Prancūzijos valdžia tikrina mečetes, įtariamas tikinčiųjų radikalizavimu

Prancūzijos valdžia, reaguodama į virtinę islamistų neseniai įvykdytų atakų, nuo  ketvirtadienio pradėjo tikrinti dešimtis mečečių ir kitų musulmonų maldos namų, įtariamų radikalios doktrinos skleidimu, pranešė vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas.

Jis sakė radijui RTL, jog nustačius, kad kurie nors iš 76 patikrintų maldos namų skatina ekstremizmą, jie bus uždaryti.

Šie patikrinimai rengiami vyriausybei reaguojant į dvi Prancūziją sukrėtusias žiaurias atakas: spalio 16 dieną buvo nukirsta galva mokytojui, parodžiusiam savo mokiniams pranašo Mohammedo (Mohamedo) karikatūrų, o spalio 29-ąją trys žmonės buvo nudurti per išpuolį bažnyčioje Nicoje.

G. Darmaninas nepatikslino, kurios religinių apeigų vietos tikrinamos. Regionų saugumo tarnybų vadams išsiųstoje pažymoje, su kuria susipažino ir naujienų agentūra AFP, ministras nurodė 16 adresų Paryžiaus regione ir dar 60 likusioje šalyje.

Trečiadienį jis parašė tviteryje, kad kai kurios mečetės įtariamos „separatizmu“ – šį terminą prezidentas Emmanuelis Macronas yra pavartojęs kalbėdamas apie ultrakonservatyvius musulmonus, besiizoliuojančius nuo prancūzų visuomenės, pavyzdžiui, vesdami savo vaikus į pogrindines mokyklas ar versdami mergaites dėvėti musulmonišką šydą.

Kaip RTL sakė dešiniųjų pažiūrų ministras, faktas, kad tik maža dalis iš maždaug 2 600 musulmonų mečečių Prancūzijoje įtariamos radikalių teorijų skleidimu, rodo, jog „vis dar esame toli nuo plačiai paplitusio radikalizavimo“.

„Beveik visi musulmonai Prancūzijoje gerbia Respublikos įstatymus ir kenčia nuo to [radikalizavimo]", – pareiškė G. Darmaninas.

66 deportacijos

Mokytojo Samuelio Paty, kuris mokiniams rodė Mohammedo karikatūras per pamoką apie žodžio laisvę, nužudymas prie Paryžiaus apylinkėse įsikūrusios mokyklos pribloškė Prancūziją, kur ši ataka buvo palaikyta išpuoliu prieš pačią respubliką.

Reaguodama į šią žmogžudystę valdžia surengė kratas dešimtyse musulmonų asociacijų, sporto grupių ir labdaros organizacijų, įtariamų skatinant ekstremizmą.

Taip pat buvo nurodyta laikinai uždaryti vieną Paryžiaus Panteno priemiestyje esančią didelę mečetę, pasidalinusią tulžingu vaizdo įrašu, kuriame užsipuolamas S. Paty.

Vyriausybė taip pat paskelbė planuojanti paspartinti dėl galimo radikalizmo stebimų nelegalių migrantų deportavimą.

G. Darmanino duomenimis, iš 231 stebimo užsieniečio 66 buvo išsiųsti, apie 50 buvo perkelti į migrantų sulaikymo centrus, o dar 30 buvo skirtas namų areštas.

Ministras paskelbė apie vėliausias griežtas priemones, sulaukęs kritikos lavinos dėl pastangų prastumti įstatymo projektą, kuris sudarytų kliūčių norintiems pranešti apie policijos brutalumo atvejus.

Paviešinus vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip policininkai mušą juodaodį muzikos prodiuserį Michelį Zeclerą, praėjusią savaitę dešimtys tūkstančių prancūzų išėjo į gatves protestuoti prieš G. Darmanino mėginimus naujuoju įstatymu apriboti galimybes filmuoti policijos pareigūnus tarnybos metu.

E. Macrono bendrapartiečiai iš valdančiosios partijos „Respublika, pirmyn“ (LREM) vėliau paskelbė apie planus perrašyti kontroversišką teisės aktą.


Šiame straipsnyje: Prancūzijamečetėsterorizmas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Good news!

jau

jau portretas
seniai reikejo tuos fanatikus pazabot ir isvyt stai kodel turku /sultonas. taip pasiuto ant macrono nors ir ji reikia keisti ;
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių