Ukrainos gyvenvietėse – tikras siaubas: po sprogimo į kūnus smigo stiklai, vienas vyras apako

  • Teksto dydis:

Rusijos kariams atakavus Mykolajivo miestą žuvo mažiausiai dvylika civilių, o dar mažiausiai 40 buvo sužeista. Ukrainiečiai teigė, kad gyvenvietė bombarduota uždraustomis kasetinėmis bombomis, praneša LNK.

Kaip ir anksčiau, Rusijos kariai taikinių nesirinko – vėl kliuvo ligoninėms. „Kai aplink ėmė sproginėti, mus slaugytojos iš čia išvežė į saugią vietą, kad išgelbėtų gyvybes. Jie išvežė mus kitur ir ten praleidome naktį“, – sakė ligoninėje gydimas Mykolajivo gyventojas Aleksandr Latvovskij.

Prie vaikų ligoninės taip pat užfiksuotas vienas iš sprogimų. Atakuota ir Mykolajivo onkologijos ligoninė. „Meldžiamės, kad būtų uždarytas dangus. Negalime taip gyventi. Turiu mažą, trejų metukų, vaiką. Vakar visą naktį nemiegojome. Tikėjomės, kad pagaliau viskas baigsis. Mano brolis dabar kariauja, mus neramina visa situacija. Prašau, padėkite mums. Nuoširdžiai prašau viso pasaulio pagalbos ginti Ukrainą. Aš tikrai noriu ramybės. Noriu grįžti į ankstesnį gyvenimą – eiti į darbą, vesti vaiką į darželį, noriu, kad vyras eitų į darbą, tėvai gyventų ramiai“, – kalbėjo Mykolajivo gyventoja Jekaterina Rebreniuk.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Mykolajivas – strategiškai svarbus miestas pakeliui į didžiausią Ukrainos Odesos uostą. Rusijos kariams permetant pajėgas į Donbasą po ankstesnių atakų vis dar neatsigaunantys šių sričių gyventojai bijo ir pagalvoti, kas jų laukia. Vienas tokių – ir ligoninėje gydomas Aleksandras.

„Gėriau kavą, nuėjau į miegamąjį ir viskas įvyko akimirksniu. Neįsivaizduojama – tiesiog trenksmas, o tada nieko. Sunku ir papasakoti“, – atviravo Kramatorsko gyventojas Aleksandr Dyačanko.

Dėl planuoto Rusijos karių puolimo gyventojai raginami palikti regioną, tačiau sužeistieji tokios galimybės kol kas neturi. „Stiklas ir kitos skeveldros susmigo į kūną. Nuo sprogimo bangos viskas skraidė aplink. Gydytojai susiuvo mano žaizdas – visas kūnas sužalotas. Kaip galima duoti įsakymą naikinti gyvenamąjį rajoną? Ir tai vyksta visoje Ukrainoje“, – stebėjosi Kramatorsko gyventojas Vytali Vyhocev.

NATO pareiškė, kad Maskva planuoja užimti visą Donbaso regioną Ukrainos rytuose ir sukurti koridorių iš Rusijos į aneksuotą Krymą.

Vitalijui po ligoninę vaikščioti padeda motina, jis per Rusijos karių ataką neteko regėjimo. Vyras tik per miglą prisimena tragišką dieną. „Tada sprogo antrąkart. Mane nubloškė į kambario galą, o gal į koridorių. Kažkaip atsistojau ir iš atminties pajudėjau išėjimo link. Savanoriai mane kažkaip išvedė“, – pasakojo vyras.

Mane nubloškė į kambario galą, o gal į koridorių. Kažkaip atsistojau ir iš atminties pajudėjau išėjimo link. Savanoriai mane kažkaip išvedė.

Kasdien nuo karo nukenčia ir vis daugiau vaikų. „Kažkoks sprogmuo įskriejo pro langą, o vaikai būdami vaikais tiesiog jį pagriebė ir jis sprogo“, – kalbėjo kitas ligoninėje kalbintas vyras.

Skaičiuojama, kad iki šiol Ukrainoje žuvo 167 vaikai. Apie 300 buvo sužeista. „Prie tokio dalyko negalima priprasti. Vaikus gydžiau 30 metų, bet šios traumos – visiškai kitokios“, – sakė gydytojas Maksym Uboženok.

Pasak vieno aukšto rango Pentagono pareigūno, Rusija išvedė apie du trečdalius savo karių, dislokuotų aplik Kyjivą. Daugiausia į Baltarusiją planuojant juos pasiųsti į kitas vietas Ukrainoje.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeMykolajivassprogimaižuvę žmonėsvaikaiLNK turinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių