Rusija septyneriems metams įkalino homoseksualią menininkę A. Skočilenko

Rusija ketvirtadienį septyneriems metams kalėjimo už dezinformacijos apie kariuomenę skleidimą nuteisė menininkę Aleksandrą Skočilenko, kuri kelias prekybos centrų kainų etiketes pakeitė žinutėmis, kritikuojančiomis Rusijos karą Ukrainoje.

33 metų moters, vardu Saša, atvejis – naujausias tarp tūkstančių rusų, kurie buvo sulaikyti, įkalinti arba nubausti baudomis už tai, kad pasisakė prieš plataus masto Maskvos karinę intervenciją.

Teisėjai Oksanai Demiaševai perskaičius nuosprendį, A. Skočilenko šalininkai teismo salėje šaukė „gėda“ ir „mes su tavimi, Saša“, pranešė AFP žurnalistas, dalyvavęs skelbiant nuosprendį.

Kiekvienas žmogus šioje salėje nori tik vieno dalyko – taikos. Kam kovoti?

A. Skočilenko vilkėjo spalvingus marškinėlius su didelės raudonos širdies atvaizdu, o teismo posėdžio metu rankomis darė širdies formą ir šypsojosi šalininkams. „Kiekvienas žmogus šioje salėje nori tik vieno dalyko – taikos. Kam kovoti?“ – sakė ji baigiamojoje kalboje.

„Penkios popieriaus skiautės“

A. Skočilenko buvo sulaikyta praėjusių metų balandį, maždaug tuo metu, kai Rusija brutaliai apsupo Ukrainos Mariupolio uostamiestį.

Menininkė, kuri yra atvira homoseksualė, taip pat sakė, kad „neapykanta mažumoms“ giliai konservatyvioje Rusijoje gali padėti paaiškinti prieš ją pradėtą teismo procesą.

Ne Saša turėtų sėsti į kalėjimą, o žmonės, kurie ją nuteisė.

„Ne Saša turėtų sėsti į kalėjimą, o žmonės, kurie ją nuteisė“, – po nuosprendžio paskelbimo AFP sakė 20-metis Antonas, kuris atsisakė nurodyti savo vardą ir pavardę, motyvuodamas saugumo sumetimais.

Su opozicine partija „Jabloko“ siejamas politikas Borisas Višnevskis AFP žurnalistui teismo sprendimą pavadino „kerštu“. „Tikėkimės, kad kada nors švytuoklė pakryps į kitą pusę“, – pridūrė jis.

Ankstesniame teismo posėdyje A. Skočilenko sakė: „Tiesiog norėjau sustabdyti karą. Tokia buvo mano motyvacija“.

Praėjusių metų kovo 31 dieną A. Skočilenko pakeitė penkias kainų etiketes vieno didžiausių Rusijos prekybos centrų tinklo parduotuvėje Sankt Peterburge.

Vienoje iš žinučių buvo teiginiai apie Rusijos smūgį teatrui Mariupolyje, per kurį, kaip pranešama, žuvo šimtai žmonių. Ant kitų etikečių buvo parašyta „Šio karo kaina – mūsų vaikų gyvybės“ ir „Putinas jau 20 metų meluoja mums iš televizijos ekranų“.

Apie sukeistas etiketes policijai pranešė pagyvenęs pirkėjas.

Žmogaus teisių gynimo grupė „Memorial“ (dabar Rusijoje uždrausta) teigė, kad policija 10 dienų tardė prekybos centro darbuotojus ir tikrino apsaugos kamerų įrašus, kol surado ir areštavo A. Skočilenko jos bute.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Visus

Visus portretas
Juos reikia izoliuoti

IR VĖL PAVARDĖ BAIGIASI ANT "O"

IR VĖL PAVARDĖ BAIGIASI ANT "O" portretas
"Vsiakoje govno končajetsia na "O"....Skočilenko, Simonko....

Mano manymu

Mano manymu  portretas
labai teisingai padarė ,tik galėjo duoti 15 metų
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių