Po kruvinos dienos Mianmare prieš teismą stos nuversta civilinė lyderė Aung San Suu Kyi

Nuversta Mianmaro civilinė lyderė Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či) pirmadienį stos prieš teismą po vienos kruviniausių dienų šalyje po vasario 1-osios perversmo.

Saugumo pajėgoms malšinant demonstracijas prieš perversmą, sekmadienį gyvybių neteko mažiausiai 38 protestuotojai, o bendras žuvusiųjų skaičius viršijo 120, praneša Tailande įsikūrusi Politinių kalinių paramos asociacija (AAPP).

Protestuotojai, reikalaujantys išlaisvinti Aung San Suu Kyi ir atkurti demokratiją, jau maždaug šešias savaites kasdien išeina į Mianmaro gatves, nepaisydami vis stipresnių chuntos bandymų numalšinti demonstracijas.

Sekmadienį vyko žiaurūs saugumo pajėgų ir protestuotojų susirėmimai, be to, padegtos kelios Kinijos gamyklos Jangono rajone, kur gaminama tekstilė, nes daugelis protestuotojų mano, kad Pekinas palaiko perversmą.

Valstybinė televizija pirmadienį patvirtino, kad protesto metu Bago mieste buvo nušautas policijos pareigūnas.

Jangono teismo posėdis dėl Aung San Suu Kyi, kuri vadovaujant ankstesnei karinei valdžiai daugiau nei 15 metų praleido namų arešte, turėjo prasidėti apie 10 val. vietos (5 val. 30 min. Lietuvos) laiku ir turi vykti vaizdo ryšiu, naujienų agentūrai AFP sakė jos advokatas Khinas Maungas Zawas (Khinas Maungas Zavas).

Nobelio premijos laureatei pareikšti bent keturi kaltinimai: dėl neregistruotų nešiojamųjų radijo stotelių laikymo, per koronaviruso pandemiją taikomų suvaržymų pažeidimo, telekomunikacijų įstatymų pažeidimo ir ketinimo sukelti visuomenės neramumus.

Kariškiai ją taip pat apkaltino neteisėtai priėmus 600 tūkst. dolerių (beveik 502 tūkst. eurų) grynaisiais pinigais ir daug aukso. Jos advokato teigimu, visi šie kaltinimai yra nepagrįsti.

„Valdančioji chunta parodė dantis ir nusiėmė kaukę... jie rodo tikruosius save“, – apie sekmadienio smurtą kalbėjo Khinas Maungas Zawas.

Advokatas skundėsi, kad jam nebuvo leista susitikti su Aung San Suu Kyi, kuri buvo areštuota po perversmo, nors sakė, kad 75-erių metų moteris, regis, gerai jautėsi, kai pastarąjį kartą, kovo 1 dieną, vaizdo ryšiu pasirodė teisme.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ir šita veikėja tūps kalėjiman. Dar kai kur yra teisingumas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių