Rusija vengia kelti pajėgas į Kurską – kariauja tuo, kas po ranka

  • Teksto dydis:

Rusijos valdžia, reaguodama į tebesitęsiantį Ukrainos puolimą Kursko srityje, kuria naujus savanorių teritorinės gynybos dalinius, o tai rodo, kad Vladimiras Putinas nenori plačiau priešintis puolimui, pavyzdžiui, skelbiant visuotinę mobilizaciją, baimindamasis visuomenės nepasitenkinimo arba poreikio dideliu mastu permesti karius, nes tai sutrikdytų pačios Rusijos puolimą rytų Ukrainoje.

Taip teigia analitinis centras Karo studijų institutas (ISW).

Naujausiame ISW analitikų pranešime pažymima, kad rugpjūčio 29 dieną Kursko srities gubernatorius Aleksejus Smirnovas viešai paskelbė apie „BARS-Kursk“ (BARS reiškia Rusijos kariuomenės kovinį rezervą) savanorių dalinio kūrimą, teigdamas, kad pagrindinė jo funkcija bus „užtikrinti saugumą“ Kursko srityje ir pasienio kaimų perkėlimą neapibrėžtoje ateityje.

Pasak A. Smirnovo, būrys bendradarbiaus su Rusijos kariuomene ir kovos su terorizmu operatyvine valdyba, kuri prižiūri Rusijos vykdomus atsakomuosius veiksmus Kursko srityje, taip pat teiks humanitarinę pagalbą pasienio gyvenviečių gyventojams.

A. Smirnovo teigimu, savanoriai pasirašys šešių mėnesių trukmės kontraktus, bus apmokyti ir gaus visus „būtinus“ ginklus savo pareigoms atlikti. Rugpjūčio 24 dieną Kursko srities pareigūnai išplatino būrio narių verbavimo skelbimą. Ukrainos Charkivo pajėgų grupuotės atstovas spaudai pulkininkas Vitalijus Sarancevas pranešė, kad Rusijos valdžia taip pat formuoja „BARS-Briansk“ ir „BARS-Belgorod“ būrius ir kad šie trys būriai rems Rusijos Šiaurės pajėgų grupuotę. V. Sarancevas apskaičiavo, kad iš viso trijuose būriuose tarnaus 4 921 savanoris.

„Šių naujų BARS (Rusijos kariuomenės kovinio rezervo) savanorių būrių formavimas atitinka akivaizdžią Kremliaus strategiją vengti perdislokuoti į Kursko sritį patyrusius ar Pokrovsko bei Torecko kryptimis besiveržiančius kovinius dalinius, nes baiminamasi, kad sulėtės Rusijos puolamųjų operacijų tempas šiose prioritetinėse kryptyse“, – mano analitikai.

ISW pažymi, kad V. Putinas nuosekliai remiasi savanorių ir nereguliariosiomis formuotėmis, siekdamas sušvelninti Rusijos gyvosios jėgos trūkumą karo metu, ir vengia skelbti visuotinę mobilizaciją ar dar vieną dalinės mobilizacijos etapą, nes abu šie veiksmai būtų labai  nepopuliarūs Rusijos visuomenėje.

„Beveik neabejotinai Putinas ir toliau nenorės skelbti visuotinės mobilizacijos ir greičiausiai toliau remsis nereguliariaisiais junginiais, kad išspręstų Ukrainos įsiveržimo į Kursko sritį problemą, kol Rusijos puolamosios operacijos rytų Ukrainoje nepasieks kulminacijos – tuomet Putinas gali apsvarstyti galimybę iš šių krypčių permesti efektyvesnes kovines Rusijos pajėgas, kad išstumtų ukrainiečių dalinius atgal per sieną“, – apžvalgoje rašė analitikai.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, JAV Centrinė žvalgybos agentūra mano, kad Rusija pradės kontrpuolimą ir bandys susigrąžinti teritoriją Kursko srityje, kurią dabar kontroliuoja Ukraina, bet pažymi, kad rusams tai bus sudėtinga užduotis.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeKurskasRusijos gynyba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių