Rusija pratęsė areštą Ukrainos jūreiviams

  • Teksto dydis:

Maskvos teismas trečiadienį pratęsė areštą pernai netoli Rusijos aneksuoto Krymo sulaikytiems Ukrainos jūreiviams, abiem kaimynėms vedant sudėtingas derybas dėl apsikeitimo kaliniais.

Maskvos Lefortovo rajono teismas nutarė, kad 24 jūrininkai turi būti laikomi areštinėje dar tris mėnesius – iki spalio 24 dienos.

Po posėdžio jūreiviai buvo palydėti iš teismo salės kaukėtų saugumo pareigūnų plojant giminaičiams ir šalininkams.

Giminaičiai mūvėjo geltonas apyrankes su jūreivių, kuriems gresia šešerių metų laisvės atėmimo bausmė už neteisėtą Rusijos sienos kirtimą, vardais.

Pilnutėlėje salėje jūrininkai, vadinantys save „karo belaisviais, sėdėjo už kaltinamiesiems skirto metalinio narvo grotų.

Ukrainos užsienio reikalų ministro pavaduotoja Olena Zerkal pasmerkė teismo sprendimą pratęsti areštą jūreiviams ir pareiškė, kad tai apsunkins „diplomatų sudėtingą darbą“ per šiuo metu vedamas derybas.

Sulaikyti ukrainiečiai kalinami nuo praėjusių metų lapkričio, kai prie Krymo krantų buvo perimti jų trys laivai. Šis incidentas buvo pavojingiausia per pastaruosius kelerius metus Rusijos ir Ukrainos tiesioginė konfrontacija.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Ukrainos naujasis lyderis Volodymyras Zelenskis praėjusią savaitę pirmąkart kalbėdamiesi telefonu aptarė galimybę apsikeisti kaliniais.

Ukrainiečių prezidentūros aukšto rango pareigūnas Vadymas Prystaika antradienį Kijeve pareiškė, kad Rusija ir Ukraina sutiko ateinantį mėnesį apsikeisti keliais belaisviais.

„Neprarandame vilties“

„Aš esu pasiruošusi laukti tiek, kiek reikalinga; svarbiausia, kad visa tai baigtųsi gerai“, – teisme kalbėjo Natalija Mokriak, vieno iš sulaikytų laivų vado motina.

„Neprarandame vilties, – prieš posėdį sakė Iryna Gužanska, kurios vyras Jurijus Budzyla yra vienas iš kalinių. – Jie nepadarė nieko bloga.“

Advokatas Nikolajus Polozovas, vadovaujantis gynybos komandai, nedetalizuodamas nurodė, kad Rusija ir Ukraina derasi dėl galimo apsikeitimo kaliniais.

Posėdyje dalyvavusi Ukrainos žmogaus teisių komisarė Liudmyla Denysova, patvirtino, kad šiuo metu vyksta derybos dėl jūrininkų ir kitų ukrainiečių „paleidimo“.

Antradienį komisarė ir jos kolegė iš Rusijos Tatjana Moskalkova apsikeitė kalinių sąrašais.

Anot L. Denysovos, Kijevo pateiktą sąrašą sudaro „150 bylų“.

Tarp žymiausių Rusijoje kalinčių ukrainiečių yra režisierius Olehas Sencovas, atliekantis 20 metų laisvės atėmimo bausmę vienoje kolonijoje šalies šiaurėje.

Pernai jis buvo paskelbęs bado streiką, per kurį 145 dienas ištvėrė be kieto maisto.

V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas trečiadienį patvirtino, kad apsikeitimas kaliniais su Kijevu yra „įrašytas į darbotvarkę“.

Kalbėdamas prieš teismo posėdį N. Polozovas pareiškė, kad Rusija greičiausiai pratęs areštą jūreiviams ir pavadino tokius ketinimus „manevru, kuriuo siekiama pademonstruoti padėties kontrolę“.

„Politinės valios stoka“

Teisininkas užsiminė, kad Maskva galėtų paleisti jūrininkus kurią nors dieną po sekmadienį Ukrainoje vyksiančių parlamento rinkimų.

„Tikiuosi, kad jūreiviai bus paleisti prieš teismo proceso pradžią“, – žurnalistams sakė N. Polozovas.

„Vienintelis dalykas, kuris skiria jūreivius nuo laisvės yra politinės valios stoka tarp Rusijos vadovų“, – pridūrė jis.

Vis tik sulaikytųjų advokatai neatmetė galimybės, kad jūrininkams iš pradžių teks stoti prieš teismą.

Kaip naujienų agentūrai AFP sakė teisininkas Ilja Novikovas, teismo procesas gali prasidėti rugsėjį ir tęstis iki lapkričio mėnesio.

Jis pridūrė, kad jis gali būti surengtas Rusijos aneksuotame Kryme, o tai apsunkintų diplomatams ir žurnalistams galimybes dalyvauti posėdžiuose.

I. Novikovas perspėjo, kad derybos dėl apsikeitimo kaliniais gali neduoti norimo rezultato.

„Niekas nenori žengti pirmojo žingsnio, – pareiškė jis.

Antradienį JAV specialusis pasiuntinys Ukrainai Kurtas Volkeris paragino Rusiją sutikti apsikeisti kaliniais su Ukraina.

„Jei (iniciatyva) bus sėkminga, ji atspindės tiesioginės prezidentų Zelenskio ir Putino sąveikos rezultatus“, – parašė jis tviteryje.

Lapkričio mėnesį Rusijos pasieniečiai apšaudė tris ukrainiečių laivus, mėginusius per Kerčės sąsiaurį perplaukti iš Juodosios jūrą į Azovo jūrą.

Maskva paskelbė, kad jūrininkai bus teisiami už Rusijos sienos kirtimą be leidimo.

Rusija ir Ukraina konfliktuoja nuo 2014 metų, kai Maskva aneksavo Krymą ir pradėjo remti separatistus Rytų Ukrainoje.

Per šį konfliktą žuvo jau daugiau nei 10 tūkst. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lt

Lt portretas
Krw kiek vatos!

Pasienio pazedima

Pasienio pazedima portretas
Galvas kapuoti reikia

Klaipeda

Klaipeda portretas
Teisingai,nera ko kesintis i svetima teritorija
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių