Po galimos cheminės atakos Mariupolyje – jokio atsako: kodėl Vakarai tyli?

  • Teksto dydis:

Pasaulinė cheminių ginklų priežiūros institucija yra susirūpinusi dėl pranešimų apie cheminio ginklo panaudojimą Mariupolyje, praneša LNK.

Ukrainos kariuomenė tvirtina, kad cheminis ginklas Ukrainoje tikrai buvo panaudotas, nors amerikiečiai tokio fakto nepatvirtino, bet valstybės sekretorius Antony Blinkenas tikina turintis įtikinamos informacijos, kad tokie ginklai gali būti panaudoti siekiant galutinai užimti Mariupolį. 

Britai teigia, kad tokiems faktams pasitvirtinus bus reaguojama ryžtingai ir svarstomos visos galimybės.

Vakarai tyli, nes neturi pakankamai įrodymų

Anot KTU politologo dr. Ainiaus Lašo, Vakarai nesiima konkrečių veiksmų, nes neturi patvirtintos informacijos ir nėra užtikrinti dėl cheminio ginklo paleidimo Mariupolyje.

Vakarai laukia kažkokios „cheminės Bučos“, t. y. kai bus akivaizdu, matysime nuotraukas žmonių, mirusių nuo cheminės atakos ir tada bus imamasi veiksmų.

„Šiuo atveju Vakarai tiesiog neturi tikslios informacijos arba neturi, kaip jos patikrinti. Matome, kad tos atakos pasekmės irgi nėra aiškios žmonių gyvybių prasme, tai tas neapibrėžtumas komplikuoja aiškesnį Vakarų atsaką, nes trūksta užtikrintumo. Iš kitos pusės, tai padeda Rusijai, nes tai tarsi pirmas testas, kuris praeitas, nes Vakarai laukia kažkokios „cheminės Bučos“, t. y. kai bus akivaizdu, matysime nuotraukas žmonių, mirusių nuo cheminės atakos ir tada bus imamasi veiksmų. Vakarai reaguoja atsargiai, tarsi laukdami didesnės tragedijos“, – teigė dr. A. Lašas.

193 valstybės, įskaitant Rusijos Federaciją ir Ukrainą, yra pasirašiusios nenaudoti cheminio ginklo dar 1997-aisiais. Pasaulinė cheminių ginklų priežiūros institucija, deja, nelabai turi galios kažką padaryti Rusijai dėl sutarties nesilaikymo.

„Akivaizdu, kad tokia organizacija negalėtų nieko padaryti Rusijai, nes tai vis dėlto yra tarptautinis susitarimas, kurio įgyvendinimas yra priklausomas nuo valstybių narių geranoriškumo, atvirumo ir sutikimo su tam tikromis taisyklėmis. Šiuo atveju mes matome, kad Rusija jokių taisyklių nepriima arba priima tik tas, kurios yra palankios jai pačiai. Nemanau, kad čia yra tas sankcionavimo mechanizmas, kuris suveiktų, bet turim pripažinti, kad nėra aiškumo, kas buvo ten panaudota, nėra aiškių vizualinių įrodymų, kad žmonės nukentėjo“, – kalbėjo politologas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Ukraina sulaikė Kremliui artimą ir valstybės išdavimu kaltinamą oligarchą V. Medvečiuką, kurį buvo siūloma iškeisti į belaisvius ukrainiečius, tačiau abejotina, kad Vladimirui Putinui tokie mainai aktualūs.

„Sunku spręsti apie asmeninius santykius ir jų svarbą pačiam V. Putinui ir jo režimo šalininkams, bet nemanau, kad V. Putinas rinktųsi tokius mainus, nes čia problematika ir tikslai nėra kažkokie asmeniniai ar susiję su konkrečiais asmenimis. Mes matome, kad Rusija siekia rimtesnių tikslų: siekia paimti kiek galima daugiau Pietinės, Pietrytinės Ukrainos ir tada tai naudoti kaip svertą kažkokiose derybose ar tiesiog įsitvirtinti ten ir maksimaliai bandyti susilpninti Ukrainą“, – Rusijos veiksmus analizavo dr. A. Lašas.

Anot politologo, Ukraina dabar labiausiai vertina paramą veiksmais, o ne žodžiais, nes „susirūpinimo“ išreiškimas tiesiogiai kariauti nepadeda.

Mariupolis sulaukė pastiprinimo

Anot atsargos pulkininko Vaidoto Malinionio, į suniokotą Mariupolį pagaliau atvyko pastiprinimas, tačiau nėra aišku, kokio jis dydžio.

„Ukrainos prezidento patarėjas Oleksijus Arestovičius „Facebook“ paskelbė informaciją, kad Mariupolyje Azovo kovotojai gavo pastiprinimą, tai čia kaip ir gera žinia. Jis rašo, kad tai yra ganėtinai didelis pastiprinimas, galbūt ir kovotojų, ir kažkokios ginkluotės padaugėjo, sunku pasakyti. O. Arestovičius rašė, kad rizikuodami jie tą darė. Be abejo, jie yra apsupti, bet kiekvienoje apsuptyje yra ir tarpai“, – teigė V. Malinionis.

Sulaikytas oligarchas V. Medvečiukas yra artimas V. Putino žmogus.

„Žinant tai, kad V. Putinas yra V. Medvečiuko dukros krikštatėvis, kas rodo jų artimą ryšį, šitas oligarchas yra labai aukštos vertės taikinys, jo paėmimas yra didelė sėkmė Ukrainos pusėje ir derėtis dėl jo reikia“, – sakė atsargos pulkininkas.

Rusija, paskelbdama apie galimą cheminį išpuolį Mariupolyje, galimai tikrino, kokia bus pasaulio reakcija.

Gali būti, kad čia buvo bandoma žiūrėti, kokia bus pasaulio reakcija į cheminio ginklo panaudojimą.

„Cheminis ginklas panaudotas, mirčių nėra, kiek žinoma, nukentėjo trys Azovo kariai, jie patyrė tam tikrus dirginimus, apie sužalojimus nerašoma, tai pats faktas, kad buvo kažkas panaudota, yra, bet teigti, kad buvo panaudota kovinė cheminė medžiaga, tikrai negalime. Iš Rusijos pusės buvo viešas įspėjimas, kad reikėtų Azovo vyrus naikinti būtent tokiomis cheminėmis medžiagomis, kaip „Kurmis“. Gali būti, kad čia buvo bandoma žiūrėti, kokia bus pasaulio reakcija į cheminio ginklo panaudojimą. Ta reakcija buvo iš Jungtinės Karalystės ir JAV ir buvo pasakyta, kad visi sprendimai dabar „ant stalo“, jeigu pasitvirtins, kad kažkokia cheminė medžiaga buvo panaudota. Teigti, kad buvo panaudotas masinio naikinimo ginklas negalima, nes nėra pasekmių – žuvusių žmonių“, – aiškino V. Malinionis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Luhansko ir Donetsko srityse yra telkiama šimtatūkstantinė Rusijos armija, tačiau didelė dalis karių Ukrainoje kaunasi nuo pat karo pradžios, yra išsekę ir praradę nemažai karinės technikos.

„Armija telkiama, bet reikia neužmiršti, kad tokios kokybės, kokią jie turėjo vasario 24 dieną, jie nebeturės, kadangi dalis tų karių yra atitraukti iš Kyjivo srities, jie yra smarkiai sumažėję, apšaudyti ir technikos neturi. Toks pergrupavimas tikrai kokybės neduos. Mariupolyje situacija – labai bloga, tačiau patys ukrainiečiai pripažįsta, kad tai yra strateginis taškas. Jeigu Rusijai pavyktų pilnai pralaužti pasipriešinimą, jie galėtų efektyviau naudoti savo pajėgas ir vystyti savo puolamuosius veiksmus. Klausimas, ar Rusijai pavyks su tom pergrupuotom, iš likučių surinktom pajėgom organizuoti efektyvų puolimą“, – kalbėjo V. Malinionis.

Anot ukrainiečių, Kharkove esantys kariai – gerai pasiruošę.

„Rusijai užimti Kharkovo, kaip ukrainiečiai sako, nėra šansų, nes jis labai gerai įtvirtintas ir gynyba labai gerai organizuota“, – teigė atsargos pulkininkas.

Pasak V. Malinionio, ukrainiečiai per dieną praranda po keletą priešlėktuvinių gynybos sistemų, todėl jos iš Vakarų turėtų būti tiekiamos nuolat. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių