios vaikinas pastaruosius metus praleido kariuomenės gretose.

„Esu įsitikinusi, kad mes nugalėsime, tačiau nežinome, kiek ilgai reikės laukti ir kiek aukų dar bus“, – sakė ji.

Vakariniame Lvivo mieste vienas šveicarų menininkas trečiadienio vakarą ant viešųjų pastatų suprojektavo Ukrainai pagerbti skirtus atvaizdus, padengdamas juos mėlynais ir geltonais taikos balandžiais ir Ukrainos herbais.

„Mes išgyvenome“

Prieš pirmąsias karo metines vasario 24 dieną Ukrainos karinės žvalgybos vadas pareiškė, kad Rusija planuoja raketų ataką šią dieną.

„Vasario 23 arba 24 dieną: jie turi dvi datas“, – interviu laikraščiui „Ukrainska pravda“ sakė Kyryla Budanovas ir pridūrė: „Patikėkite manimi, mes tai išgyvenome jau daugiau nei 20 kartų.“

Metus besitęsiantis karas nuniokojo didelius Ukrainos plotus, pavertė Rusiją atstumtąja Vakaruose ir, Vakarų šaltinių duomenimis, pareikalavo 150 000 aukų – žuvusiųjų ir sužeistųjų – abiejose pusėse.

Indijoje, Bengalūro mieste, susitikę G-7 finansų ministrai aptarė tolesnes sankcijas ir didesnę finansinę pagalbą Ukrainai.

Jie ketvirtadienį paragino Tarptautinį valiutos fondą (TVF) iki kovo pabaigos pateikti naują pagalbos Ukrainai paketą.

Aukšto rango JAV pareigūnas sakė, kad Jungtinės Valstijos ir jų G-7 sąjungininkės planuoja pristatyti „didelį naują sankcijų paketą“, įskaitant priemones, skirtas kovoti su esamų sankcijų apeidinėjimu.

JAV iždo sekretorė Janet Yellen (Dženet Jelen) G-7 susitikime sakė, kad precedento neturinčios Vakarų sankcijos, įvestos Maskvai per pastaruosius 12 mėnesių, „iki šiol turėjo labai didelį neigiamą poveikį Rusijai“.

Ketvirtadienį Ukrainos sostinėje apsilankęs Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas), atvykęs į Kyjivą traukiniu, prieš susitikimą su prezidentu V. Zelenskiu, tviteryje parašė, kad Madridas „palaikys Ukrainą ir jos žmones, kol į Europą sugrįš taika“.

Riba tarp gėrio ir blogio

Niujorke JT Generalinė Asamblėja ketvirtadienį turi balsuoti dėl Kyjivo ir jo sąjungininkų remiamo pasiūlymo, kuriame raginama užtikrinti „teisingą ir ilgalaikę taiką“.

„Dar niekada naujausioje istorijoje riba tarp gėrio ir blogio nebuvo tokia aiški. Viena šalis tiesiog nori gyventi. Kita nori žudyti ir naikinti“, – trečiadienį tarptautinei organizacijai sakė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

Tuo metu Kremliaus ambasadorius JT apkaltino Vakarus, kad šie, norėdami nugalėti Rusiją, yra „pasirengę visą pasaulį įstumti į karo prarają“.

Rusijos vadovas Vladimiras Putinas, padėjęs gėlių prie Nežinomo kareivio kapo Maskvoje ir susitikęs su kareiviais Raudonojoje aikštėje, pažadėjo stiprinti savo šalies gynybinius pajėgumus.

Rusija aprūpins karius „naujomis smogiamosiomis sistemomis, žvalgybos ir ryšių įranga, dronais ir artilerijos sistemomis“, sakė jis, sveikindamas Ukrainoje kovojančius Rusijos karius, jo tvirtinimu, ginančius „mūsų istorines žemes“.

Kremliaus šeimininkas sakė, kad „nepalaužiama Rusijos vienybė yra raktas į mūsų pergalę“.

Šią savaitę JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) surengė labai simbolinę kelionę į Kyjivą, norėdamas išreikšti paramą Ukrainai. Tuo metu Maskvoje, V. Putinui susitikus su Pekino diplomatijos vadovu Wang Yi  (Vang I), buvo demonstruojami sustiprėję Rusijos ir Kinijos ryšiai.

Susitikimas, per kurį Pekinas pristatė savo požiūrį į „politinį susitarimą“ Ukrainoje, įvyko po to, kai Vašingtonas ir NATO išreiškė susirūpinimą, kad Kinija gali ruoštis tiekti Rusijai ginklus. Pekinas tai neigia.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeVolodymyras Zelenskisinvazijos metinių išvakarėsUkraina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių