PSO: kasmet pasaulyje nuskęsta 236 tūkst. žmonių

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, kasmet pasaulyje nuskęsta daugiau kaip 236 tūkst. žmonių, ir tai yra trečia pagal dažnumą mirtina trauma. PSO ragina dėti pastangas sumažinti šį skaičių. PSO pranešimas paskelbtas pirmadienį, minint Pasaulinę skendimų prevencijos dieną.

Skendimas yra viena iš pagrindinių 1–24 metų vaikų ir jaunuolių mirties priežasčių visame pasaulyje. Kasmet nuskęsta apie 236 tūkst. žmonių. Daugiau nei 90 proc. mirčių paskendus įvyksta mažas ir vidutines pajamas gaunančiose šalyse, o didžiausias pavojus kyla vaikams iki penkerių metų, nurodė PSO.

Mirtys dažnai susijusios su kasdiene įprastine veikla, tokia kaip maudynės, semiant vandenį naudojimui namuose, kelionės valtimis ar keltais ir žvejyba. Sezoniniai ar ekstremalūs oro reiškiniai, pavyzdžiui, musonai, taip pat yra dažna skendimų priežastis.

„Daugelio šių mirčių galima išvengti pasitelkus įrodymais pagrįstus mažai kainuojančius sprendimus“, – sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas ir išvardino priemones, kurių gali imtis asmenys, organizacijos ir vyriausybės. Tai – fiziniai barjerai, neleidžiantys žmonėms įkristi į vandenį, žmonių mokymas gelbėjimo technikų, plaukimo pamokos ir saugios dienos priežiūros vaikams organizavimas, valčių ir keltų transporto reguliavimas bei potvynių rizikos valdymas.

PSO ragina žmones visame pasaulyje lankyti plaukimo pamokas ir perspėti artimuosius bei draugus laikytis saugumo reikalavimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių