Šalia krūvos negyvėlių „Wagner“ lyderis kreipėsi į Rusijos vadus: pažiūrėkite į juos, kalės vaikai!

  • Teksto dydis:

Ganėtinai miglota, pačios Rusijos išplatinta apie virš Kremliaus numuštus du bepiločius istorija baigėsi ne mažiau keistu incidentu virš Kyjivo centro, o „Wagner“ lyderis prie krūvos negyvų vyrų iškeikė Rusijos gynybos ministrą, pasakojama LNK reportaže.

Ukrainos sostinės gyventojai savo akimis pamatė, kaip iš visų pusių buvo pliekiama į virš Maidano skrendantį droną, kol galiausiai pavyko pataikyti. Dronas nukrito ant administracinio pastato ir sukėlė gaisrą. Laimei niekas nenukentėjo.

„Gyvenu netoliese, mano sūnus kariauja kariuomenėje. Jis perspėjo išeiti iš pastato ir būti gatvėje. Išėjau ir pamačiau viršuje skrendantį droną. Vėliau pamačiau, kaip jį numušė. Pamačiau dūmus, nusileidau žemyn ir pamačiau, kad viskas dega. Matyt, tai buvo rusų dronas“, – pasakojo Andrij Fedčenko.

Gaisrą pavyko užgesinti tik naktį ir tada Ukrainos karinė valdžia paskelbė, kad tai buvo ne rusų, o ukrainiečių bepilotis, turkiškas „Bayraktar“. Kariškių teigimu, drono valdymas sutriko, todėl jie patys nusprendė jį sunaikinti.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Be abejo, abi kariaujančios pusės stengiasi neviešinti su kariavimu susijusios informacijos, bet „Deffence Express“ šaltinis parodė anksčiau virš Kyjivo numuštos raketos nuotrauką. Joje matomos nuolaužos labai panašios į Vladimiro Putino pasididžiavimą, raketą „Kinzhal“.

Atrodo, kad gavę moderniausių vakarietiškų ginklų, ukrainiečiai sugebėjo numušti ir šią, itin greitą, balistinę raketą.

Tuo metu Donbaso regione toliau verda karas. Vienas originaliausių V. Putino bendražygių, oligarchas Jevgenijus Prigožinas tiesiog isteriškai aprėkė Rusijos gynybos ministrą Sergejų Šoigu ir generalinio štabo viršininką Valerijų Gerasimovą.

J. Prigožinas tai padarė savo samdinių lavonų fone ir įdėjo viską į internetą.

„Šie lavonai yra „Wagner“ vaikinai. Jie žuvo šiandien, dar kraujas nenudžiūvo. Visus nufilmuok. O dabar klausykite, jūs, kalės vaikai! Tai kažkieno tėvai ir kažkieno sūnūs, ir tie, kurie mums neduoda amunicijos, degs pragare. Mums trūksta 70 proc. amunicijos. S. Šoigu, V. Gerasimovai, kur amunicija? Pažiūrėkite į juos, kalės vaikai! Jūs, padarai, sėdite prabangiuose klubuose, jūsų vaikai kuria vaizdo įrašus „Youtube“, jūs manote, kad esate šio gyvenimo šeimininkai? Kad turite teisę disponuoti jų gyvybėmis? Jūs manote, kad turite tam teisę, nes turite atsargų sandėlius?“ – siuto samdinių grupuotės „Wagner“ vadas J. Prigožinas.

Dėl tokios padėties, nors Ukrainos žvalgyba nemato, kad rusų apšaudymo intensyvumas ties Bachmutu būtų sumažėjęs, J. Prigožinas pagrasino po rusiškos Pergalės dienos šventės visiškai atsitraukti nuo Bachmuto.

Mums trūksta 70 proc. amunicijos. S. Šoigu, V. Gerasimovai, kur amunicija? Pažiūrėkite į juos, kalės vaikai!

„Oficialiai skelbiu gynybos ministerijai, kariuomenės vadui. Mano vaikinai, be amunicijos, savo gyvybių beprasmiškai neaukos. Todėl gegužės 10 dieną mes išeiname iš Bachmuto. Mums liko užimto vos 2 kilometrus iš 45, bet jeigu jūs nenorite padovanoti rusams pergalės užimant Bachmutą, tai jūsų problemos“, – pareiškė J. Prigožinas, jau kitame vaizdo įraše.

V. Putino atstovas spaudai atsisakė komentuoti J. Prigožino pareiškimus, bet atrodo, kad bent jau J. Prigožino atveju, Kremliaus režimas jau nebesugeba suvaldyti viešosios informacijos. Kita vertus, Rusijos prezidentas demonstratyviai nusifilmavo su vienu didžiausių J. Prigožino priešų, Sankt Peterburgo gubernatoriumi Aleksandru Beglovu. Jis nuolatos demonstruoja gerus santykius su gynybos ministru Sergejumi Šoigu, bet sunku pasakyti, kaip Kremliaus režimas toliau įsivaizduoja karą Ukrainoje.

Nors iš esmės V. Putinas, panaudojęs už naftos dolerius pasamdytus karius ir vis dar neišsemiamas sovietines karo technikos atsargas, faktiškai įvykdė savo tikslus. Paklojęs apie 100 tūkst. rusų vyrų jis nutiesė sausumos koridorių į aneksuotą Krymą ir atplėšė nuo Ukrainos nemažą dalį rytinių rusakalbių žemių. Ten skubama pradėti bent jau demonstratyvius atstatymo darbus.

„Visa tai, tik dalis didelio masto darbų, kurie nepaisant visų sunkumų, aktyviai vykdomi ir Zaporižėje, ir Chersono srityje, ir Donbase. Čia tiesiami ir remontuojami keliai, statomi namai, švietimo, sveikatos priežiūros objektai, atkuriama pramonės ir žemės ūkio gamyba“, – tikino Rusijos prezidentas V. Putinas.

Kita vertus, Rusijos armijai teks visa tai apginti nuo vakarietiškai perginkluotos ir per kare užsigrūdinusios Ukrainos kariuomenės. Tai nebus lengva, nes visos šios teritorijos yra ilgas ir labai siauras 100 km pločio ruožas, prispaustas prie Azovo ir Juodosios jūros. Pakaks vieno ryžtingo ukrainiečių kontrpuolimo, kad jis būtų perkirstas. Tuomet Krymo karinė padėtis taptų labai nepatikima.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių