Tikslūs Izraelio smūgiai Gazoje pražudė 12 aukščiausio rango kovotojų

Izraelis antradienį prieš aušrą pradėjo antskrydžius prieš palestiniečių grupuotę „Islamo džihadas“ Gazos Ruože, pranešė kariuomenė, o „Hamas“ kontroliuojamos teritorijos sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad žuvo 12 žmonių.

Ministerija nurodė, kad tarp žuvusiųjų yra moterų ir vaikų, tačiau daugiau informacijos apie aukų tapatybę nepateikė.

Naujienų agentūros AFP žurnalistas Gazos Ruože matė po oro smūgių degantį pastato stogą ir greitosios pagalbos automobilius, evakuojančius nukentėjusiuosius.

Izraelio kariuomenė pranešė, kad taikėsi į tris „Islamo džihado“, kurį ji laiko teroristine organizacija, lyderius.

Kovotojų grupuotė patvirtino, kad buvo nužudyti trys aukšto rango pareigūnai, ir pareiškime nurodė, kad tai „Al-Quds Brigades“ karinės tarybos sekretorius Jihadas Ghannamas (Džihadas Ganamas) ir Khalilas al Bahtani (Chalilas al Bahtanis), taip pat tarybos narys ir karinio sparno šiaurinėje Gazos dalyje vadas.

Gedime lyderių, jų žmonų ir daugybės jų vaikų, kurie buvo nužudyti per bailų sionistų nusikaltimą.

Trečiąjį, Tareqą Ezzedine'ą (Tariką Izdiną), „Islamo džihadas“ apibūdino kaip „vieną iš karinių veiksmų vadovų“ okupuotame Vakarų Krante, kuris veikė iš Gazos Ruožo.

Gazos Ruožo pietuose esančiame Rafache AFP fotografas pamatė vyro, įvardyto kaip J. Ghannamas, kūną.

„Gedime lyderių, jų žmonų ir daugybės jų vaikų, kurie buvo nužudyti per bailų sionistų nusikaltimą“, – sakoma „Islamo džihado“ pareiškime, kuriame prisiekiama, kad „kankinių kraujas sustiprins judėjimo ryžtą“.

AFP žurnalistų teigimu, oro antskrydžiai, prasidėję šiek tiek po 2 val. nakties vietos ir Lietuvos laiku, dar tęsėsi beveik dvi valandas, o rytuose pasigirdo naujas sprogimas.

Ši operacija surengta praėjus mažiau nei savaitei po to, kai „Islamo džihadas“, padedamas Egipto, paskelbė paliaubas Gazos Ruože.

Izraelis ir Gazos kovotojai apsikeitė ugnimi po to, kai Izraelio kalėjime po 87 dienas trukusio bado streiko mirė Khaderis Adnanas (Chaderas Adnanas), Izraeliui jį kalinant dėl ryšių su „Islamo džihadu“.

Antradienį kovotojų grupuotė pareiškė, kad Izraelis „paniekino visas tarpininkų iniciatyvas“, ir pažadėjo „atkeršyti už lyderius“, žuvusius per naujausius antskrydžius.

Kovotojų vaidmenys

Izraelio kariuomenė atskiruose pareiškimuose, kuriuose išsamiai aprašė kiekvieną nužudytą „Islamo džihado“ veikėją, patvirtino, kad „toliau veiks siekdama užtikrinti Izraelio valstybės civilių gyventojų saugumą.“

Kariuomenė pristatė J. Ghannaną kaip „vieną iš aukščiausio rango organizacijos narių“, kuriam „buvo patikėta koordinuoti ginklų ir pinigų perdavimą tarp teroristinės organizacijos „Hamas“ ir jo judėjimo.“

Izraelis teigė, kad Kh. Bahtini buvo „atsakingas už Izraelio apšaudymą raketomis per pastarąjį mėnesį.“

T. Ezzedine'as pastaruoju metu „planavo ir vadovavo daugeliui išpuolių prieš izraeliečius“ Vakarų Krante, iš kurio jis buvo kilęs ir kurį Izraelis yra okupavęs nuo 1967 metų Šešių dienų karo.

Už dalyvavimą mirtininkų išpuoliuose 2000-aisiais Izraelis jį nuteisė kalėti 25 metus, bet 2011 metais jis buvo išlaisvintas per apsikeitimą kaliniais ir perkeltas į Gazą, pranešė kariuomenė.

Nuo 2007 metų, kai „Hamas“ perėmė palestiniečių anklavo kontrolę, Izraelis ir Gazos kovotojai ne kartą kariavo.

Praėjusį rugpjūtį per tris dienas trukusį konfliktą Gazos Ruože žuvo 49 palestiniečiai ir nė vienas izraelietis.

Dėl pastarojo smurto šiemet per Izraelio ir Palestinos konfliktą žuvo jau 120 palestiniečiai.

Per tą patį laikotarpį žuvo devyniolika izraeliečių, vienas ukrainietis ir vienas italas, praneša naujienų agentūra AFP, remdamasi oficialiais abiejų pusių šaltiniais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių