Rusų propagandisto nužudymu įtariama D. Trepova prabilo (vaizdo įrašas)

Rusijos policija pirmadienį sulaikė moterį, galimai atnešusią bombą, kuriai sprogus žuvo garsus karo temomis rašydavęs ir Maskvos karą Ukrainoje tvirtai rėmęs tinklaraštininkas.

40 metų Vladleno Tatarskio nužudymu įtariama Darja Trepova sulaikyta, pranešė Rusijos Tyrimų komitetas.

Pasak rusų pareigūnų, V. Tatarskis žuvo sekmadienį, kai vadovavo diskusijai vienoje kavinėje prie Nevos upės istorinėje Sankt Peterburgo širdyje. Dar daugiau kaip 30 žmonių per sprogimą buvo sužeisti, 10-ies iš jų būklė tebėra sunki.

Rusijos naujienų pranešimuose sakoma, kad bomba buvo paslėpta tinklaraštininko biuste, kurį įtariamoji jam padovanojo prieš pat sprogimą.

Vidaus reikalų ministerija vėliau pirmadienį pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame D. Trepova sako atnešusi tą statulėlę į kavinę.

„Aš atnešiau statulėlę, kuri sprogo“, – po suėmimo paskelbtame vaizdo įraše sakė mergina. Paklausta, kas jai davė tą biustą, ji atsakė, kad pasakys vėliau.

Rusijos vidaus reikalų ministerija įtariamąja paskelbė 26 metų D. Trepovą, Sankt Peterburgo gyventoją. Anksčiau ji buvo sulaikyta dėl dalyvavimo antikariniuose mitinguose.

Vėlai sekmadienį naujienų agentūra „Interfax“ buvo pranešusi apie jos areštą, bet vėliau paskelbė, kad ji slapstosi, o jos motina ir sesuo buvo iškviestos apklausai.

 

 

Pirmadienį Vidaus reikalų ministerija įtraukė D. Trepovą į ieškomų asmenų sąrašą.

Aš atnešiau statulėlę, kuri sprogo.

„Vorai stiklainyje“

Liudininkai pasakojo, kad įtariamoji per diskusiją uždavė klausimų V. Tatarskiui ir apsikeitė pastabomis su juo. Liudininkės Alisos Smotrovos teigimu, įtariamoji pasakė tinklaraštininkui, kad sukūrė jo biustą, bet apsaugininkai paprašė jos palikti jį prie įėjimo, įtardami, kad tai gali būti bomba. Jie pokštavę ir juokęsi, o tada ji nuėjusi prie durų, paėmusi biustą ir įteikusi jį V. Tatarskiui.

Vaizdo įraše matyti, kaip prieš pat sprogimą V. Tatarskis juokauja apie biustą ir pastato jį ant stalo šalia savęs.

Tyrimų komitetas, kuris imasi sunkių nusikaltimų, pradėjo tyrimą dėl nužudymo.

Atsakomybės niekas viešai neprisiėmė, bet karinėmis temomis rašantys tinklaraštininkai ir patriotizmą demonstruojantys komentatoriai iškart apkaltino Ukrainą ir palygino sprogdinimą su televizijos komentatorės Darjos Duginos nužudymu praėjusį rugpjūtį. Ji žuvo sprogus jos automobilyje padėtai bombai su nuotoliniu valdymu; tuo metu ji važiavo Maskvos pakraštyje.

Rusijos valdžia dėl D. Duginos žūties kaltino Ukrainos karinę žvalgybą, bet Kyjivas neigia, kad yra su tuo susijęs.

D. Duginos tėvas Aleksandras Duginas, nacionalistinių pažiūrų filosofas ir politikos teoretikas, tvirtai remiantis invaziją į Ukrainą, pavadino V. Tatarskį „nemirtingu didvyriu“, žuvusiu tam, kad išgelbėtų rusų liaudį.

Reaguodama į V. Tatarskio žūtį Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova sakė, kad savo veikla jis „pelnė Kyjivo režimo neapykantą“, ir pažymėjo, kad jis ir kiti karinėmis temomis rašantys rusų tinklaraštininkai seniai sulaukia ukrainiečių grasinimų.

Nuo 2022 metų vasario 24-osios, kai Rusija užpuolė Ukrainą, ukrainiečių pareigūnai neprisiima atsakomybės už įvairius gaisrus, sprogimus ir numanomus bandymus nužudyti Rusijoje. Tuo pačiu metu pareigūnai Kyjive sveikina tokius incidentus ir tvirtina, kad Ukraina turi teisę rengti atakas Rusijoje.

Ukrainos prezidento padėjėjas Mychaila Podoliakas incidentą, per kurį žuvo V. Tatarskis, priskyrė vidaus neramumams.

„Vorai stiklainyje ėda vienas kitą, – vėlai sekmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ angliškai parašė M. Podoliakas. – Kada vidaus terorizmas taps vidaus politinių kovų instrumentu, buvo tik laiko klausimas.“

V. Tatarskis, kurio tikrasis vardas ir pavardė buvo Maksimas Fominas, turėjo daugiau nei 500 000 sekėjų „Telegram“ tinkle ir rėmė Rusijos kampaniją Ukrainoje. Jis reguliariai rengdavo pranešimus iš Ukrainos.

V. Tatarskis gimė Ukrainos rytiniame Donbaso regione, dirbo anglių šachtose, vėliau ėmėsi baldų verslo. Susidūręs su finansiniais sunkumais jis apiplėšė banką ir buvo nuteistas kalėti. 2014-aisiais Donbase kilus Rusijos remiamų separatistų sukilimui, kelios savaitės po Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos, jis pabėgo ir prisidėjo prie separatistų sukilėlių, kovojo fronto linijoje. Po kurio laiko V. Tatarskis ėmėsi rašyti tinklaraštį.

„Idiotiška situacija“

Rusijos antiteroristinių tyrimų tyrėjai dėl bombos sprogimo, per kurį žuvo garsus karinėmis temomis rašydavęs rusų tinklaraštininkas, pirmadienį apkaltino Ukrainos saugumo tarnybas ir „agentus“, susijusius su opozicijos lyderiu Aleksejumi Navalnu.

„Šią teroristinę ataką suplanavo Ukrainos saugumo tarnybos, padedant agentams, dirbantiems su vadinamuoju Kovos su korupcija fondu“, – paskelbė Rusijos kovos su terorizmu komitetas, paminėdamas A. Navalno organizaciją.

Garsus karo temomis rašydavęs ir Maskvos karą Ukrainoje tvirtai rėmęs tinklaraštininkas Vladlenas Tatarskis žuvo Sankt Peterburgo mieste esančioje kavinėje sekmadienį sprogus bombai.

Rusijos policija pirmadienį sulaikė Darją Trepovą, įtariamą atnešus bombą V. Tatarskiui.

Kovos su korupcija fondo (FBK) direktorius Ivanas Ždanovas platformoje „Telegram“ atmetė Rusijos valdžios kaltinimus.

„Iš pranešimų greitai tapo aišku, kad jie ketina mesti kaltinimus FBK. Ir čia susiklostė gana idiotiška situacija. Neigti, kad mes tai padarėme, yra idiotiška. Žinoma, kad mes tuo neužsiimame. Nepaneigti – o kas, jei kas nors pamanys, kad mes tikrai tai padarėme?“ – rašė jis.

„Visa tai, kas vyksta, leidžia manyti, kad iš tikrųjų tiesiog FSB (Federalinės saugumo tarnybos) vyrukai patys likvidavo šį propagandistą. Jie tai daro nuo 2014-ųjų: nuodija ir žudo vieni kitus, – teigė I. Ždanovas. – Tiesiog ne visi atvejai yra vieši. O šiandien jiems labai patogu čia prirašyti ir FBK. Reikia ne tik išorinio absoliutaus priešo Ukrainos pavidalu, bet ir vidinio – Navalno komandos pavidalu.“


Šiame straipsnyje: Darja Trepovarusų propagandistassprogimasapklausakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

litovcui, žydšaudžių vaikui

litovcui, žydšaudžių vaikui portretas
jei tavo motina nebūtų turėjusi lytinių santykių su asilais, kvailų klausimų neuždavinėtum.. Paskaičiavęs kiek nužudė rusai (sojūzas tai ne Rusija) kiek nužudė jankiai - pamatytum kad rusam iki jankių gerokai toliau negu iki Mėnulio.

jūs man papasakokit naiviam litovcui gimusiam tarybų sąjūze

jūs man papasakokit naiviam litovcui gimusiam tarybų sąjūze portretas
kodėl tos velnių ištvos maskvos niekas nebombarduoja, kodėl ta išsigimėlių ir urodų babkių gaminimo mašina vis dar gyva

skiep

skiep portretas
gales dabar putyno rojuj plest ir zudyt,vargdienis.
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių