Turkijoje dėl koronaviruso į laisvę anksčiau laiko bus paleisti tūkstančiai kalinių

Turkijos parlamentas antradienį pritarė teisės aktui, atveriančiam kelią dėl koronaviruso protrūkio saugumo sumetimais paleisti į laisvę dešimtis tūkstančių kalinių.

„Projektas buvo priimtas ir tapo įstatymu“, – skelbiama parlamento oficialioje „Twitter“ paskyroje.

Tarptautinės nevyriausybinės žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) ir „Amnesty International“ kritikavo šį teisės aktą, nes jis nenumato paleidimo galimybės asmenims, apkaltintiems pagal kotroversiškus kovos su terorizmu įstatymus.

Organizacijos taip pat piktinosi, kad teisės aktas nebus taikomas žmonėms, tarp jų daugybei žurnalistų, politikų ir teisininkų, kuriems taikomas kardomasis kalinimas. Tai asmenys, laukiantys teismo, taip pat tie, kuriems dar nėra pareikšti oficialūs kaltinimai, ar šiuo metu teisiami žmonės. 

„Daugelis žmonių, esančių kalėjime, nes naudojosi savo teisėmis, bet neįvykdė jokio nusikaltimo, neįtraukti į šį teisės aktą, nes vyriausybė taiko lanksčius, pernelyg plačius ir miglotus kovos su terorizmu įstatymus“, – naujienų agentūrai AFP sakė „Amnesty International“ atstovas Andrew Gardneris (Endrius Garneris).   

Tarp tokių asmenų yra verslininkas ir filantropas Osmanas Kavala bei kurdų politikas Selahattinas Demirtasas (Selachatinas Demirtašas). 

Už minėtą teisės aktą pasisakė 279 įstatymų leidėjai, „prieš“ balsavo 51, tviteryje parašė „Amnesty International“ atstovė Turkijoje Milena Buyum (Milena Bujum).

Ji pridūrė, kad po kelias dienas parlamente vykusių debatų, kurie kartais užtrukdavo iki paryčių, buvo atmestos visos opozicijos siūlytos pataisos.

Kai valdančioji Teisingumo ir plėtros partija (AKP) pateikė teisės akto projektą, jame buvo numatyta, kad maždaug 45 tūkst. žmonių bus lygtinai atleisti nuo laisvės atėmimo bausmės prieš terminą. Dar maždaug 45 tūkst. turėtų būti skirtas namų areštas.  

Turkijos teisingumo ministras Abdulhamitas Gulas (Abdulchamitas Giulas) pirmadienį pranešė, kad koronaviruso infekcija COVID-19 nustatyta iš viso 17 kalinių, iš kurių trys mirė.

Šiuo metu ligoninėje gydomi 13 užsikrėtusių kalinių, jų būklė gera. Vienas koronavirusu užsikrėtęs nuteistasis, turintis lėtinių ligų, gydomas intensyviosios terapijos skyriuje, sakė ministras.  

Turkijoje iki šiol nustatyti kiek daugiau nei 61 tūkst. COVID-19 atvejų, beveik 1 300 žmonių mirė, rodo pirmadienį Sveikatos apsaugos ministerijos paskelbti duomenys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių