Ukraina ragina NATO pasiųsti realų signalą Rusijai

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį paragino NATO paspartinti jo šalies stojimo į bloką planą, pareiškęs, kad būtina pasiųsti signalą Rusijai, didėjant įtampai tarp kaimyninių šalių.

„Twitter“ žinutėje, paskelbtoje V. Zelenskio po pokalbio telefonu su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu, Ukrainos vadovas pareiškė, kad Kijevas yra įsipareigojęs vykdyti gynybos reformas, kurių prašė Aljansas, kad šaliai galėtų būti pasiūlytas vadinamasis narystės veiksmų planas (Membership Action Plan, MAP).

„Tačiau vien reformos Rusijos nesustabdys, – pabrėžė V. Zelenskis. – NATO yra vienintelis kelias užbaigti karą Donbase [Rytų Ukrainoje]. MAP Ukrainai būtų realus signalas Rusijai.“

Ukraina praeitą savaitę pranešė, kad Rusija stiprina savo karines pajėgas prie abiejų šalių sienos ir Maskvos aneksuotame Krymo pusiasalyje. JAV pajėgų Europoje parengties lygis buvo padidintas reaguojant į „pastarojo meto Rusijos agresijos Rytų Ukrainoje eskalavimą“.

Ukrainos karinė žvalgyba kaltino Rusiją rengiantis „plėsti karinį dalyvavimą“ prorusiškų separatistų kontroliuojamuose Donecko ir Luhansko regionuose.

Rusija savo ruožtu pareiškė abejojanti, ar NATO sprendimas suteikti narystės veiksmų planą padėtų Ukrainai išspręsti savo „vidaus problemą“.

„Giliai abejojame, ar tai kaip nors padės Ukrainai susitvarkyti su savo vidaus problema. Mūsų požiūriu, tai dar labiau paaštrins padėtį“, – žurnalistams sakė prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas, komentuodamas V. Zelenskio raginimą.

„Kalbant apie stojimą į NATO, jokiu būdu negalima atsiriboti nuo žmonių nuomonės, o jeigu paklausite kelių milijonų žmonių nuomonės pasiskelbusiose [separatistinėse] respublikose, suprasite, kad narystė NATO šiems žmonėms giliai nepriimtina – nepriimtina perspektyva“, – pridūrė D. Peskovas.

Anksčiau antradienį J. Stoltenbergas sakė Ukrainos vadovui, kad Aljansas yra „rimtai susirūpinęs dėl Rusijos karinės veiklos prie savo kaimynės sienų. ir dar kartą išreiškė palaikymą Kijevo suverenitetui.

NATO vadovas sakė paskambinęs V. Zelenskiui, kad „išreikštų rimtą susirūpinimą dėl Rusijos karinės veiklos Ukrainoje ir aplink ją bei dėl tebesitęsiančių paliaubų pažeidimų“.

„NATO tvirtai palaiko Ukraino suverenitetą ir teritorinį vientisumą, – pridūrė jis. – Liekame įsipareigoję mūsų glaudžiai partnerystei.“

Panašią solidarumo žinią Kijevui anksčiau pasiuntė Jungtinės Valstijos, Jungtinė Karalystės ir Europos Sąjunga.

Kremlius nepaneigė pranešimų apie Rusijos pajėgų judėjimą prie sienos su Ukraina, bet tvirtino, kad Maskva „niekam negrasina“. Rusija taip pat perspėjo, kad imtųsi „būtinų priemonių“, jeigu Vakarų šalys pasiųstų pajėgų į Ukrainą.

Pastaruoju metu taip pat padažnėjo pranešimų apie ginkluotus susirėmimus palei Kijevo vyriausybės ir separatistų pajėgų sąlyčio liniją Rytų Ukrainoje.

Šis nuo 2014 metų besitęsiantis konfliktas nusinešė daugiau kaip 13 tūkst. žmonių gyvybių, rodo Jungtinių Tautų duomenys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

matomai

matomai portretas
komikas nujaučia , kad jį pakeis kitu komiku ..........

KLOUNAS NESIORIENTUOJA ERDVĖJE...

KLOUNAS NESIORIENTUOJA ERDVĖJE... portretas
Tas klounas net nesupranta, kad NATO neteplios rankų dėl sušiktos Ukrainos. NATO yra gynybinė SAVO narių karinė struktūra. O prie ko čia Ukraina?...Amerika jus pakišo po giljotina - Amerika tegul ir gelbėja. Tik...tai irgi ne ta šalis, kuri be niekur nieko padėtų Ukrainai. Nacikai - džiovinkite džiūvėsius ir ruoškitės Sibirijon...

Oi

Oi portretas
Gruzijoje jau matem visus signalus.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių