Nyderlandai po šaudynių tramvajuje: svarstomas teroro motyvas

  • Teksto dydis:

Nyderlandų prokurorai ir policija antradienį pranešė, kad „rimtai“ svarsto versiją, jog vakarykštės šaudynės Utrechto tramvajuje, per kurias žuvo trys žmonės, buvo surengtos turint teroro motyvų.

„Kol kas rimtai svarstomas teroro motyvas. Tai paremta laišku, surastu (įtariamojo) pabėgimo automobilyje tarp kitų daiktų, ir faktinėmis aplinkybėmis“, – sakoma bendrame pranešime.

Nyderlandų premjeras Markas Rutte (Markas Riutė) anksčiau sakė, kad pareigūnai „negali atmesti“ ir kitų motyvų, įskaitant šeimos ginčą, bet policija ir prokurorai antradienį sakė, kad tyrimas krypsta terorizmo motyvų linkme.

Prokurorai taip pat nurodė, jog tyrimas kol kas neatskleidė, kad pagrindinis įtariamasis, 37-erių turkų kilmės vyras, suimtas praėjus kelioms valandoms po šaudynių, būtų pažinojęs kurią nors iš savo aukų.

„Atliekant mūsų tyrimą nebuvo nustatyta jokių sąsajų tarp pagrindinio įtariamojo ir aukų“, – nurodė policija ir prokurorai.

Turkijoje gimusiam pagrindiniam įtariamajam Gokmenui Tanisui (Giokmenui Tanisui) ir dviem 23 ir 27 metų vyrams iš Utrechto skirtas kardomasis kalinimas, jie vis dar tardomi.

Minėtame pareiškime sakoma, kad per šaudymo incidentą žuvo trys žmonės – 19 metų moteris iš netoli Utrechto esančio Vianeno ir du pačiame Utrechte gyvenę 28 ir 49 metų vyrai.

Pranešime nurodoma, kad per pirmadienio incidentą trys žmonės buvo sunkiai sužeisti, o dar keturi asmenys patyrė lengvų sužalojimų. Anksčiau buvo skelbiama apie penkis sužeistuosius.

Olandų ir turkų žiniasklaida anksčiau pranešė, kad šaudynės galimai prasidėjo dėl šeimos narių ginčo.

Visgi pareigūnai kol kas neatmeta ir kitų galimų versijų.

Ginkluoti pareigūnai pirmadienį suėmė G. Tanisą Utrechte po didžiulių gaudynių, per kurias policija socialiniuose tinkluose išplatino jo nuotrauką.

Policija po pirmadienį surengtos atakos aptiko raudoną automobilį „Renault Clio“, kuriuo užpuolikas mėgino pasprukti.

Pasak prokurorų, suimant įtariamąjį buvo aptiktas ir ginklas.

„Jį suimant buvo rastas šaunamasis ginklas“, – pažymima pareiškime.

„Pagerbti aukas“

Gedintys žmonės antradienį dėjo gėles atakos vietoje netoli Spalio 24-osios aikštės.

„Viena aukų buvo mano draugo mergina. Todėl ateiti čia šiandien yra mažiausia, ką galiu padaryti“, – naujienų agentūrai AFP sakė 43 metų Marco van Rooijenas (Markas van Rojenas).

„Atėjau čia pagerbti aukų ir paremti jų šeimų“, – pridūrė 29 metų vietos gyventoja Yvette Koetjeloozekoot (Ivet Kutjelozekot).

Visuose Nyderlanduose ant daugelio pastatų plevėsuoja iki pusės stiebo nuleistos vėliavos.

Teismo ekspertams baigus darbą atakos vietoje ir pašalinus tramvajų, kuriame buvo šaudoma, vėl važinėja viešasis transportas.

M. Rutte pirmininkavo vyriausybės pasitarimui dėl atakos, pakursčiusios susirūpinimą saugumu prieš trečiadienį įvyksiančius Nyderlandų provincijų rinkimus.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) pranešė, kad jo šalies žvalgybos agentūra „tiria šį atvejį“.

„Kai kas sako, kad tai – šeimos reikalas, kai kas – kad tai teroro ataka... Mūsų žvalgybos agentūra tiria šį atvejį“, – pirmadienį vakare televizijai „Ulke TV“ sakė R. T. Erdoganas.

„Visiškai pamišęs“

Nyderlandų žiniasklaida skelbia, kad įtariamasis buvo nekart teistas ir esą vos prieš dvi savaites išėjo iš kalėjimo.

Transliuotojas NOS pranešė, kad kai kurie G. Taniso šeimos nariai yra susiję su islamo fundamentalistų grupėmis, o jis pats pasižymėjo neprognozuojamu elgesiu po skyrybų su žmona, įvykusių prieš dvejus metus.

Viena moteris, susijusi su G. Tanisui iškelta išžaginimo byla, laikraščiui „Algemeen Dagblad“ sakė: „Jis visiškai pamišęs ir vartoja narkotikus. Anksčiau buvau perspėjusi policiją dėl jo. Jis ne teroristas, o psichopatas.“

Utrechto Kanaleneilando rajone, kur G. Tanisas gyveno, žmonės jį apibūdina kaip „smulkų nusikaltėlį ir prekiautoją“, kaip „problemų dėl narkotikų turintį nevykėlį“ ir kaip „sutrikusį bei pasimetusį“ žmogų.

„Mes nenorim su juo turėti jokių reikalų. Jo IQ kaip kokios krevetės“, – laikraščiui „Volkskrant“ sakė gyventojas, nenorėjęs skelbti savo pavardės.

Policija ir liudininkai pranešė, kad pirmadienio rytą imta šaudyti viename tramvajuje Utrechte; į įvykio vietą atvyko gausios policijos pajėgos.

Netrukus buvo uždarytos viso miesto mečetės ir mokyklos, o galiausiai ginkluoti pareigūnai apsupo vieną pastatą ir sulaikė G. Tanisą.

Po išpuolio užuojautą Nyderlandams išreiškė daug valstybių, įskaitant JAV, Europos Sąjungą ir Rusiją.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) sakė: „Amerika jus palaiko. Ir toliau darysime visa, ką galime, kad padėtume jums šiuo baisiu tragedijos metu.“

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių