Ugandoje per pasikėsinimą nužudyti sužeistas ministras, jo duktė žuvo

Ugandoje antradienį per pasikėsinimą nužudyti buvo sužeistas transporto ministras, o jo duktė ir asmens sargybinis žuvo, pranešė policija.

Generolą, buvusį kariuomenės vadą Edwardą Katumbą Wamalą (Edvardą Katumbą Vamalą) užpuolikai ant motociklų sekė nuo jo namų sostinėje keturis kilometrus, o tada suvarpė jo automobilį kulkomis, sakoma policijos pareiškime.

Išpuolio stilius primena kelis kitus pastarųjų metų užpuolimus, kai buvo nužudyta garsių šalies žmonių, o kaltininkai taip ir nestojo prieš teismą.

„Jungtinė saugumo darbo grupė aktyviai tiria tikslinį šaudymą pravažiuojant“ prieš pat 9 val. ryto, savo pareiškime nurodė policijos generalinio inspektoriaus pavaduotojas Paulas Lokechas (Polas Lokečas).

„Tai pirmas didelis šaudymas nuo 2019 metų, ir mes tvirtai įsitikinę, kad tai buvo tikslinis, o ne atsitiktinis incidentas“, – pridūrė jis.

Pasak jo, keturi užpuolikai važiavo dviem motociklais su paslėptais registracijos numeriais.

Per išpuolį žuvo generolo duktė Brenda Nantogo ir asmens sargybinis Haruna Kayondo (Haruna Kajondas), o kitas asmens sargybinis liko gyvas. E. K. Wamala buvo sužeistas į ranką.

„Tikslus motyvas... dar nenustatytas. Tokias atakas laikome organizuoto nusikalstamumo forma su ekstremizmo potencialu, siekiant pakirsti visuotinį stabilumą“, – sakė P. Lokechas.

Į įvykio vietą suvažiavo daug baltai vilkinčių policijos ekspertų. E. K. Wamalos automobilio – oficialios kariuomenės transporto priemonės, lengvai atpažįstamos iš žalios spalvos registracijos numerių – galas ir vairuotojo pusė buvo suvarpyti kulkų.

E. K. Wamalos žmona Catherine (Ketrin) ir sūnus taip pat apsilankė užpuolimo vietoje.

Vaizdo įraše savo vaikams, kurį matė naujienų agentūra AFP, E. K. Wamala kalba apie pasikėsinimą į jo gyvybę.

„Aš likau gyvas. Mes netekome Brendos. Toks Dievo planas. Myliu jus... Prašom melstis už mamą. Mamos būklė labai baisi, prašom melstis už ją“, – įraše drebančiu balsu sako generolas.

Nužudymų virtinė

Prezidentas Yoweri Museveni (Joveris Musevenis) pareiškime socialiniame tinkle „Twitter“ užpuolikus pavadino „gyvybės nevertinančiomis kiaulėmis“.

„Du kartus kalbėjausi telefonu su generolu Katumba. Juo gerai rūpinamasi“, – sakė prezidentas.

Pasak jo, asmens sargybinis paleido įspėjamąjį šūvį, išgelbėjusį generolo gyvybę, bet verčiau jis būtų „šovęs, kad nužudytų“.

„Galėjo būti miręs teroristas, o ne teroristų nubaidymas“, – pridūrė jis.

Antradienio išpuolis yra naujausias iš visos virtinės pasikėsinimų nužudyti garsius asmenis Ugandos sostinėje. Visus šiuos užpuolimus įvykdė žudikai ant motociklų.

2018 metų birželį panašiomis aplinkybėmis buvo nušauti garsus politikas iš Y. Museveni Nacionalinio pasipriešinimo judėjimo (NRM) Ibrahimas Abiriga ir jo asmens sargybinis.

2017 metų kovą liudininkai papasakojo, kaip suvarpytas kulkomis žuvo Ugandos policijos atstovas Andrew Kaweesi (Endrius Kavesis). Tą išpuolį netoli antradienio atakos vietos taip pat įvykdė keturi kaukėti užpuolikai, važiavę dviem motociklais.

2015 metų kovą žudikai ant motociklų nušovė prokurorę Joan Kagezi (Džoan Kagezi), kuri buvo atsakinga už 2010 metų džihadistų atakos Kampaloje tyrimą.

Niekas dėl visų šių nužudymų nebuvo nuteistas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių