Taivanas nuteisė aštuonis karius už šnipinėjimą Kinijai

  • Teksto dydis:

Aštuoni Taivano kariai ketvirtadienį buvo nuteisti kalėti iki 13 metų už šnipinėjimą Pekinui, o teismas pareiškė, kad jie tai darė dėl pinigų.

Kinija teigia, kad Taivanas yra jos teritorija, ir pastaraisiais metais padidino karinį ir politinį spaudimą demokratinei salai.

1949 metais po pilietinio karo abi pusės atsiskyrė ir nuo to laiko šnipinėja viena kitą.

Ketvirtadienį nuteisti kaltinamieji buvo aktyviosios tarnybos kariai, „norėję rinkti žvalgybinę informaciją Kinijai, dėl to buvo nutekintos svarbios paslaptys“, sakoma Taivano aukštesniojo teismo pareiškime. – „Juos suviliojo pinigai“.

Tarp jų buvo vyras, pavarde Hsiao, kuris atliko svarbiausią vaidmenį verbuojant karius, kad šie prisijungtų prie „tinklo Kinijai“ ir rinktų bei perduotų informaciją, teigė teismas. Jam skirta griežčiausia bausmė – 13 metų kalėjimo.

Kitas vyras buvo nuteistas 5,5 metų nelaisvės už tai, kad nufilmavo „psichologinio karo vaizdo įrašą, kuriame pareiškė norą pasiduoti Liaudies išlaisvinimo armijai“, o dar vienas gavo 9 metus kalėjimo už „sąmokslą perbėgti“ į Kiniją kariniu sraigtasparniu.

„Savo veiksmais jie sulaužė oficialų įsipareigojimą būti lojaliems šaliai, ginti šalį ir jos žmones..., sukėlė rimtą pavojų nacionaliniam saugumui ir Taivano žmonių gerovei“, – teigė teismas.

Visi aštuoni vyrai gali apskųsti sprendimą.

Iš pradžių, lapkričio mėnesį, prokurorai šioje byloje buvo pateikę kaltinimus 10-čiai asmenų. Vienas jų buvo išteisintas dėl įrodymų trūkumo.

Kitas – į atsargą išėjęs karys pavarde Chen – buvo įvardytas kaip asmuo, užverbavęs Hsiao.

Tačiau teismas pareiškė, kad Cheno bylą nagrinės atskirai, nes jis pabėgo į Kiniją. Šiuo metu Taivane paskelbta jo paieška.

Ketvirtadienio nuosprendis buvo naujausias iš virtinės šnipinėjimo bylų.

Praėjusį mėnesį karinio jūrų laivyno mokymo centre dirbusiam seržantui buvo pateikti kaltinimai dėl įtariamo konfidencialios gynybinės informacijos fotografavimo ir nutekinimo Pekinui.


Šiame straipsnyje: TaivanasKinijažvalgybašnipai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių