Ukrainiečiams talkinantys ginkluotės profesionalai iš Lietuvos papasakojo apie apmokymų užkulisius

  • Teksto dydis:

Rusijai užpuolus Ukrainą apie 20 tūkst. kovotojų iš viso pasaulio prisijungė prie šios šalies gynybos. Tarp jų yra ir lietuvių. Savanorius instruktorius koordinuojantis organizacijos „Lukšų vyrai“ steigėjas kaunietis Gintautas Mauricas papasakojo, kaip jiems sekasi, praneša LNK.

Jis sakė, kad į Ukrainą ne tik siunčia instruktorius, bet ir teikia humanitarinę pagalbą ar pagalbą kariuomenės vienetams.

„Per mus atvažiuoja dronai, naktinio matymo įranga bei tai, ką gauname iš Lietuvos žmonių – ką mums aukoja ir atveža. Mūsų instruktoriai dirba teritorinės gynybos batalionuose kaip instruktoriai. Taip pat yra privačių iniciatyvų – mūsų kolega suomis padeda civiliams. Tai – verslininkų iniciatyva. Jie savo patalpose organizuoja mokymų centrą. Žmonės ateina vienai dienai. Mokosi naudotis ginklais, granatomis, kad jei kas įvyks, galėtų apginti savo namus, miestą. Lvive labai daug pabėgėlių. Tie instruktoriai, kurie čia yra, yra pabėgę iš miestų, kuriuos jau užėmė Kremliaus kariuomenė“, – pasakojo pašnekovas.

Instruktoriai į Ukrainą atvykę iš įvairių šalių – Suomijos, Didžiosios Britanijos, skambina bei rašo net amerikiečiai, turintys didžiulę patirtį. Būta ir tokios informacijos, kad net vienas geriausių snaiperių prisijungė prie Ukrainos karinių pajėgų iš Kanados.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Neteko apie tai girdėti. Per mus atvažiuoja lietuviai – nedidelis kiekis. Mes padedame jiems atvykti ir tada jie pasirašo kontraktą. Kadangi dauguma jų yra profesionalai, turi kontaktą su ukrainiečiais ir atvyksta tiesiogiai – ne per „Lukšų vyrus“. Operacijos jiems sekasi puikiai. Sakė, kad ukrainiečiai net turi susistatę eilę, kas galės sunaikinti rusų tanką, nes jei vienas sudegina, jam nebeleidžia sudeginti kito – eilėje stovi kitas su prieštankiniu ginklu. Pats asmeniškai stengiuosi nekontaktuoti, nes jie dirba darbą, kurį išmano, jis yra rizikingas, ir nesinori, kad emocijos trukdytų man dirbti savo darbą“, – detalizavo G. Mauricas.

Pasak jo, nuo 2014 metų ukrainiečiai moka naudotis ginklais, todėl kai baigsis karas Ukrainoje, daugelis šalių galėtų pasikviesti juos kaip instruktorius. „Jei kreipiasi kažkas iš lietuvių ir sako, kad neturi karinės patirties, jau nekalbant apie kovinę patirtį, mes patariame eiti į Šaulių sąjungą ir mokytis ginti tėvynę Lietuvoje, nes karas yra ne ta vieta, kur reikia mokytis kariauti“, – akcentavo savanorius instruktorius koordinuojantis organizacijos „Lukšų vyrai“ steigėjas.

Kalbėdamas apie vieną dieną trunkančius civilių apmokymus, jis sakė, kad žmonės per šį laiką išmoksta saugiai naudotis ginklais ir suteikti pirmąją medicininę pagalbą.

„Jei žmogus bus toje stresinėje situacijoje, jis žinos, kaip paimti ginklą, jį laikyti, nesusižeisti pačiam ir nesužeisti kito. Tokio rengimo civiliam žmogui yra pakankamai“, – pasakojo pašnekovas.

Paklaustas, kiek galėtų tęstis šis Rusijos karių išprovokuotas karas, G. Mauricas teigė manantis, kad dar maždaug tris savaitės ir okupantai išsinešdins. Tokios pat ir amerikiečių prognozės, nors anksčiau jie manė, kad Ukraina neatsilaikys.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojeinstruktoriaiapmokymaiinstruktoriai iš LietuvosLNK turinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių