Propagandos mašiną naudoja, kaip gali: įkaite okupantai laiko Ukrainoje sužeistą nėštukę

  • Teksto dydis:

Dar kovo pradžioje Mariupolio uostamiesčio gimdymo namus suknežino Rusijos aviacijos smūgis. Propagandos mašina jau tada buvo įjungta, praneša LNK.

Rusija suskubo iš viso neigti, kad meta bombas ant ligoninių, po to staiga ėmė teigti, kad sužalota nėščioji Mariana – aktorė. Rusų ruporai, paėmę jos nuotraukas iš instagramo, ėmė kurti versijas, kad ji žaizdas net nusipaišė it grimą, mat ji – grožio tinklaraštininkė.

Rusijos ambasada Jungtinėje Karalystėje tviteryje skelbė, kad ši ligoninė jau ilgai neveikė, o nuotraukos – sufabrikuotos. Melams neišdegus, Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas pripažino: rusų pajėgos išties atakavo gimdymo namus ir netgi tyčia, o pasiteisinimas – jose neva buvo Ukrainos nacionalistų bazė, veikė Azovo batalionos.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Mariana netrukus pagimdė. Pasak Ukrainos savanorių, buvo bandoma per miesto apsiaustį žūtbūt jauną motiną su kūdikiu išgabenti į Ukrainos kontroliuojamą teritoriją, bet ją išsivežė okupantai – galbūt gilyn į separatistų kontroliuojamą Donecko rajoną.

Pasodinta prieš Rusijos kameras, moteris buvo priversta atkartoti Rusijos propagandos naratyvą, kad gimdymo namuose veikė kovotojai. Moters akyse – baimė, ji prievarta bando išspausti šypsnį.

Bijau, kad su Mariupoliu bus baigta ir visų kitų lauks tas pats – vaikų, gimdyvių, motinų, senolių.

„Jie jus išmetė iš įranga aprūpintų gimdymo namų į kitus?“ – bruko reporteris.

„Taip, o tuose kituose gimdymo namuose buvo kiti kariai. Atėjo ir, nors tik vienąkart, bet paėmė visą maistą, kuris buvo mums pagamintas“, – sakė įkaite paimta gimdyvė.

„Papasakokite apie tai, kaip įvyko sprogimas“, – tęsė reporteris.

„Nepamenu, kada tiksliai, bet popietę sprogo sviedinys. Aš instinktyviai užsimečiau antklodę. Tada – antras sviedinys. Suzvimbė ausyse, dušo stiklai, pravėriau burną, į mane pataikė stiklo skeveldros“, – atsakė Mariana.

Mariana Vishegirskaya. / Stop kadras

„Su mažyle viskas gerai?“ – klausė reporteris.

„Su ja viskas gerai“, – atsakė moteris.

Rusija perša versiją, kad prieš ligoninę buvo ne antskrydis, o tik sviediniai iš kažkur.

„Žmonės sakė, kad antskrydžio nebuvo. Pasitvirtino mūsų nuomonė – mes negirdėjome ir jie negirdėjo. Sakė, atskriejo sviediniai iš kažkur, kitos vietos, ne iš dangaus“, – šnekėjo gimdyvė.

Bet jai vis išsprūsta tiesa apie karą.

„Bijau, kad su Mariupoliu bus baigta ir visų kitų lauks tas pats – vaikų, gimdyvių, motinų, senolių“, – pridūrė Mariana.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių