Išlaisvinti Ukrainos miestai dar šokiruoja: rūsyje – kankinimo kameros, į Rusiją išvežta ir vaikų

  • Teksto dydis:

Sėkmingas ukrainiečių kontrpuolimas Charkivo ir Chersono srityse privertė net žiauraus Ramzano Kadyrovo karinio režimo pasiųstus čečėnus filmuoti nebe smagius pasišaudymus, o tai, kaip jiems tenka gelbėti savo samdinius nuo ukrainiečių ugnies, pasakojama LNK reportaže.

Ukrainos kariai išvaduotose žemėse rankioja išmėtytą karo techniką ir rusų kareivių kūnus. Kita vertus, padėtis išvaduotose teritorijose tebėra įtempta, nes rusų kariai ir toliau apšaudo Ukrainos miestus ir gyvenvietes, net jei dabar jiems reikia šaudyti iš rusiškos Belgrado srities.

„Vis dar baisu ir nėra, kur išvažiuoti, nes daugeliui žmonių tai – vieninteliai namai. Mūsų vieninteliai namai yra čia ir niekas nežino, kas bus toliau“, – kalbėjo Kozačja Lopan gyventoja Julija Lymarenko.

Ši ką tik išvaduota gyvenvietė yra tik už poros kilometrų nuo Rusijos sienos ir karas čia toli gražu nesibaigė.

„Kiek bendraujame su žmonėmis, visi yra labai pavargę. Labai norime, kad visa tai kuo greičiau baigtųsi, kad vadovai tarpusavyje pasiektų kokį nors kompromisą, kad žmonės nebekentėtų ir nebežūtų. Paprasti, taikūs žmonės“, – tęsė J. Lymarenko.

Sunku pasakyti, kada tai įvyks. Kol kas ukrainiečiai stengiasi sugrąžinti išvaduotam miesteliui nors kokį nors normalesnį vaizdą. Pavyzdžiui, uždažė per pusę metų atsiradusias Rusijos vėliavos spalvas.

Deja, miesto savivaldybės pastato rūsys iki šiol yra pagrindinė slėptuvė nuo Rusijos bombų bei raketų. Be to, atsirado daug darbo aiškinantis Rusijos nusikaltimus.

„Neseniai lankėmės rūsyje, kur buvo įrengtas vietinis kalėjimas ir kankinimų kamera. Žmonės išgyveno tikrai sunkius laikus. Yra daug vietinių, kurių likimas iki šiol nėra žinomas. Daug jų žuvo. Daug žmonių buvo priverstinai evakuoti į Rusijos Federaciją. Deja, buvo išvežta ir vaikų“, – sakė vietos savivaldybės vadovas Viačeslavas Zadorenko.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Sprendžiant pagal paskutinius Ukrainos kariškių veiksmus, puolamųjų veiksmų tempas sumažėjo. Bet, pavyzdžiui, Oskilo upėje, ties kuria rusų kariai bandė sukurti naują gynybos liniją Charkivo srities šiaurės rytuose, ukrainiečiai jau forsavo. Tai sudaro jiems palankias sąlygas visiškai išvaduoti Charkivo sritį ir pulti gretimą Luhansko sritį okupavusius rusų karius.

„Galbūt dabar kai kuriems iš jūsų atrodo, kad po pergalių sesijos darome tam tikrą pertrauką. Tačiau tai nėra pauzė. Tai – pasiruošimas kitai pergalių serijai, nes Ukraina privalo būti laisva. Visa“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Kita vertus, Rusijos kariai vis dar kontroliuoja daug pietinių Ukrainos žemių, toliau apšaudo Zaporižės atominės jėgainės teritoriją ir labai abejotina, kad šis karas greitai baigsis. Apie tai ir apie tvirtą paramą Ukrainai interviu kanalui „CBS“ kalbėjo ir JAV prezidentas Joe Bidenas.

„Kaina, kurią Ukrainos žmonės moka už šį karą, yra nepaprastai didelė, bet mes remsime juos tol, kol jiems mūsų pagalbos reikės“, – sakė J. Bidenas.

Vargu ar Vladimiro Putino režimą išgelbės pasamdyti kaliniai, nors tuo dabar intensyviai užsiima pagrindinis Kremliaus privačių karinių pajėgų „Vagnerio“ grupuotės vadas Jevgenijus Prigožinas.

„Po pusės metų, gavę malonę, einate namo. Tie, kurie nori pasilikti su mumis, pasilieka su mumis“, – kalbėjo J. Prigožinas.

Abejotina, kad kaliniai ir kiti V. Putino generolų samdiniai atlaikys bent porą mėnesių, tuo labiau pusę metų fronte, bet jų žmonos ir motinos kol kas nesiskundžia dėl tų apie 50 tūkst. dolerių vertų išmokų, kurias jos gauna už žuvusius savo vyrus.

Kita vertus, nors rusų kariai išminavimu užsiima pasiėmę ilgą lazdą, karas Ukrainoje vis labiau virsta aukštų technologijų karu. Jei jis truks ilgai, Vakarų remiama Ukraina gali įgyti lemiamą persvarą. Pavyzdžiui, Ukrainos aviacinių reaktyvinių variklių gamintojai pristatė naujausią bendrą produktą su garsiuoju turkišku bepiločiu „Bayraktar“. Tai bus beveik naikintuvo dydžio labai greitas bepilotis su modernia navigacija ir daug ginklų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių