Po padegamųjų balionų atakų Izraelis smogė taikiniams Gazos Ruože

Izraelio aviacija sekmadienį smogė taikiniams Gazos Ruože, kai iš šio palestiniečių anklavo buvo paleista padegamųjų balionų, sukėlusių gaisrų žydų valstybėje.

Pranešimų apie žmones, nukentėjusius per gaisrus arba atsakomuosius smūgius, nebuvo.

Izraelio karo lėktuvai atakavo vieną atvirą vietovę Gazos Ruožo šiaurėje ir anklavą valdančio islamistų judėjimo „Hamas“ kovotojų mokymo vietą  pietiniame Kan Juniso mieste, naujienų agentūrai AFP sakė palestiniečių saugumo šaltiniai.

Kiek anksčiau Izraelis pranešė perpus sumažinantis žvejybos zonos akvatoriją šalia blokuojamo pajūrio anklavo. Toks atsakas yra įprastas po Gazos Ruožo ginkluotų grupuočių atakų.

Izraelio kariuomenė naujausių smūgių kol kas nekomentavo.

Tačiau už civilių reikalus Palestiniečių teritorijose atsakinga kariuomenės tarnyba COGAT nurodė, kad žvejybos zonos plotis buvo sumažintas nuo 12 iki šešių jūrmylių (nuo 22 iki 11 kilometrų).

„Sprendimas buvo priimtas po besitęsiančio padegamųjų baliono leidimo iš Gazos Ruožo į Izraelį, prilygstančio Izraelio suvereniteto pažeidimui“, – sakoma tarnybos pranešime.

„Hamas“ yra „atsakingas už visus veiksmus Gazos Ruože ir visus veiksmus Gazos Ruože, nukreiptus į Izraelio valstybę“, pabrėžė COGAT.

Scanpix  nuotr.

„Dėl to jis sulauks padarinių už smurtą, nukreiptą prieš Izraelio valstybės piliečius“, – pridūrė tarnyba.

Anksčiau sekmadienį Izraelio ugniagesiai pranešė užgesinę gaisrų trijose vietose Eškolo rajone netoli sienos su Gazos Ruožu. Anot pareigūnų, gaisrai buvo sukelti padegamųjų balionų.

Kovotojai šiuos paprastus įtaisus dažnai leidžia iš Izraelio blokuojamo palestiniečių anklavo, kad sukeltų gaisrų žydų valstybės teritorijoje.

Liepos 12 dieną Izraelis pranešė vėl išplečiantis žvejybos zoną šalia Gazos Ruožo ir leidžiantis įvežti į palestiniečių teritoriją papildomų prekių, bet perspėjo, kad šie sušvelninimai gali būti atšaukti atsakant į naujus neramumus.

Gegužę buvo kilęs didelis ginkluotas konfliktas, per kurį Izraelis surengė Gazos Ruože šimtus aviacijos smūgių, o „Hamas“ ir kitos grupuotės paleido į Izraelį tūkstančius raketų.

Iki šio konflikto Gazos Ruožo žvejybos zonos plotis buvo 15 jūrmylių (27,8 km), bet įsiplieskus kovos veiksmams Izraelis šią akvatoriją sumažino.

Konfliktui pasibaigus retkarčiais pavienių atakų, ypač padegamųjų balionų leidimo atvejų, o izraeliečiai atsakydavo aviacijos smūgiais „Hamas“ infrastruktūrai. Per šiuos incidentus žmonių nežuvo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių