R. T. Erdoganas Maskvai ir Kyjivui pasiūlė sudaryti komisiją dėl Kachovkos užtvankos

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) per pokalbius su Rusijos ir Ukrainos prezidentais pasiūlė sudaryti tarptautinę komisiją Ukrainos Kachovkos užtvankos sugriovimui ištirti, trečiadienį pranešė jo biuras.

Rusija ir Ukraina kaltina viena kitą dėl šios užtvankos susprogdinimo antradienį.

Po R. T. Erdogano pokalbio su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu jo biuras paskelbė, kad jis pasiūlė sudaryti komisiją, kurioje dirbtų ekspertai iš Rusijos ir Ukrainos, Jungtinių Tautų ir tarptautinės bendruomenės, įskaitant Turkiją.

R. T. Erdoganas šį pasiūlymą pateikė ir per pokalbį su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

V. Putinui jis nurodė, jog labai svarbu nuodugniai ištirti Kachovkos užtvankos susprogdinimą, kad nekiltų jokių papildomų klausimų.

Ši užtvanka buvo pastatyta ant Dnipro upės. Susidaręs rezervuaras tiekia aušinimo vandenį Rusijos okupuotai Zaporižios atominei elektrinei.

Kachovkos hidroelektrinė yra Rusijos okupuotoje Pietų Ukrainos dalyje. Dėl užtvankos sunaikinimo tūkstančiai civilių gyventojų tiek Kyjivo kontroliuojamame dešiniajame Dnipro krante, tiek rusų okupuotame kairiajame krante buvo priversti palikti savo namus, nes buvo užtvindyti didžiuliai žemupio plotai. Taip pat baiminamasi ekologinių padarinių.

V. Zelenskis sakė, kad Turkijos prezidentui kalbėjo apie Kachovkos užtvankos griūties humanitarines ir ekologines pasekmes.

Ukrainos lyderis taip pat socialiniame tinkle „Twitter“ angliškai parašė nusiuntęs R. T. Erdoganui skubių Ukrainos poreikių, susijusių su katastrofos padarinių likvidavimu, sąrašą.

Tuo metu Kremlius pranešė, kad V. Putinas Turkijos prezidentui telefoninio pokalbio metu pareiškė, kad Kachovkos užtvankos užpuolimas buvo barbariškas aktas, sukėlęs pavojų žmonėms ir ekologijai.

Tai pirmoji vieša Rusijos prezidento reakcija į šį įvykį.

NATO narė Turkija palaiko gerus santykius ir su Maskva, ir su Kyjivu.


Šiame straipsnyje: Recepas Tayyipas Erdoganaskaras UkrainojeKachovkos užtvanka

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių