Raudonojoje jūroje triskart užpultas tas pats laivas, įtariami Jemeno husiai

  • Teksto dydis:

Raudonojoje jūroje vienas laivas antradienį buvo užpultas mažiausiai tris kartus, o atsakomybė tikriausiai tenka Jemeno husiams, sakė pareigūnai.

Išpuoliai įvykdyti tuo metu, kai regione auga įtampa, nes pagrindinis husių rėmėjas Iranas ir jo sąjungininkai žada keršyti Izraeliui už Libano grupuotės „Hezbollah“ aukšto rango vado Fuado Shukro ir „Hamas“ politinio lyderio Ismailo Haniyeh nužudymus. Dėl jų Teheranas kaltina žydų valstybę.

Beveik metus trunkantys husių išpuoliai Raudonojoje jūroje sutrikdė metinį 1 trln. JAV dolerių (910 mlrd. eurų) vertės prekių srautą šiuo jūrų keliu, kuris yra labai svarbus prekybai tarp Azijos, Europos ir Artimųjų Rytų.

Britų Karališkojo karinio jūrų laivyno vadovaujama Jungtinės Karalystės jūrų prekybos operacijų agentūra (UKMTO) nurodė, kad pirmiausia laivas buvo užpultas netoli jo detonuojant sprogmenį.

Tuomet prie laivo priartėjo įtartinas laivelis ir įvyko antras sprogimas.

Apie išpuolius pranešė ir privati saugumo įmonė „Ambrey“, nurodydama, kad šalia laivo įvyko du sprogimai.

Trečioji ataka buvo įvykdyta po kelių valandų antradienį, maždaug už 180 km į šiaurės vakarus nuo husių kontroliuojamo al Chudaidos uostamiesčio, pareiškė UKMTO. Teigiama, kad laivą atakavo bombų prikrautas antvandeninis dronas, bet jį sunaikino laive buvusios privačios saugumo pajėgos.

„Ambrey“ pridūrė, kad visos trys atakos buvo nukreiptos prieš tą patį laivą.

Pasak UKMTO, kitas laivas, esantis už maždaug 179 km nuo al Chudaidos, po kurio laiko taip pat pranešė apie sprogimus netoli jo.

Nė vienas iš šių incidentų nepadarė žalos, jokie žmonės nebuvo sužeisti.

Husiai šių išpuolių kol kas nekomentavo. Neretai Jemeno sukilėliai apie tokius incidentus informuoja praėjus kelioms dienoms.

Husiai nuo spalio rengia išpuolius prieš su Izraeliu susijusią laivybą Raudonojoje jūroje ir Adeno įlankoje, taip rodydami paramą Gazos Ruožui, kur vyksta Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ karas. Pranešama, kad nuo to laiko raketomis ir dronais buvo apšaudyta daugiau kaip 70 laivų.

Be to, per šiuos išpuolius žuvo keturi jūreiviai, husiai užėmė vieną laivą, o dar du nuskandino. Kitais atvejais JAV vadovaujama koalicija Raudonojoje jūroje perimdavo raketas ir dronus arba jie tiesiog nepasiekdavo taikinių.

Husiai teigia, kad savo išpuoliais siekia daryti spaudimą Izraeliui, kad šis nutrauktų karą prieš „Hamas“ Gazos Ruože, per kurį žuvo daugiau kaip 39 tūkst. palestiniečių.

Tačiau daugelis užpultų laivų nėra susiję su daugiau kaip 10 mėnesių trunkančiu konfliktu palestiniečių anklave. Kai kurie šių laivų plaukė į Iraną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Husiai issiaiskino kad laive buvo priemones palestinieciams zudyti, kurios keliavo i izraeli....

Tadas ukrainos laikrascio zurnalistui

Tadas ukrainos laikrascio zurnalistui portretas
O tu izraelio veliava issikabink.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių